“Yatırım için altın alırken dikkat''

“Yatırım için altın alırken dikkat''
Antalyalı kuyumcular son günlerde vatandaşlar tarafından sık tercih edilen "kesme altın" ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Antalyalı kuyumcular son günlerde halk tarafından sık tercih edilen "kesme altın" ile ilgili önemli çağrılarda bulundu. Bu tür altınların içerisinde barkot ya da seri numarası bulunmadığı için dolandırıcılık olaylarının çok yaşandığını belirten kuyumcu Çağrı Yılmaz, "Vatandaş ucuz altın diye bir beklentiye girmiş, ucuz altın diye bir şey yok. Kesme altını satmak da zor, birçok kuyumcu şu anda almıyor. Paketli altında seri numarası, üretici firmasından tutun, hepsi yazar, herşey ortadadır" dedi.

iha-20231208aw093939-3.jpg

İsrail ile Filistin içerisinde olan çatışmaların nedeniyle altın fiyatları rekor kırmaya devam ediyor. Uzun, kısa ve orta vadede yatırım yapmak isteyen birçok kişi ise tercihini altından yana kullanarak kazancını buradan sağlamak istiyor. Son zamanlarda paketli altının yerine kuyumcuların "kesilmiş altın" diye tabir ettiği yarı mamul ürünler, fiyatı paketli ürünlere göre ucuz olduğu için tercih ediliyor. Altın uzmanları ise söz konusu kesilmiş altınların üzerinde bir barkot veya damga yok bu ne nedeni hatırlatarak, bu altının ayarının da sadece profesyoneller tarafından ayırt edilebildiğine söz etti.

iha-20231208aw093939-2.jpg

ÜZERİNDE BİR ŞEY YAZMIYOR

Antalya'da uzun dönemdir kuyumculuk sektöründe emek veren Halil Güvençoğlu, "İsrail ve Filistin içerisinde yaşanan savaştan sebeple altın fiyatlarında yükselme meydana geldi. Bugünlerde halkımız altına olan talebi yükseldi. Vatandaşlarımız daha çok 24 ayar tasarruf altınları alıyor. Kesme olarak tabir edilen altına olan talep daha fazla; ama biz bunu kimseye alın diye tavsiyede bulunmuyoruz. Üzerinde patent ya da seri numarası yok Bunu satarken de sıkıntılar meydana geliyor. Bu problemlerin meydana gelmemesi için paket altın olması daha sağlıklı olur. Bu tür altın daha güvenli olur" dedi.

iha-20231208aw093939-7.jpg

HER ŞEYİNİ SATIP ALTIN ALANLAR VAR

10 senede yapılan araştırmalarda en çok yatırım yapılıp kazandıran altın olduğu için halkın daha çok talep ettiğini dikkat çeken 25 senelik kuyumcu Çağrı Yılmaz, "Evini arabasını satarak altın alan vatandaşlarımız var. Bu vakitlerde vatandaşlarımızın bilinçli olarak altın alması gerekiyor. Halkımızda ucuz altın diye bir inanış bulunuyor, ucuz altın diye bir şey yok. Kimse ucuz altın vaat edemez, satamaz, sadece ayarı düşük altın vardır. Kesme altına talep çok fazla var.

Bu altın türü ayar düşüklüğüne çok müsait yapıya sahiptir. Plaka olarak çekilip üzerinde herhangi bir damga olmadığı için kandırmaya müsait bir durum oluşuyor.

24 ayar altın normalde 995 milyem olması gerekirken bunu 970 milyem yapan bir atölye kesme altın 24 ayar olarak müşteriye sunabilir. Bunun kaç milyem olduğunu anlamak çok zor. Bunu en iyi kuyumcu bile anlamaz" dedi.

iha-20231208aw093939-4.jpg

Bu konuda çok fazla şikayet alındığını belirten Yılmaz, "Halkımız da kandırıldığının farkında oluyor. Gelen altınları atölyemizde 5 dakikada ateşe tutarak ya da asit taktiği ile kontrol ediyoruz. Kesme altını satmak da zor, birçok kuyumcu şuanda bulundurmuyor. Satıcı da ne olduğunun farkında değil. Paketli altında seri numarası, üretici firmasından tutun, hepsi bellidir. Paketli altın daha güvenlidir" ifadelerine yer verildi.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.