"Yabancı terörist savaşçılar" askeri malzemeleriyle geliyor

"Yabancı terörist savaşçılar" askeri malzemeleriyle geliyor
Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye gelen yabancı terörist savaşçıların üzerlerinde ve valizlerinde yapılan aramalarda çok sayıda askeri malzeme ve terör örgütü DAEŞ'e ait dokümanlar ele geçirildi - Türkiye'nin havalimanı ve gümrükler ile terminallerde oluştur

ANKARA (AA) - FATİH ÇAKMAK - Avrupa ülkelerinden hava yoluyla Türkiye'ye gelen yabancı terörist savaşçıların (YTS) üzerlerinde ve valizlerinde yapılan aramalarda, çok sayıda askeri malzeme ve terör örgütü DAEŞ'e ait dokümanlar ele geçirildi.

AA muhabirinin emniyet yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Suriye'de devam eden iç savaş nedeniyle meydana gelen ortamdan yararlanmaya çalışan terör unsurlarına karşı yürütülen faaliyetler çerçevesinde, Türkiye'ye giriş yasağı getirilen yabancı uyruklu kişi sayısı 2011 yılından bu yana 128 ülkeden 38 bin 269 oldu. Bu süreçte aralarında Belçika'daki terör saldırısının faillerinden İbrahim el Bakraoui'nin de bulunduğu 3 bin 290 kişi, YTS olduğu gerekçesiyle sınır dışı edildi.

Türkiye'nin havalimanı ve gümrükler ile terminallerde oluşturduğu "risk analiz ekipleri"nin sorguladığı kişiler, DAEŞ'e katılma durumları üzerine sınır dışı edildi. YTS'lerin üzerinde ve valizlerinde yapılan aramalarda ise çok sayıda askeri malzeme ve terör örgütlerine ait dokümanlar bulundu.

- Bazı örnek olaylar

Norveç'ten 27 Haziran 2014'te saat 12.45'te Oslo-İstanbul seferini yapan Norwegian Air'e ait uçakla İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na Rusya pasaportuyla gelen Mamed Hamzatocich Ozniev'in (33) üzeri ve valizi, şüpheli hal ve hareketleri nedeniyle havalimanında arandı.

Sorgusunda Hatay üzerinden Suriye'ye geçerek DAEŞ'e katılmak istediği belirlenen Ozniev'in valizinde yapılan aramada ise bir kamuflaj elbise, ilk yardım çantası, 3 bıçak, 5 şarjör, AK 47 model silaha ait dipçik, üst alt aparat, kabza, dürbün, askeri malzemeler, şarj aletleri, el fenerleri, ip, çelik halat, plastik kelepçe, spor ayakkabı, bant bulundu. Şüpheli Ozniev, hakkında yapılan işlemlerin ardından 3 gün sonra Norwegian Air'in Oslo uçağı ile Türkiye'den sınır dışı edildi.

Diğer bir olayda ise 21 Haziran 2014'te saat 19.45 sıralarında İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Dış Hatlar salonuna gelen yolculardan Türk vatandaşı Murat Şen (29) ve yanında bulunan Alman vatandaşı Housain Azahaf (29), güvenlik güçlerince şüpheli görülerek arandı.

Üzerlerinden 3 bin 500 avro bulunan şüphelilerin 4 büyük boy valiz ve 2 orta boy spor çantasında yapılan aramada ise dağ ayakkabıları, bol miktarda vakumlanmış kot pantolon, DAEŞ terör örgütüne ait amblemli kıyafet, terör örgütü propagandası yapan el kitapları ve el fenerleri ele geçirildi.

Şüpheli Azahaf, gerekli sorgu ve işlemlerinin ardından, ertesi gün sınır dışı edilerek yurda girişi yasaklılar kapsamına alındı. Murat Şen'in ise terör örgütü DAEŞ'e katılma olasılığının bulunduğu kaydedilerek ilgili yerlere bilgi verildi.

