Yemekten sonra sindirim sorunları yaşayanlar neler yapmalı?!

Yemekten sonra sindirim sorunları yaşayanlar neler yapmalı?!
 Muhabir
Sıvı sindirim için önemlidir. Sıcak su, bitki çayları ve bazı meyve suları da midedeki iltihabı azaltabilir ve sindiriminize yardımcı olabilir.

Midenizde gurultular, ağrılı gaz ve rahatsız edici bağırsak hareketleri varsa eğer, sindirim sisteminizin iyi performans göstermiyor demektir. Bu gibi sorunlar karşılaşabileceğiniz sorunlardan sadece birkaçı olabilir. Ancak sindirim sisteminizi rahatlatan, bağırsak sağlığınızı iyileştiren ve besin emilimini teşvik eden bazı içecekler içerek sindiriminize yardımcı olabilirsiniz.

Ilık su ve kombucha çayı sindiriminize yardımcı olabilir ancak sindirim sorunlarınız varsa alkol veya gazlı içeceklerden mutlaka kaçınmanız gerekmektedir.

Sorunlarınızın devam etmesi durumunda beslenme alışklıklarınızda ve yaşam tarzınızda köklü değişikliklere gitmeniz gerekebilir.

Sindirime yardımcı olmak için yemekten sonra ne içmelisiniz?

Yiyecek veya sıvı vücuda girdiğinde yemek borusundan midenize gider ve burada sindirim enzimleri tarafından parçalanır. Buradan besinlerin emilip kan dolaşımına karıştığı bağırsaklara geçer.

Bu süreçte bağırsaktaki bakteriler sindirim fonksiyonunda önemli rol oynar. Aslında bağırsak bakterilerindeki bozulma obezite ve inflamatuar bağırsak hastalığıyla ilişkilidir.

Su ve lif de bu süreçte önemlidir. Atıkların sindirim kanalından geçmesine yardımcı olur ve bağırsak hareketlerini yumuşatır.

Besin emilimini teşvik eden, bağırsak sağlığını geliştiren ve bağırsaklarda iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olan içecekler:

Su: Sindirim açısından öneminin yanı sıra araştırmalar, ılık suyun bağırsak bakterilerine yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Bitkisel ve baharatlı çaylar: Nane çayı, zerdeçal çayı, zencefil çayı ve rezene çayındaki otlar ve baharatlar iltihabı azaltabilir ve sindirim sıkıntısının yol açtığı semptomlarınızı hafifletebilir.

Kuru erik suyu: Lif dolu olan bu içecek bağırsak hareketlerinizi teşvik eder.

Yeşil meyve suyu veya smootiler: Bu içecekler su ve lif bakımından zengindir, bu da atıkların sindirim sisteminden sorunsuz bir şekilde geçmesine yardımcı olabilir.

Kombucha çayı: Araştırmalarda birçok probiyotiğin kaynağı olan bu içeceğin aynı zamanda besin emilimine de yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Kefir: Probiyotiklerle dolu olan bu fermente içecek, bir dizi önemli besin içerir.

Yemekten sonra hangi içeceklerden kaçınmalısınız?

Bazı içecekler sindirimi iyileştirebilirken, bazıları ise sindiriminiz için daha az faydalıdır. Örneğin, gazlı içeceklerdeki gaz mide asidi seviyesini yükselterek şişkinliğe ve rahatsız edici bir geğirme isteğine neden olabilir.

Araştırma aynı zamanda alkol tüketmenin zararlarını da açıkça göstermektedir:

Bağırsaklarınızdaki iltihabı artırır

Sindirim sisteminize zarar verir

Bağırsak sağlığınızı olumsuz etkiler

Akılda tutulması gereken başka bir şey: Laktoz intoleransınız varsa inek sütü içeren gıdalar içmek mide-bağırsak rahatsızlığına ve iltihaba yol açabilir.

Yemek yedikten sonra sindirime yardımcı olmak için başka neler yapabilirsiniz?

İçecekler yeterli değilse ve yemeğinizi sindirmek için hala biraz yardıma ihtiyacınız varsa şunları da deneyebilirsiniz:

Yürüyüşe çıkmak ve hafif egzersizler yiyeceklerin sindirim sisteminde hareket etmesine yardımcı olabilir

Bağırsak sağlığınızı iyileştirmek için probiyotik almak, derin nefes egzersizleri, yoga ve akupunktur yaptırmak gibi stres seviyenizi düşüren aktivitelere katılmak

Sigarayı bırakmak

Alkol tüketimini azaltmak

Sindiriminize yardımcı olmak için aynı zamanda nasıl yediğinize de dikkat ettiğinizden emin olmanız önemlidir.

İyi bir sindirim için yapmanız gerekenler:

Yiyecekleri iyice çiğneyin

Lifli, su açısından zengin gıdalarla dolu dengeli ve sağlıklı beslenin

İşlenmiş ve hazır gıdalar yerine taze gıdaları tercih edin

Yediğiniz miktara ve yediğiniz zamanlara dikkat edin (gece geç saatlerde yemek yemekten kaçının ve yatmadan 3 saat önce yemeyi bırakın!)

Yemekten sonra ılık su, bitki çayları veya yeşil meyve suları içmek iltihabı azaltmaya, bağırsak sağlığını iyileştirmeye ve emilimi kolaylaştırmaya yardımcı olabilmektedir.

Yaşam tarzı değişikliklerinden sonra bile sindirim sorunları yaşamaya devam ederseniz bir doktorla konuşun. Size yardımcı olabilecek tedavileri önereceklerdir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.