Vergi kaçakçılığıyla uluslararası mücadele çağrısı

Vergi kaçakçılığıyla uluslararası mücadele çağrısı
Almanya Maliye Bakanı Schaeuble:-"Firmaların sahiplerine ilişkin kurumsal siciller uluslararası alanda paylaşılsaydı, off-shore şirketlerin arkasında saklananları bulmak mümkün olurdu"

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, uluslararası vergi kaçakçılığı ve kara para aklamaya karşı işbirliği çağrısında bulunarak, hükümetlerin paravan şirketlerden faydalanan kişilerin listesini paylaşmasını önerdi.

Alman devlet televizyonu ARD'ye konuşan Schaeuble, vergi kaçakçılığı ve kara para aklamaya karşı birlikte mücadele uluslararası kara liste oluşturulması, ilgili ülkelerin izlenmesi, kara para aklama sicili oluşturulması ve bilgi alışverişi gibi konuları kapsayan 10 maddelik öneri açıkladı.

Hükümetlere off-shore şirketlerde adı geçen kişilerin listelerini paylaşma teklifinde bulunan Schaeuble, "Firmaların sahiplerine ilişkin kurumsal siciller uluslararası alanda paylaşılsaydı, off-shore şirketlerin arkasında saklananları bulmak mümkün olurdu." ifadelerini kullandı.

Panama devletinin de bu konuda iş birliği yapması gerektiğine işaret eden Schaeuble, "Panama, vergi kaçakçılığı ve kara para aklama konularında işbirliği için hızlı davranmazsa Panama'da belirli finansal işlemlerin uluslararası alanda yasa dışı ilan edilmesini savunacağız." açıklamasında bulundu.

Bakan Schaeuble ayrıca, vergi suçları için zaman aşımı tüzüklerinde ve vergi kaçakçılığında bilgi değişimi konularında yeni reform ve standartlara ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

Söz konusu bilgi takasının Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından takip edilmesi gerektiğini aktaran Schaeuble, OECD'nin gerektiği taktirde iş birliği yapmayan ülkelere sert yaptırımlar uygulayabileceğine dikkati çekti.

 

-Panama belgelerinde 28 Alman bankasının adı geçiyor

 

Öte yandan, Panama belgelerini yayımlayan Alman Süddeutsche Zeitung (SZ) gazetesinin haberinde, aralarında Deutsche Bank’ın da bulunduğu 28 Alman bankasının Panama'daki hukuk firması Mossack Fonseca’nın hizmetlerinden faydalandığı öne sürülmüştü.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), Mossack Fonseca'nın 40 yılı aşkın süredir tuttuğu 11,5 milyon belgeye ulaşmış, 80 farklı ülkedeki basın kuruluşlarıyla paylaşmıştı.

Alman Süddeutsche Zeitung ve İngiliz The Guardian gazeteleri gibi basın kuruluşları tarafından yayımlanan belgelerde, aralarında 12 devlet başkanı ve 143 politikacının da bulunduğu çok sayıda kişinin, off-shore şirketleri üzerinden vergi kaçakçılığı ve kara para aklama gibi yasa dışı eylemlerde bulunduğu iddia ediliyor.

Şimdiye kadarki en büyük belge sızıntısı kabul edilen olaya "Panama Papers (Panama belgeleri)" adı verildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.