Yaz sıcaklarına dikkat! Güneş çarpmasından korunmanın 5 kolay yolu

Yaz sıcaklarına dikkat! Güneş çarpmasından korunmanın 5 kolay yolu
 Editör
Yaz geldi ve havalar artık çok ısındı. Birçok ülkede aşırı sıcaklar nedeniyle ölümler yaşanırken, sıcaklar Türkiye’de de kendini iyice hissettirmeye başladı. Peki güneş çarpmasından korunmak için ne yapmalıyız? İşte en basit beş yol.

Güneş çarpması, sıcak havalarda vücudun aşırı ısınması ve terleme yoluyla yeterince sıvı kaybetmesi sonucu ortaya çıkan ciddi bir durumdur. Baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, ateş, kas krampları ve bilinç kaybı gibi belirtilere neden olabilir.

Güneş çarpmasından korunmak için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:

GÜNEŞTEN KAÇININ

Mümkünse, günün en sıcak saatleri olan 10:00-16:00 saatleri arasında dışarı çıkmaktan kaçının. Gölgede kalmaya çalışın ve güneş ışınlarını doğrudan engellemek için şapka ve güneş gözlüğü kullanın.

BOL SIVI TÜKETİN

Susadığınızı hissetmeden bile, gün boyunca bol bol su ve elektrolit içeren sıvılar tüketin. Su, elektrolit içeren spor içecekleri ve taze meyve suları iyi seçeneklerdir. Alkol ve kafeinli içeceklerden kaçının, çünkü bunlar sizi susuz bırakabilir. Açık renkli, bol ve pamuklu giysiler giyin. Bu tür giysiler, vücudunuzun nefes almasına ve serin kalmasına yardımcı olur. Cildinizi güneşin zararlı UV ışınlarından korumak için en az 30 faktörlü bir güneş kremi kullanın. Güneşe çıkmadan 20 dakika önce sürün ve her iki saatte bir veya yüzdükten sonra tekrar sürün.

SERİN KALMAYA ÇALIŞIN

Soğuk duş veya banyo yapabilir, ıslak bir havluyla vücudunuzu silebilir veya serin bir ortamda vakit geçirebilirsiniz.

FİZİKSEL AKTİVİTEYİ SINIRLAYIN

Sıcak havalarda yorucu egzersizlerden veya fiziksel aktiviteden kaçının.

RİSK GRUBUNDAKİLERE DİKKAT EDİN

Küçük çocuklar, yaşlılar, hamile kadınlar ve kronik sağlık sorunları olan kişiler güneş çarpmasına karşı daha savunmasızdır. Bu gruplardaki kişilere ekstra dikkat gösterin ve bol su içmelerini ve serin kalmalarını sağlayın.

BELİRTİLERİ TAKİP EDİN

Kendinizde veya başkalarında güneş çarpması belirtileri görürseniz, derhal serin bir ortama gidin, bol bol sıvı tüketin ve ıslak kompres uygulayın. Belirtiler düzelmezse veya daha da kötüleşirse tıbbi yardım alın.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.