Yaşlanmayı yavaşlatan, ışıl ışıl bir cilde sahip olmanızı sağlayan güzellik iksiri olan bitkisel çaylar

Yaşlanmayı yavaşlatan, ışıl ışıl bir cilde sahip olmanızı sağlayan güzellik iksiri olan bitkisel çaylar
 Muhabir
Bu haberimizde sağlıklı, güzelleştirici çaylardan bahsedeceğiz. Pek çok çeşidi olan, sayısız vitamin ve besin içeren güzellik ve şifa iksirleri.

Bitkisel çayların gerçekten çok yönlü bir yetenekleri vardır. Sizi rahatlatabilir, ısıtabilir, enerji sağlayabilir. Hatta bazı çeşitlerinin kilo verme etkisine sahip olduğu bile söyleniyor!

Pek çok çeşidi size uzun vadede ışıltılı bir cilt de sağlar. O halde bu rahatlatıcı sıcak içeceklere günlük yaşamınızda daha sık yer verin. Bu çayların bazıları güzellik iksiri, protein üretimi için gerekli olan vitaminleri, amino asitleri ve acı maddeleri içerir. Cildin yaşlanmasını yavaşlatmaya, kolajen oluşumunu teşvik etmeye ve sağlıklı hücreleri korumaya yardımcı olurlar.

Temel olarak çay zararlı değildir. Beyaz, yeşil ve siyah çay çok fazla kafein içerir ve bu nedenle özellikle yüksek tansiyon hastaları ve hamile kadınlar tarafından ölçülü olarak tüketilmelidir. Bu çayların belirli faydaları vardır. Ancak bazıları diğerlerinden daha sağlıklıdır. Meyve çaylarının çoğu şeker veya şekerlenmiş meyve içerdiğinden, bunların mutlaka cilt dostu güzelleştiriciler olduğu düşünülmemektedir. Bu nedenle cildimiz bitki ve çiçek çaylarından daha fazla faydalanır.

Çay cilde faydası

Tükettiğimiz her şey kaçınılmaz olarak en büyük organımız olan cildimize ulaşır. Yani her gün cildimizi neyle beslemek istediğimize dair yeni bir karar veriyoruz. Sabahları bir veya iki fincan çay, cilde içeriden besin ve nem sağlamanın harika, sağlıklı ve doğal bir yoludur. Çayın türüne bağlı olarak cilde birçok faydası vardır.

Çay cildi içeriden nemlendirir.

Çay da elma sirkesi gibi metabolizmayı uyarır ve doğal detoksifikasyon süreçlerine yardımcı olur .

Bitki çayı sodyum, yağ, şeker ve kalori içermez. Yani içinde cilde zarar verebilecek hiçbir şey yok.

Çay, vücuttaki serbest radikallerle savaşan, cildi UV ışınları ve hava kirliliği gibi çevresel hasarlara karşı koruyan antioksidanlar açısından zengindir.

C vitamini gibi polifenoller de antioksidanlardır. Esas olarak yeşil çaylarda bulunurlar ve antiinflamatuar ve antimikrobiyal etkilere sahip oldukları kanıtlanmıştır. Ayrıca cildin sebum üretimini de düzenlerler.

Bir polifenol olan epigallokateşin galat (EGCG), serbest radikalleri savuşturur, ciltteki nemi tutar ve kırışıklık oluşumunu yavaşlatır. EGCG içeriden ve dışarıdan çalışır.

Başka bir polifenol türü olan tanenler de serbest radikallere karşı koruma sağlar ve çoğu çeşitte bulunur.

Güzel bir cilt için en iyi çaylar

Beyaz çay

Beyaz çay, çay bitkisinin en genç yapraklarından yapılır. Bu nedenle tüm çay türleri arasında en saf olanı olarak kabul edilir. Koruyucu özellikleri sayesinde gerçek bir yaşlanma karşıtıdır. Ayrıca kolajen ve elastinin parçalanmasını yavaşlatarak cildin yaşlanma sürecini daha da yavaşlatabilir. Son olarak çalışmalar beyaz çayın da iltihabı azaltabildiğini göstermiştir. Koruyucu, güçlendirici ve rahatlatıcı özellikleri sayesinde beyaz çay ekstraktları kozmetikte de yaygın olarak kullanılmaktadır. Yeşil çayla karşılaştırıldığında üç kat daha fazla polifenol içerir.

