Vergi Usul Kanunu taslağıyla ilgili tartışmalar

Vergi Usul Kanunu taslağıyla ilgili tartışmalar
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ak:- "Türkiye gerçeklerine uygun, uygulanabilir vergi yasaları çıkarılması çeşitli kesimler arasındaki hoşnutsuzlukları da giderecektir"

ESKİŞEHİR (AA) - Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ak, Vergi Usul Kanunu taslağına ilişkin, "Türkiye gerçeklerine uygun, uygulanabilir vergi yasaları çıkarılması çeşitli kesimler arasındaki hoşnutsuzlukları da giderecektir" dedi.

Vergi yasalarının hazırlanması konusunda ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmaları da bulunan Ak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevcut vergi sisteminin temellerinin 1950'li yıllarda atıldığını söyledi.

Ak, bugüne kadar vergi kanunlarında çok sayıda düzenleme ve değişiklik yapıldığını anlatarak, bunların vergi kayıp ve kaçağını önlemede yetersiz kaldığını ileri sürdü.

Son dönemde Vergi Usul Kanunu taslağının tartışmaya açıldığını hatırlatan Ak, "Taslağın toplumsal yapıya uygun olarak yasalaşması için ilgili kesimlerce yeterince tartışılmalıdır. Toplumsal yapıya, iktisadi ve ticari hayatın gerçeklerine uygun olmayan mevcut vergi sisteminin söz konusu değerlere uygun değişmesi gerekiyor. Sağlıklı vergi toplama için yasaları uygulayacak idare, konuya hakim ve eğitimli personelden oluşmalıdır. Mükemmel vergi yasaları hazırlansa bile bunu uygulayacak personelin yetersiz olması yasaları etkisiz hale getirebilir. Özellikle ücret gelirleri üzerindeki vergi yükünün düşürülmesi gerekiyor. Bu durum, vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımına ilişkin anayasa hükmünün de bir gereğidir. Kayıt dışı ekonomi ve kayıt dışı istihdamla mücadelede vergi yasaları müdahale aracı olarak çok önemli bir fonksiyona sahiptir. Türkiye gerçeklerine uygun, uygulanabilir vergi yasaları çıkarılması çeşitli kesimler arasındaki hoşnutsuzlukları da giderecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.