Yargıtay’dan işçiye müjde

Yargıtay’dan işçiye müjde
Milyonlarca özel sektör çalışanını yakından ilgilendiren emsal nitelikteki karar Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nden çıktı.

Milyonlarca çalışanını yakından ilgilendiren özek kapsamda çalışan, emsal nitelikteki karar Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nden hayata geçti. Sözleşmesinin herhangi bir sebeple sona ermesi halinde kullanılmayan yıllık izinlerin ücrete dönüşeceğini belirten Yüksek Mahkeme; bu miktarın işçinin son maaşı üzerinden ödeneceğine belirtti. İşçinin çalıştığı hafta tatillerinin biriktirilerek kullandırılıp yıllık izinden mahsup edilemeyeceğine vurguladı.

İşten çıkarılan vinç operatörü, İş Mahkemesi'nin yoluna koyuldu. Fazla çalışma yapmasına, ulusal bayram ve genel tatiller ile hafta tatillerinde çalışmasına rağmen karşılığının almadığı ve yıllık izin alacağının bulunduğunu dile getirdi. Davacı işçi, kıdem ve ihbar tazminatları, yıllık izin ücreti, fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil ücreti ile hafta tatili ücreti ve bakiye ücretinin davalıdan alınmasının karar verilmesine talepte bulundu. Davalı avukatı, davacının alacaklarının eksiksiz ödendiğini, bu hususun banka kayıtları ve özlük dosyası içeriğindeki evrakların sabit olduğunu savunarak davanın reddini talep etti.

Mahkeme; davacıya ihbar süresini açıklayamayıp ispat edemediğinden davacının kıdem ve ihbar tazminatlarına hak kazandığı, davacının ödenmeyen alacaklarının bulunduğu nedeniyle davanın kısmen kabulüne karar verdi. Taraf avukatları kararı istinafa taşıdı. Bölge Adliye Mahkemesi, hesaplamaların bordrolar nazara alınarak yapıldığından tespit edilen alacak kaleminden hakkaniyet indirimi yapılmasına yönelik olmadığı, davacıya yapılan ödemenin hesaplanan izin alacağından mahsubu gerektiği nedeniyle davacı ve davalının istinaf başvurularının ayrı ayrı kabulüne hükmetti. Karar her iki taraf avukatı tarafından temyiz edilince devreye bu kez Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi.

Haftalık izin oyununa dikkat

Emsal nitelikteki kararda, kullandırılmayan haftalık izinlerin yıllık izin süresinden düşürülemeyeceğinin belirtildiği kararda; 4857 sayılı Kanun'un 59 uncu maddesinde, iş sözleşmesinin herhangi bir sebeple sona ermesi hâlinde, işçiye kullandırılmayan yıllık izin sürelerine ait ücretlerin son ücret üzerinden ödeneceği hükme bağlandığı belirtildi. Yıllık izin hakkının ücrete dönüşmesi için iş sözleşmesinin feshinin şart olduğunu vurguladı, kararda şöyle denildi: "İş sözleşmenin sona erme şeklinin ve haklı sebebe dayanıp dayanmadığının anlam ve önemi yoktur. Yıllık izinlerin kullandırıldığı noktasında ispat yükü işverene aittir. İşveren yıllık izinlerin kullandırıldığının imzalı izin defteri veya eşdeğer bir belge ile ispat etmelidir. Bu husus ispat yükü üzerinde olan işveren, işçiye yemin teklif edebilir. Dosyada, davacının imzasının bulunduğu 15'er günlük izin talep formları bulunmaktadır. Yargılama sırasında davacı asılın izin talep formuna karşı beyanı alınmış, davacı beyanında bu izinlerin biriken hafta tatilleri için verildiğini belirtmiştir.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.