beyazcay3.jpg

Yeşil çay

Yeşil çay, beyaz çayla aynı bitkiden elde edilse de iki çeşit arasında ince farklılıklar vardır. Beyaz çaya benzer şekilde yeşil çay da antiinflamatuar etkiye sahiptir, sağlıklı cilt hücrelerinin oluşumunu destekler ve antioksidanlarla güneşin zararlarına ve diğer serbest radikallere karşı koruma sağlar. Cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olan özellikle yüksek ECGC içeriğine sahiptir.

yesil-cay.jpg

Rooibos çayı

Rooibos çayı, yaşlanmayı geciktirme konusunda en iyilerdendir. Güney Afrika rooibos çayı, cilt stresini ve serbest radikaller gibi çevresel cilt hasarlarını önleyebilen antioksidanlarla doludur .

Rooibos çayı ayrıca vücuttaki hormonal dengenin korunmasına yardımcı olan ve böylece lekeleri ve hatta sivilceleri hafifletebilen çinko açısından da zengindir . Antioksidanların, C vitamininin, çinkonun ve AHA'ların (alfa hidroksi asitler) yüksek içeriği cilt üzerinde gençleştirici bir tedavi görevi görür.

rooibos.webp

Nane çayı

Hormonal sivilceye yatkınsanız sabahları bir bardak nane çayı içmelisiniz. Nane antiandrojenik etkiye sahiptir, bu da hormonal dengesizlikleri ortadan kaldırdığı ve aynı zamanda ciltteki sebum üretimini dengelediği anlamına gelir. Nane çayı aynı zamanda cilde oksidatif hasarı önleyen iki tür antioksidan olan fenolik asitleri ve flavonoidleri de içerir. Serbest radikallere karşı savunma yaparak sadece kırışıklıkları ve diğer cilt yaşlanmasını yavaşlatmakla kalmaz, aynı zamanda kirleri ve sivilceleri de yavaşlatır.

anen.webp

Papatya çayı

Papatya çayı, özellikle güçlü bir arındırıcı etkiye sahip olduğundan, hem içilerek hem de kirli, yağlı ciltlere karşı harici olarak kullanılabilir. Papatya, iltihaplı lekeleri ve sivilceleri hafifleten ve önleyen flavonoidler ve kumarin gibi anti-inflamatuar maddeler sağlar. Bir fincan papatya çayının aynı zamanda antispazmodik ve antibakteriyel etkisi de vardır. Papatya çayı her türlü inflamatuar cilt problemi için en iyi ev ilaçlarından biridir ve hatta şiddetli egzama için bile işe yarar. Papatya zihnimizi sakinleştirdiği gibi cildi de rahatlatabilir.

papatya.webp

Hibiskus çayı

Kırmızı çiçek çayı (Hibiskus) cildimize parlaklık veren bir vitamin kokteylidir. Çiçeği C vitamini bakımından zengindir ancak aynı zamanda A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra çinko ve demiri de içerir. Hibiskus çayında bulunan omega-3 yağ asitleri sadece cilt sağlığına yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda kırılgan tırnaklar ve saçlara da yardımcı olan doğal alfa hidroksi asitleri de içerir. Demleme sırasında C ve Co vitaminlerinin korunmasını sağlamak için bu faydalı çayların tamamının çok sıcak hazırlanmaması önemlidir. Bu, C vitamininin antioksidan etkisini geliştirmesinin ve aynı zamanda kollajen üretimini teşvik etmesinin ve A vitamininin cildin yenilenme sürecini desteklemesinin tek yoludur. B vitaminleri hücre üretimi için gereklidir, çinko yenilenme ve kollajen oluşumu için kullanılır, demir ise cilt hücrelerine yeterli oksijeni sağlar.

hisbis.webp

Böğürtlen yaprağı çayı

Böğürtlenin meyvesine benzer şekilde yaprakları ve ondan yapılan çay da C vitamini açısından zengindir. Kırışıklıkları ve diğer yaşlanma belirtilerini giderdiği bilinen popüler cilt bakım bileşeni aynı zamanda antioksidanlar da içerir. Ayrıca antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu da kanıtlanmıştır. Tadı harika derecede tatlı ve ekşidir. Lezzetli ve cilde iyi gelir!

boguertlen.webp

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.