Vietnam'da kuraklığın vurduğu çiftçilere destek

Vietnam'da kuraklığın vurduğu çiftçilere destek
Mekong Deltası'nın suya bağımlı ekonomisi, kuraklık ve yeraltı suyuna tuzlu su karışması nedeniyle büyük zarara uğradı - Hükümet ve Planlama ve Yatırım Bakanlığı, deltanın setlerini ve tuzlu suya dayanıklı drenaj sistemlerini iyileştirmek üzere resmi kal

HANOY (AA) - Vietnam'da ulusal tarım sektörü, Mekong Deltası'nda son 90 yılın en büyük kuraklığı ve yeraltı suyuna tuzlu su karışmasıyla karşı karşıya kalan milyonlarca çiftçiye yardımcı olmak için ziraat programının yeniden yapılandırılması çalışmalarına başladı.

Vietnam News'de yer alan habere göre, Mekong Deltası Hau Giang Tarım ve Kırsal Kalkınma Dairesi Başkanı Nguyen Van Dong, tüm pirinç tarlalarının kuraklık ve tuzlu su işgali tehdidi altında olduğunu belirtti.

Dong, bölgedeki suyu muhafaza etmek, tuzlu suya dayanıklı bitki ve ağaçlar yetiştirmek ve sulama sularını etkin kullanmak için yerel yönetimin tüm kaynaklarını seferber ettiğini ifade etti.

İl Halk Komitesi Başkanı Lu Van Hung, su kaynakları olarak kullanılmak üzere yeni kuyular açma ve su depolamak için rezervuarlar inşa etme çabalarının başladığını dile getirdi.

Ziraat programı çerçevesinde, Hükümet ve Planlama ve Yatırım Bakanlığı, deltanın setlerini ve tuzlu suya dayanıklı drenaj sistemlerini iyileştirmek üzere resmi kalkınma yardımına, yaklaşık 500 milyon dolar kaynak aktardı.

Vietnamca "Dokuz Ejder" anlamına gelen Mekong Deltası'nda bulunan şehirlerden edinilen ilk veriler, kuraklık ve tuzlu suyun yeraltı suyuna karışmasının delta genelinde yaklaşık 6,7 milyar dolar zarara yol açtığını ortaya koydu.

Bölgede yaşanan şiddetli kuraklık ve yeraltı suyuna tuzlu su bulaşmasından, Büyük Okyanus'un doğusunda ekvator bölgesinde görülen sıcak havadan kaynaklanan El Nino hava olayları sorumlu tutuluyor.

El Nino, yarattığı ısıtıcı etki nedeniyle kasırgalara, şiddetli yağışlara, su baskınlarına, kuraklıklara, yangınlara ve tarım ürünlerinde kayıplara yol açıyor. Dünya Meteoroloji Örgütü, geçen yıl Büyük Okyanus'ta deniz yüzeyi sıcaklığının ortalamanın iki derece üzerine çıkabileceği ve El Nino'nun son 50 yılın en güçlülerinden biri olabileceğini açıklamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.