Yağışlar memnun ediyor

Yağışlar memnun ediyor
Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası’nda zaman zaman etkili olan yağmur yağışlarının rekolte artışına olumlu katkı sağlayacağı tahmin edilirken, lokal olarak bazı ilçelerde etkili dolu yağışı ekili ürünlere zarar verdi.

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası’nda zaman zaman etkili olan yağmur yağışlarının rekolte artışına olumlu katkı sağlayacağı tahmin edilirken, lokal olarak bazı ilçelerde etkili dolu yağışı ekili ürünlere zarar verdi. Konya’nın diğer bölgelerinin aksine öte yandan Altınekin Cihanbeyli Bölgesinin yeterli yağışı alamadığı belirtiliyor.

Yüzölçümünün yüzde 67’si tarım arazisi olarak kullanılan Konya'da, geçtiğimiz dönemlere göre bu yıl yağışlar çiftçilerin yüzünü güldürüyor. İç Anadolu Bölgesinde etkili olan yağmur yağışları yerini lokal olarak bazı bölgelerde zaman zaman doluya bıraktı. Özellikle doludan etkilenen Çumra ilçesinde ise zarar tespit çalışmaları devam ediyor. Dolu yağışının buralarda yüzde 10 ile 60 arasında zarara neden olduğu değerlendiriliyor.

yagoslar-2.jpg

KIRKGÖZ: GÖZÜKEN REKOLTE BİR

NEBZE DE OLSA ARTACAK

Son yağışların rekoltede geçen yıla göre daha fazla artış sağlayacağını belirten Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, "Şu anda Konya yöresinde hububatta yüzde 65 civarında kıraç alanda ekim yapılıyor. Hububat konusunda kıraç alanlarda bu sene, diğer illere baktığımız zaman İç Anadolu’da Konya ciddi anlamda yağış aldı. Bahar yağışları arkasından bir nebze daha devam etti. Bunlar bir önceki yıla göre baktığınız zaman rekolteyi arttıracak. Bir önceki yıl yaşanan kuraklık ciddi anlamda çiftçilerimizi zarara uğratmıştı. Tarlasına hiç biçerdöver girmeyen çiftçilerimiz vardı. Ama şu anda gözüken durum rekoltenin bir nebze daha artacağı" dedi.

BUNDAN SONRAKİ AŞAMADA ÇİFTÇİNİN

HASAT ZAMANINI İYİ AYARLAMASI GEREKİYOR

Ovada üretim yapan çiftçilerin hasat zamanını iyi ayarlaması gerektiğini vurgulayan Burak Kırkgöz, "Çiftçinin yapabileceği fazla bir şey kalmadı çünkü hububat tarlaları tamamen başağı oluşturdu. Bundan sonraki aşamada çiftçinin hasat zamanını iyi ayarlaması gerekiyor. Ürünü fazla kurutmadan ve çok fazla da ıslak hasat etmemek için zamanında hasat etmesi gerekiyor. Tabii burada biçerdöver ayarlarının iyi yapılması gerekiyor, danelerin dökülmemesi, israfı önlemek için. Çiftçimizin şu anda yapabileceği fazla bir şey yok" şeklinde konuştu.

burak-kirkgoz.jpg

5 BİN DEKARLIK BİR ARAZİDE YÜZDE

10 İLA YÜZDE 60 ARASINDA BİR HASAR VAR

Bu dönemlerde yağan yağışların bölgesel olarak bazen doluya çevirebildiğini aktaran Burak Kırkgöz, "Konya’nın da birçok ilçesinde şu anda doludan dolayı bir zarar yaşandı. Bu zararın en çok yaşandığı yer de Çumra ilçesi oldu. Yaklaşık 5 bin dekarlık bir arazide yüzde 10 ila yüzde 60 arasında bir hasar var. Şu anda ziraat mühendisleri bunun tespitiyle ilgili çalışmalara devam ediyor. Bu konuda çiftçilerin de yapacakları aslında çok fazla bir şey yok. Çünkü dolu yağışı gibi bir afete karşı yapılacak pek bir şey yok. Üstü açık bir sera, üstü açık bir fabrika sonuçta. Çiftçilerimize buradan önerim TARSİM sigortalarını yapmaları olur. Çünkü sigorta bu tarz sıkıntılı durumda en azından çiftçinin biraz maliyetini karşılaması için yarasına su serpmek gibi bir şey oluyor. Sıkıntılı olan yerler var ama Çumra’daki yaşanan sıkıntı kadar büyük sıkıntılı yerler yok. Diğer taraflarda da bir kısım arazilerde dolu özellikle buğdaylarda ve arpalarda tane dökme tarzında zarar verdi. Yeni yeşil mahsullerin yoğun bir zarar durumu var. Pancarlarımızda çok fazla bir zarar tespit edilmedi. Çünkü pancar biraz daha küçüktü ama mısırlarda sap boyu biraz olan mısırlarımızın zararı yüksek seviyede, bozulacak tarlalarımız var gibi gözüküyor" ifadelerini kullandı.

