Yemen Başbakanı uluslararası destek istedi

Yemen Başbakanı uluslararası destek istedi
Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik, uluslararası donörlere Yemen halkına desteklerini öncelikleri arasında tutmaları çağrısında bulunarak, aksi halde ülkesindeki insani krizin daha da kötüleşeceğini söyledi.

Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik, uluslararası donörlere Yemen halkına desteklerini öncelikleri arasında tutmaları çağrısında bulunarak, aksi halde ülkesindeki insani krizin daha da kötüleşeceğini söyledi.

Yemen resmi ajansı SABA'nın haberine göre, Başbakan Abdulmelik, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde düzenlenen "Yemen'deki İnsani Kriz için Üst Düzey Bağış Etkinliği" toplantısında konuştu.

Uluslararası toplumun Yemen'le dayanışmasını yinelemesine rağmen savaş sebebiyle ülkedeki insani durumun daha fazla uluslararası destek ve çaba gerektirdiğine işaret eden Abdulmelik, devlet kurumlarını ayağa kaldırarak istihdamı hedefleyen sürdürülebilir projelerin desteklenmesine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Yemen'deki insani krizin ancak savaşın sona ermesiyle mümkün olacağını dile getiren Abdulmelik, Nisan 2022'den itibaren 6 ay süren ateşkesin gerçek bir fırsat sunduğunu, ancak İran destekli Husiler tarafından sonlandırıldığını ifade etti.

Husi milislerin petrol limanları ve uluslararası sulara yönelik saldırılarıyla Yemen ekonomisinin yüzlerce milyon dolar zarar ettiğini aktaran Başbakan Abdulmelik, oldukça sınırlı olan kaynaklarla Yemen halkının sağlık, eğitim ve diğer temel ihtiyaçlarını karşılamaya gayret ettiklerini söyledi.

Yemen'deki insani krizi hafifletmek için ekonomideki istikrarın korunması gerektiğini kaydeden Abdulmelik, uluslararası donörlere Yemen halkına desteklerini öncelikleri arasında tutmaları çağrısında bulundu, aksi halde insani krizin daha da kötüleşeceğine vurgu yaptı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, etkinliğin açılış konuşmasında, "Yemen'deki en savunmasız insanları desteklemek için 4,3 milyar dolar tutarında yardım çağrısında bulunuyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

- Yemen'deki iç savaş ve insani kriz

Yemen'deki İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği raporlarına göre, iç savaştan dolayı Yemen halkının yüzde 73'ü (yaklaşık 23,4 milyon) insani yardıma muhtaç hale geldi ve 4,3 milyon kişi yerinden edildi.

Ülkede 13 binden fazlası sivil olmak üzere 377 bin kişi çatışmalardan ötürü hayatını kaybetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.