"Yabancı Gençlerin Gözünden Türkiye" projesi ödül getirdi

"Yabancı Gençlerin Gözünden Türkiye" projesi ödül getirdi
TÜBİTAK'ın bu yıl 47'ncisini düzenlediği "Orta Öğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması"nda "Yabancı Gençlerin Gözünden Türkiye" projesi ile "Yılın En Genç Araştırmacısı" ödülünü alan Eskişehir Eti Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Melis Kırtıllı

ESKİŞEHİR (AA) - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) bu yıl 47'ncisini düzenlediği "Orta Öğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması"nda "Yabancı Gençlerin Gözünden Türkiye" projesi ile "Yılın En Genç Araştırmacısı" ödülünü kazanan Eskişehir Eti Sosyal Bilimler Lisesi 11. sınıf öğrencisi Melis Kırtıllı, okulu tarafından da ödüllendirildi.

Eskişehir Eti Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Hüseyin Okur, okulda düzenlenen törende, öğrencilerinden Melis Kırtıllı'ya çeyrek altın ve çeşitli kitaplar hediye etti.

Melis Kırtıllı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarışma için ters bir açıdan Avrupa'ya baktığını ve Avrupa'nın gözünden AB'ye girmeye çalışan Türkiye'yi gözlemlediğini söyledi.

Frankfurt'un Main ilindeki lise öğrencilerinin Türkiye'nin AB'ye girmesine nasıl baktığını araştırdığını vurgulayan Kırtıllı, 91 lise öğrencisi ile yaptığı anket sonucunda tezini hazırladığını ifade etti.

Kırtıllı, 57 yıldır süren AB sürecini yabancıların gözünden irdelemenin doğru olacağını düşünerek projesini oluşturmaya karar verdiğini anlatarak, şöyle konuştu:

"Onlar açısından AB'ye giremememizle alakalı olumsuz unsurlar neler? diye düşündüm. Yaptığım projenin sonucunda, yüzde 36'lık bir dilim ülkemizin AB'ye girmesini istiyor. Bundaki en önemli neden ülkemizin coğrafi konumu. Yüzde 32'lik bir dilim ise AB'ye girmemizi istemiyor. İstememelerinin sebebi ise insan hakları ve demokrasinin eksik olduğunu düşünmeleri. Yüzde 33'lük bir kısım ise konuya dair fikir belirtmemiş. İbn-i Haldun 'coğrafya kaderdir' der. Yaptığım projenin sonucunda 'evet' diyenler sırf Türkiye'nin bulunduğu coğrafi konum için pozitif düşünüyor."

- "Türkiye denilince akla ilk gelen şey İstanbul."

Türkiye'yi çok yakından tanımayanların ülkenin ismini duyduğunda akıllarına gelen ilk şeyin İstanbul olduğunu söyleyen Kırtıllı, "Önce istanbul diyorlar. İkinci sırada Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ismi geçiyor. Daha sonrasındaysa turizm akla geliyor. Daha önce Türkiye'ye gelenlerin ülkemizin AB'ye girmesini istememesi, fakat gelmeyenlerin ise istemesi işin en ilginç boyutuydu. Bu durum aslında yabancıların ülkemizin örf, adet, geleneklerimizi bilmiyor olmasına da dayanıyor." dedi.

Okul Müdürü Hüseyin Okur ise yarışmada Kırtıllı'nın birinciliğinin kendilerini gururlandırdığını ifade etti.

Okur, okul olarak TÜBİTAK projelerine önem verdiklerini vurgulayarak, "56 proje vardı yarışmada. Okulumuz kendi bölgesinde 16 projeyle yarışmaya katıldı ve çok değerli ödüller aldı. Bu başarıların her sene gittikçe artacağından çok eminim. Emeği geçen danışman hocalarımıza ve öğrencilerimize okulumuz adına teşekkür ediyorum." diye konuştu.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.