Yediemin otoparklarından nasıl araç alınır? Neye dikkat etmek gerekir? Tıkla-İzle

Yediemin otoparklarından nasıl araç alınır? Neye dikkat etmek gerekir? Tıkla-İzle
 Editör
Çeşitli nedenlerle trafikten men edilmiş olan araçların yeniden piyasaya sürülmesiyle ilgili süreç 1 Kasım itibariyle başladı. Peki yediemin otoparklarındaki araçları satın almak isteyenler bu işlemi nasıl yapacak? İşte tüm detaylar…

Trafikten men edilen otomobil, kamyonet, kamyon, motosiklet ve benzeri kara taşıtlarının istiflendiği yediemin depoları adeta araç mezarlığına dönüşmüştü. İkinci el otomobildeki arz talep dengesini sağlayarak sektörde ‘köpük’ diye tabir edilen abartılı fiyatların ortadan kalkması için harekete geçen devlet, yediemin otoparklarında çürümeye terk edilmiş araçların yeniden piyasaya sürmek için bir düzenleme yaptı.

Adeta bir araç mezarlığı haline gelen yediemin otoparkları boşaltılıyor. Türkiye genelindeki bu otoparklarda haciz, trafik kazası, cezalar, yurtdışından getirilmiş olması ve Türkiye’deki kullanım süresi dolması nedeniyle trafikte kullanımı yasak olan araçlar ve benzeri durumda 2,2 milyon adet civarında araç bulunuyor. Yapılan düzenlemeyle bu araçların en az 700 bin adedinin yeniden piyasaya çıkmasının sağlanması hedefleniyor.

YEDİEMİN OTOPARKLARINDAKİ ARAÇLAR NASIL SATIN ALINIR?

Yediemin otoparklarında bulunan araçların nasıl satın alınacağı, bu araçların satın alma sürecinde nasıl bir yol izleneceği, kimlerin ne kadar araç alabileceği gibi sorular bugünlerde merak konusu oldu.

Konuyla ilgili merak edilen tüm detayları Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem paylaştı. Türkiye genelinde olduğu gibi Konya’da da yediemin otoparklarında on binlerce aracın kaderine terk edildiğini dile getiren Başkan Abdullah Acıbadem, her şeyden önce bu araçların milli servet olduğuna işaret etti.

İSTEYEN HERKES BURADAN ARAÇ ALABİLİYOR

Otoparklarda çürüyen milli servetin yeniden ekonomiye kazandırılmasını olumlu bulduklarını kaydeden Abdullah Acıbadem, “Aslında yediemin otoparklarındaki araçların ihale usulüyle satışına yönelik süreç ilk defa yaşanmıyor. Belirli periyodlarla buradaki belli başlı araçlar ihaleye çıkarılıyor. Şimdi yapılan ise bu sürecin daha hızlandırılmış ve basitleştirilmiş bir şekilde sunulması. UYAP sistemi üzerinden yapılan satış ihalelerine dileyen herkes katılabilecek” dedi.

‘YEDİEMİNDEN ALINAN ARAÇ, SÜRPRİZLERE AÇIKTIR’

Yediemin otoparklarındaki araçların markası ve modeli ne olursa olsun uzun süre atıl vaziyette kaldığı için belli başlı mekanik arızalar verme ihtimalinin çok yüksek olduğunu dile getiren Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, “Toplum olarak aracına titizlenip duran, kullandığı adeta ailenin bir ferdi gibi gören bir yapımız var. Buna bağlı olarak yeni bir araç alacaksak onu ekspertize sokuyoruz, yetmiyor servise gösteriyoruz, yetmiyor sanayideki ustamızdan fikir alıyoruz. Sonra aracı alıp almayacağımıza karar veriyoruz. Araç alırken bu kadar ince eleyip sık dokurken, yediemin otoparklarında ise bir kapalı kutuyu satın almış olacağız. Öyle ki alacağınız aracın sadece fotoğraflarını ve bilirkişinin verdiği bilgileri görebiliyorsunuz. Aracın mekanik durumunun nasıl olduğunu bilemiyorsunuz. Dahası, araçların genel olarak aküsü bitik olduğu için kaç kilometrede olduğu bilgisine dahi ulaşmanız mümkün olmuyor” diye konuştu.

NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR?

Buradan alınacak araçların markası ve modeli ne olursa olsun birçok riskle birlikte alınacağının akıldan çıkarılmaması gerektiğini kaydeden Başkan Acıbadem, “Bilirkişilerin almak istediğiniz araçla ilgili yazdıkları raporu tüm detayları ile dikkatle okuyunuz. Bununla da yetinmeyip bilen birilerine de danışmanız sizin için faydalı olacaktır. Araca fiyat verirken de araç otoparktan çıktıktan sonra yapabileceğiniz masrafları göz önünde bulundurarak fiyat verin. Ortamın büyüsüne kapılıp piyasa değerinin üstünde bile fiyatlar verebilenler oluyor. Bu tür durumlarda araç size daha pahalıya mâl olabilir” diyerek uyarılarda bulundu.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.