‘ALTINEKİN CİHANBEYLİ BÖLGESİ

İSTENİLE YAĞIŞLARI ALAMADI’

Konya'da, geçtiğimiz dönemlere göre bu yıl artan yağışlar çiftçiler üreticileri memnun ederken Altınekin ve Cihanbeyli bölgesinde beklenilen yağışların düşmediği ifade edildi. Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut ve Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu bölgede yağışlardan ve Çiftçilerin yaşadığı bazı sıkıntılardan bir rekolte düşüşü beklediklerini ifade etti.

bekir-kagnicioglu.jpg

AKBULUT: ÜRÜN BİRAZ ZAYIF

Geçmiş günlerde Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, İl Tarım Müdürlüğü ekipleri ile birlikte sahada bir rekolte çalışması ve bitkilerin gelişimi ile ilgili bir çalışma gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut, “Bölgemizde gerçekleştirdiğimiz çalışmamızda gözlemimiz gübre fiyatları yüksek olduğu için bazı tarlalarda taban gübresi kullanılmamış, bazılarında ise kalitesiz taban gübresi kullanılmış. Bu tarlalarda bitkilerin zayıf olduğunu gözlemledik. Mart ayı içerisinde bölgemiz soğuk olduğundan dolayı bitkilerde kardeşleme zayıf. Geçen günlerde bölgemizdeki sert rüzgardan dolayı bitkilerimiz zarar da görmüştü. Ama son yağan yağışlarla bitkiler kendini biraz topladı. Bölgemize yağış düşerse tane dolum gerçekleşir. İnşallah rekoltemiz de iyi olur” dedi. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı buğday fiyatlarına değinen Akbulut, “Açıklanan fiyatlar borsa fiyatlarının altında kaldı. Sonbahar ile ekim ayı içerisinde ödenecek olan bin lira desteğin peşinen ödenmesi, mutlaka sahaya yansıyacak. Tüccar da ona göre alımını yapacak. Şuan arz talep var. Fiyatlar mutlaka yükselecektir. TMO’nun açıklamış olduğu fiyat, daha sonra ödenecek olan primin peşin ödenmesini istiyoruz. 2022 yılı üreticilerimize ve milletimize inşallah bereketli, kazançlı bir yıl olur” diye konuştu.

ALTINEKİN İSTEDİĞİ YAĞIŞI ALAMADI

Konya’nın kuzeyinde yer alan Altınekin’in hububatın en çok ihtiyaç duyduğu nisan ve mayıs yağışını yeteri kadar almadığını ifade eden Altınekin Ziraat Odası Başkan Bekir Kağnıcıoğlu ise, “Son dönemlerde yağan yağışlar buğdaya ve arpaya hiçbir faydası olmaz. Şekerpancarı, mısır ve ayçiçeği gibi ürünlere faydası olur. Buğday nisan ve mayısta ihtiyacı olan yağışı maalesef alamadı. Özellikle bölgemizde yer alan kıraç alanlarda bitkilerimiz çok zayıf kaldı. Sulu olan araziler kısmen daha iyi. Sulu arazilerde de rekolte uçtu, rekor kırdı seviyelerinde değil. Kısacası bölgemizde çiftçimiz istediği rekolteyi yakalayamayacak gibi görüyoruz. Bir hafta, 10 güne kadar Konya’nın hasadı başlamak üzere. İnşallah iyi bir hasat dönemi olur. Çiftçimiz bir sene emek verdiği ürünlerini değerinde satar. Çünkü gelecek yılın üretimini bugünkü fiyatlar belirleyecek. Çiftçi bu sene arpa ve buğdaydan kazanmazsa seneye başka bir ürün eker. Bu nedenle bu hasat dönemi çok önemli” ifadelerini kullandı.

veysel-akbulut.jpg

SERBEST PİYASADA FİYATLAR DAHA YÜKSEK

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı buğday ve arpa fiyatlarının piyasanın altında kaldığını ifade eden Kağnıcıoğlu, “Şuan arpa 6 bin 700 liraya, buğday 7 bin 500 liraya çıktı. TMO ise arpaya 5 bin 500 lira açıkladı. 500 lira da prim verecek. Buğdayı ise 6 bin 50 lira olarak açıkladı. Bin lirada destek veriliyor. Bu fiyatları karşılaştırsak dahi Konya Ticaret Borsası’ndaki fiyatlar, TMO’nun üstünde seyrediyor. Demek ki buğdayın ve arpanın değeri daha fazla. Bunu piyasa dahi görüyor ve TMO’dan daha fazla para veriyor” ifadelerini kullandı. Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.