Vedat Milor'a göre Konya'da en iyi yemek nerede yenir?

Vedat Milor'a göre Konya'da en iyi yemek nerede yenir?
Vedat Milor dünyaca tanınan iyi bir gurme belki Türkiye'nin en meşhur gurmesi peki Vedat Milor'a göre Konya'nın en iyi lokantaları hangileri? Vedat Milor'un kendi yorumlarıyla derlediğimiz işte o liste...

Vedat Milor'a göre Konya'da en iyi yemek nerede yenir?
1-Pideci Hasan Şendağlı
Konya'da oldukça meşhur olan bu fırın Vedat Milor'un listesine girmeyi başarmış
Vedat bey burayla ilgili şu ifaleri kullanıyor;"Konya’yı ziyaret ediyorsanız burada kuyruğa girin ve yağ somunu isteyin. Üç çesit peynir ile hazırlanan ve İtalyanlar’ın ‘calzone’ kapalı pidesine benzeyen bir pide çesidi. Bolca kullanılan tereyağından dolayı adı; yağlı somun. Konya’nın yeşil tulum denilen doğal küflü peyniri kaliteli un ve efsunlu bir fırın ile birleşince uygun fiyatlara dünyanın en özel pidelerinden birini yeme şansınız oluyor."

yag-sommmm.jpg

2-Gonya Tandırevi
Vedat Milor oldukça beğendi bu Tandırevi için şu ifadeleri kullanmış;
"Lokasyon olarak merkeze nisbeten uzak sanayi bölgelerinden birinde. Hayli salaş. Ancak içerisi bir aile işletmesi gibi. Servis iyi. Yemeklere gelecek olursak, tandır böreği tandırın üst kenarlarına yapıştırılan lavaş gibi pişiriliyor. Önce hamur hazırlanıp içine arzu edilen harç ekleniyor. Mekanın özellikle tavsiye ettiği harç kakırdak, küflü peynir (yeşil peynir) ve kavurmadan oluşuyor. Usta, tandır böreğini piştikten sonra tezgaha alıyor. Temizleyip yağladıktan sonra üst kısmını kesiyor. Önünüze gelen tandır böreği görüntü olarak pek umut vermese de, ilk lokmadan sonra ne kadar özel olduğunu anlıyorsunuz. Bir defa hamurun tekstürü bağımlılık yaratacak kadar iyi. Kıtırlığı sağlayacak sertlikte. İç malzeme? Tandır böreğinin en özel tarafı da bu. Konya’daki küflü peynir gibi güçlü peynirlerin fark yarattığını söylemek mümkün. İkram olarak gelen biber turşusu da iyi."

tandir-boregi.jpg

3-Kabakçı Ali Tirit Lokantası
Konya Devri Cedid Mahallesi'nde bulunan bu lokanta hakkında da oldukça iyi konuşan Vedat Milor bura hakkında " Temiz ve sade bir lokanta. Sadece tirit yapmaları önemli çünkü bu sayede hakkını vererek yapıyorlar. Etler önceden pişirilip sipariş sonrası ısıtılarak önünüze getirilmiyor. Şişe geçirilmiş etler siz siparişinizi verdikten sonra mangala atılıyor. Bu çok önemli. Tabağın en altına küp şeklinde kesilmiş ve et suyuyla ıslatılmış somun ekmeği parçaları konduktan sonra üzerine süzme yoğurt ekleniyor. Daha sonra tam kıvamında pişmiş içi sulu etler sırayla diziliyor. Sumaklı soğan, maydanoz, biber, domates ve tereyağı ile hazırlanan sosla tirit son şeklini alıyor." bu ifadeleri kullanmış

tirit.webp

4-Seranade Etliekmek
Konyalılar tarafından oldukça sevilen bu etliekmekçi Etliekmeklerini güzel sunumlarıyla dikkat çekiyor. Vedat Milor'un ise burası hakkında yorumu şöyle "Hiç reklam yapmadıkları ya da yapamadıkları için adları sanları bilinmeyen bu lokantaları işin erbabı biliyor ve ucuza iyi bir şekilde karın doyuruyorlar. Konya’da sanayideki çok başarılı bir etli ekmekçiyi programda tanıtmıştım. Serenade. Yolunuz düşerse özellikle Konya küflü peynirli pideyi deneyin."

asdasd.jpg

5-Ali Baba Fırın Kebap Salonu
Konyalıların sıkça ziyaret ettiği bu restorant için Vedat Milor çok fazla yorum yapmamış ve sadece deneyin demiş. "Toroslar’ın doğal otlamış kuzusu olacak. Tencerede ve fırının koltuk bölümünde pişecek. Sadece kaya tuzu ilavesiyle. İncik, kaburga, gerdan, hepsini deneyin. Yanında kuru soğan şart" Vedat Milorun yorumu bu şekilde.

firiinnn.jpg

6-Hacı Şükrü Kebap Lokantası Vedat Milor'un en beğendiği lokantalar arasında yer edinmiş ancak bir not düşmüş Vedat bey Merkez şubesinde yiyebilirsiniz. Meramda'ki şubesi ile fark büyük.Bunun dışında ki yorumları ise şu şekilde "Hacı Şükrü tarihi bir restoran. 1907’de kurulmuş. Burayı özel kılan yemek olan fırın kebabı bence dünyanın en özel lezzetlerinden biridir. Toklu denilen, 1 yaşını geçmiş erkek kuzudan yapılıyor. Kuyruğu büyük, yağlı Karaman kuzularının kullanılması bu yemek için mühim. Keza pişirme kısmında izlenen teknikler de. Etler bakır kazanlara konup meşe odunu ateşinde ağır ağır pişiyor. Yaklaşık 3-3.5 saat boyunca altta haşlanan et yukarıya, üstte kızaran da aşağıya aktarılarak pişiriliyor. Bundan sonra kaynama işlemine geçiliyor. Etler kendi yağına döndükten sonra, yani konfit işleminin ardından yaklaşık 1 saat fırının koltuk denilen kısmında dinlenmeye bırakılıyor. Böylelikle rengini bularak önünüze nar gibi kızarmış bir halde geliyor. Gerdan, kaburga, incik, sırt gibi farklı kesimlerden etler söylenebilir. Bu açıdan fırın kebabının aslında çok kompleks olduğunu görüyoruz. Hepsinin lezzeti farklı. Biri daha yağlı biri daha az yağlı. Dokuları da farklı. Gerdan damakta eriyip gidiyor. Dengeli bir et yemeyi arzu ediyorsanız kaburga kısmından, orta yağlı söyleyebilirsiniz. Lütfen bamya çorbasını da es geçmeyin."

milorrr.jpeg

Vedat Milor Kimdir?
Vedat Milor, Türk öğretim görevlisi, yemek eleştirmeni. NTV'de yVedat Milor'la Tadı Damağımda adlı programın sunuculuğunu yapan Milor, dünya çapında takip edilen Gastromondiale adlı gastronomi sitesinin kurucu editörüdür.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.