Yabancı gelinler Türkçe öğreniyor

Yabancı gelinler Türkçe öğreniyor
Türklerle evlendikten sonra Antalya'nın Kemer ilçesinde yaşamaya başlayan "yabancı gelinler", Kemer Halk Eğitim Merkezi'nin açtığı kursta Türkçe dil eğitimi alıyor- Kemer İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Özkaynak:- "Kursta Türkçe derslerin yanı sıra, Türk kült

ANTALYA (AA) - YUNUS İÇEN - Antalya'nın Kemer ilçesinde yaşayan yabancı gelinler, sosyal hayatında daha rahat etmek ve evde eşleriyle daha iyi anlaşabilmek için düzenlenen Türkçe dil eğitimine yoğun ilgi gösteriyor.
Kemer Halk Eğitim Merkezi'nin düzenlediği "Yabancılara Türkçe dersi" kursuna katılan 47 yabancı gelin, yakın çevresi ve komşularıyla daha iyi iletişim kurabilmek ve çocuklarının ödevlerine yardımcı olabilmek amacıyla haftada 8 saat Türkçe dil eğitimi alıyor.
Başta Rusya, Ukrayna ve Belarus olmak üzere değişik ülkelerden gelerek Kemer'de Türklerle evlenip yaşamaya başlayan yabancı gelinler, açılan kursta hem Türk dilini, ders aralarında ise merak ettikleri Türk kültürü ve İslam'la ilgili sorulara yanıt alıyorlar.
Evde de eşleri ile Türkçe pratiği yapan yabancı gelinler, gündelik hayatta zorlandıkları yerlerde daha rahat konuşabilmek için Türkçe öğrenmeye çalışıyorlar.
- "Türkçe'ye çok meraklılar ve grameri ile öğrenmek istiyorlar"
Kemer Gençlik ve Spor Müdürü Mustafa Özkaynak, AA muhabirine, kursa Kemer'de yaşayan turistlerle Türk vatandaşlarıyla evlilik yapan yabancı gelinlerin ilgi gösterdiğini belirtti.
Özkaynak, kursa Rusya, Belarus, Ukrayna, Kazakistan ve Kırgızistan vatandaşlarının katıldığını anlatarak, "Amacımız, Türkçe'yi tüm dünyada yaymak ve herkesin Türkçe konuşmasını sağlamak. Kursta Türkçe derslerin yanı sıra, Türk kültürünü de tanıtıyoruz. Kursiyerlerin, bizim dinimiz ve kültürümüz hakkında soruları oluyor. Teneffüs aralarında bu soruları cevaplamaya çalışıyoruz" dedi.
Yabancı gelinlere haftada 8 saat Türkçe ders verdiklerini ifade eden Özkaynak, teorik bilgilerin yanı sıra kursiyerlere gündelik hayatta kolaylık sağlayacak kelimeleri de öğrettiklerini ifade aktardı.
Özkaynak, kursu tamamlayan tüm kursiyerlere sertifika dağıttıklarını kaydederek, "Kursta 47 kursiyer var. Kursiyerlerin yüzde 80'i sürekli geliyor. Türkçe'ye çok meraklılar ve grameri ile öğrenmek istiyorlar. Biz de her türlü yardımı yapıyoruz" diye konuştu.

- Türkçeyi kısa zamanda öğreniyorlar
Kursa katılanların yüzde 99'unun Türk vatandaşlarla evli olan kursiyerlere, ev ödevi de verdiklerini dile getiren Özkaynak, daha çok, olumlu ve olumsuz fiil çekimlerinde zorlandıklarını ancak örneklerle bu sorunu kısa zamanda çözdüklerini vurguladı.
Özkaynak, kursiyerlerin derse çok disiplinli bir şekilde hazırlanıp geldiğinin altını çizerek, "Kemer'de yaşadıkları için çok pratik yapma imkanları var. Evde eşlerinin de yardımıyla Türkçeyi kısa zamanda öğreniyorlar" dedi.
Türkçe kursuna katılan tek bekar kursiyer Kazakistan vatandaşı Galiya Doskaliyeva da iki yıldır Kemer'de yaşadığını ve Türkiye'yi çok sevdiğini söyledi. Doskaliyeva, Türkçeyi alışverişte, sokakta ve gündelik hayatta daha rahat anlaşabilmek için öğrenmeye çalıştığını anlatarak, "Kazak dili Türkçeye fazla uzak değil. Bunun kolaylığını gördüm" diye konuştu.
Kemer'de bir Türkle evli olan Rusya vatandaşı Olessya Topchak da Türkçeyi iyi ve güzel konuşmak için kursa geldiğini belirterek, iki yıldır Kemer'de yaşadığını kaydetti. Topchak, "Eşimin Rusça bilmemesinden dolayı daha rahat anlaşabilmek için Türkçe öğrenmeye çalışıyorum. Gündelik yaşamımda daha rahat Türkçe konuşmak istiyorum" ifadesini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.