Yabancı öğrencilerden sığınmacılara yardım eli

Yabancı öğrencilerden sığınmacılara yardım eli
İzmir'de eğitim gören çeşitli ülkelerden 80 öğrenci, kentteki sığınmacılara yardım kampanyası yürütüyor- Grubun kurucusu Malezya uyruklu Sakip: - "Bu iyi bir başlangıç. Yardımlar giderek büyüyor"- Pakistan uyruklu Asif: - "Suriyeli bir aileye yardım etmek

İZMİR (AA) - ÖMER SÜT - Ülkelerindeki savaştan kaçarak İzmir'de yeni bir hayat kurmaya çalışan sığınmacılara, kentte öğrenim gören yabancı öğrenciler de yardım eli uzattı.
Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde yüksek lisans eğitimi gören Malezyalı Muhammed Nur Sakip, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 yıldır eğitim gördüğü İzmir'de 6 ay önce Basmane semtinde sığınmacıların durumuna tanıklık ettiğini, onların içler acısı halini gördükten sonra kişisel çabalarıyla yardım etmeye başladığını belirtti.
Ege Mültecilere Yardım Grubu adını verdikleri gruptaki yabancı öğrencilerin, tamamen harçlıklarından biriktirdikleriyle sığınmacı ailelerin gıda, giyecek, battaniye ve ilaç gibi ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığını ifade eden Sakip, grubun 80 kişiye ulaştığını söyledi.
Grupta Güney Kore, Fransa, ABD, İtalya, Bosna-Hersek, İspanya, Pakistan, Yunanistan, Kazakistan, Filistin, Etiyopya, Fas, Polonya, Malezya, Benin, Irak, Almanya, Bolivya, Letonya, Brezilya, Karadağ ve Togo uyruklu öğrencilerin bulunduğunu söyleyen Sakip, şimdiye kadar 200'e yakın aile ve 2 binin üzerinde sığınmacıya ulaştıklarını dile getirdi.
80 kişiye ulaştıklarını ve dörder kişilik gruplara ayırarak iş bölümü yaptıklarını, hafta sonları da çalıştıklarını anlatan Sakip, şöyle konuştu:
"İşe ilk önce ailemden başladım. Malezya'daki aileme bir şeyler göndermelerini söyledim. İzmir'de de sığınmacılar için birçok eşya topladıktan sonra arkadaşlarımı bu işe davet ettim. Onlar da yardım etmek istediklerini söylediler. Eylül ayında ilk programımıza Kadifekale'de başladık. Program çok basit. En yakınımızdaki markete giderek yağ, tuz, bebek bezi, çocuklar için şeker ve çikolata alıyoruz. Sonra sığınmacıların evine gidiyoruz. Onlara aldıklarımızı bağışlıyoruz. Bize yardımcı olan Suriyeli arkadaşlarımız da olduğu için sığınmacılarla rahat iletişim kurabiliyoruz."
- "Sığınmacılara yardımı bir sorumluluk olarak görüyorum"
Türkiye'ye sadece okumak için gelmediğini, yardıma muhtaç insanlara el uzatmanın bilinci ve sorumluğunda olduğunu söyleyen Sakip, sığınmacılara yapılan yardımların yetersiz olduğunu savundu.Öğrenciler olarak ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Sakip, "Bu iyi bir başlangıç. Yardımlar hızla büyüyor. Sosyal medya sayfalarında paylaşıyorum, çok mutluyum"
- "Bu durumdan çok gurur duyuyorum"
Dokuz Eylül Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Filistinli Maram Rezek de İzmir'e Gazze'den geldiğini, orada savaşın kirli yüzüne tanık olması nedeniyle sığınmacıların halini çok iyi anlayabildiğini vurguladı.
Rezek, savaşların sona ermesi için her gün dua ettiğini dile getirerek, "Yardıma muhtaç ne kadar insana ulaşırsak dünyanın o kadar düzeleceğinin bilincindeyiz. Yaşanabilir bir dünya için daha çok yardıma koşmalıyız. Aileler bizim yardımımızı gördüklerinde çok mutlu oluyorlar. Ben de bu durumdan çok gurur duyuyorum" dedi.
- "Bu muhteşem bir duygu bence"
Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde yüksek lisans eğitimi gören Pakistanlı Arslan Asif ise gruba 2 ay önce dahil olduğunu aktararak, "Bu projeyle ilgili sevdiğim şey, Suriyeli bir aileye yardım etmek için sadece 20 lira harcaman yeterli oluyor. Bu muhteşem bir duygu bence. Sığınmacıların evine gittiğimizde, çocukları, kadınları, erkekleri gördüğümüzde, onlar bizi gördüklerinde gözlerindeki umudu, gülümsemelerini görmek beni çok gururlandırıyor. Şu an herşeye ihtiyaçları var. Bir evleri yok. Onlar için en iyisini yapmalıyız" diye konuştu.
Gruba rehberlik eden Suriyeli sığınmacı Ziad Osman da böyle bir hareketin içinde yer aldığı için kendisini şanslı hissettiğini kaydederek, Suriyeli ailelere ulaşması ve onlarla iletişime geçmesi noktasında gruba yardımcı olduğunu dile getirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.