“YARGI PAKETİ” TBMM GENEL KURULU’NDA KABUL EDİLDİ

“YARGI PAKETİ” TBMM GENEL KURULU’NDA KABUL EDİLDİ
Kamuoyunda “yargı paketi” olarak bilinen Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Kamuoyunda “yargı paketi” olarak bilinen Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
52 maddeden oluşan ve yargının sorunlarının çözümü amacıyla hakim ve savcıların özlük haklarında bir takım iyileştirmelerin yapıldığı teklifle Noterlik Kanununun bazı hükümleri de güncelleniyor. Ceza uygulamasında ortaya çıkan sorunların çözümü amacıyla bazı koruma tedbirleri ile usule ilişkin hükümlerde değişikliklerin de öngörüldüğü teklifte ayrıca, idari yargıda görev yapan hâkim ve savcılardan hukuk fakültesi mezunu olmayanların, belirli bir süre mesleği icra etmeleri şartıyla sınavsız olarak hukuk fakültelerine kayıt yaptırabilmelerine imkân sağlanıyor.
Hakim ve savcılar hakkında bazı disiplin cezaları bakımından af getiren teklifin Genel Kurulda yapılan görüşmelerinde CHP, MHP ve HDP, özellikle “makul şüphe” konusunda itirazlarda bulunurken, Adalet Bakanı bekir bozdağ, teklifin görüşmeleri esnasında daha önceden yaptığı açıklamalarda, “Makul şüphe ile tutuklama bizim hukukumuzda yok. CMUK’nın 100. maddesi çok açık, tutuklama kararı verilebilmesi için aranan şüphe makul şüphe değil, somut delile dayanan kuvvetli şüphedir” diyerek cevap vermişti.
Yargı paketi ile ilgili Genel Kurul’da yapılan elektronik oylamada 228 oy kullanıldı, kullanılan oylardan 211’i kabul, 17’si ret olarak belirlendi ve teklif kabul edilerek kanunlaştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.