Venezuela'da benzin fiyatları 60 kat artacak

Venezuela'da benzin fiyatları 60 kat artacak
Petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle büyük gelir kaybına uğrayan ülke, para birimi bolivarda yüzde 58,7 devalüasyon, benzin fiyatlarında da 60 kata kadar artış yapmayı planlıyor

CARACAS (AA) - Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkenin petrole bağımlı olan ekonomisini korumak için petrol ürünlerinin fiyatlarına zam yapılacağını ve kurda devalüasyona gidileceğini ilan etti.

Maduro televizyondan yayınlanan konuşmasında, artık petrol ürünlerinden ücret alınacağını belirterek ''Yükselecek gaz fiyatlarından elde edilen gelir, devletin sosyal programlarını finanse edecek. Halkımdan bu sisteme destek olmalarını istiyorum" dedi.

Maduro ayrıca döviz kurunda devalüsyona gidilerek, bir Amerikan dolarının karşılığının 6,3 bolivardan 10 bolivara yükseltileceğini ifade etti.

Son 20 yılda petrol ürünleri fiyatlarına ilk defa bu derece ciddi bir zam yapılan ülkede, benzinin litre fiyatı da 0,1 bolivardan 6 bolivara yükseltilecek.

Muhalefet liderleri ise Maduro'nın aldığı önlemlerin ekonomiyi düze çıkarmak için yetersiz olduğunu bildirdi.


- Muhalefetten Maduro'nun gitmesi için referandum çağrısı


Son on yılda ilk kez kongrede üstünlük sağlayan ve sosyalist liderle koalisyon hazırlığında olan muhalefetin lideri Henrique Capriles, Maduro'nun görevinden ayrılması için referandum çağrısı yaptı.

Capriles, referandumun uzun bir süreç olduğu eleştirilerine ise ''Şimdi tam zamanı, referandum engellenemeyecek'' dedi.

Referandum yapılması için muhalefetin 4 milyon imza toplaması gerekiyor. Bununla birlikte, Devlet Başkanı'nın görevden uzaklaştırılabilmesi için olası bir referandumda Maduro karşıtı oyların, Maduro'nun 2013 seçimlerinde aldığı oy sayısını geçmesi gerekiyor.

Muhalif milletvekilleri, Maduro'nun görevden uzaklaştırılabilmesi için anayasal bir referandum, görev süresinin kısaltılması dahil birçok seçeneği tartışıyor. Ancak, Yüksek Mahkeme'nin Hugo Chavez'in 1999 yılında göreve gelmesinden beri yönetim karşıtı hiçbir karar almamış olması muhalefette çekinceye neden oluyor.

Dünya çapında petrol fiyatlarının düşmesi, ihracat gelirlerinin yüzde 95'ini petrolün oluşturduğu Venezuela'nın derin bir resesyona girmesine, enflasyonun yükselmesine ve ciddi gıda sıkıntısına neden olmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.