- İsveç'ten gelen şüpheli Nika

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na 1 Temmuz 2014'te saat 19.00 sıralarında özel bir havayolu şirketine ait Kopenhag uçağıyla gelen İsveç vatandaşı Ensar Nika (25), şüpheli hareketleri üzerine gözaltına alındı.

İfadesinde İsveç vatandaşı olduğunu, teknisyen olarak görev yaptığını, İstanbul'a turistik amaçlı geldiğini, buradan Hatay'a otobüs ile gideceğini anlattığı kaydedildi. Üzerinde ve valizinde yapılan aramalarda ise çok sayıda askeri kamuflajlı elbise, DAEŞ terör örgütünün kırsaldaki elebaşının ismi yazılı bilgi notu, 7 bin 56 dolar, bin 435 avro, 3 çift dağ ayakkabısı, el kamerası, çok sayıda harddisk, balistik gözlük ve aparatları, hafıza kartı ele geçirildi.

Şüpheli Nika, kamu düzeni ve güvenliği açısından sakıncalı görünenler kapsamında değerlendirilerek, aynı gün Kopenhag'a gönderildi.

Irak asıllı Almanya vatandaşı Alı Jassim Muhamad (37), 4 Eylül 2014 günü saat 18.45 sıralarında Paris-İstanbul seferini yapan bir uçakla Sabiha Gökçen Havalimanı'na geldi. Şüpheli hal ve hareketleri üzerine sorgulanan Muhamad, ailesini görmek için Erbil'e gideceğini söyledi.

Muhamad'ın üzerinde ve eşyalarında yapılan aramalarda 2 askeri kamuflaj elbise, birer askeri bot, dürbün ve balistik plakasız yelek bulundu. Şahıs, kabul edilemez yolcu (INAD) kapsamına alınarak, ertesi gün Paris uçağı ile geri gönderildi ve ilgili yerlere bilgi verildi.

- Fransız şüpheli Lamarche

Paris-Orli havayollarına ait yolcu uçağıyla 23 Eylül 2014'te saat 12.00 sularında İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na gelen Fransa vatandaşı Slwain Lamarche (34), şüpheli hal ve hareketleri üzerine sorguya alındı. Şahsın tutarsız ifadeleri üzerine yapılan aramalarda, bir uyku tulumu ve yağmurluğu, bir askeri renkli kaban, bir not defteri, çok sayıda Fransızca yazılı dini kitap, 460 avro, çok sayıda haki renkli pantolon ve gömlek bulundu.

Lamarche'ın not defteri incelendiğinde ise Ankara üzerinden Harran ve Cizre'ye gidebileceği şeklinde el yazısı ile yazılmış bilgilerin olduğu, çelişkili ve tutarsız cevaplar vermesi üzerine çatışma bölgelerine gidebileceği değerlendirildiğinden gerekli işlemlerinin yapılmasının ardından Transavia Havayollarına ait yolcu uçağıyla ertesi gün deport edilerek Paris'e gönderildi.

- Avrupa'nın YTS bilgilerini Türkiye ile paylaşmaması

ABD İç Güvenlik Bakanlığının Eylül 2015'te hazırladığı "Task Force Final Report" çalışmasına göre, Türkiye'nin Suriye'ye giden YTS'ler için ana giriş kapısı olmasına rağmen bazı Avrupa ülkelerinin kendi YTS listelerini Türkiye ile gizlilik, güvenlik veya siyasi nedenlerle paylaşmadıkları kaydedildi.

Bunun sonucunda Türkiye'deki yetkililerin "YTS'nin kontrol ve tespitinin zor olduğunu" Avrupa'daki yetkililere belirttiği, bu yüzden Amerika'nın, Avrupalı ortaklarına ellerindeki verileri Türkiye ile paylaşmaları gerektiğini bildirdiği ifade edildi.

Türkiye'nin geçişken Suriye sınırının, YTS'lerin bu rotayı kullanmalarını özendirdiği belirtilen raporda, sınırın yasa dışı geçişlere çok açık olduğu ancak Türkiye'nin yasa dışı geçişler konusunda etkin mücadele ettiği aktarılıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.