Yemen Cephesi'nde esir düşen akrabasının izini sürüyor

Yemen Cephesi'nde esir düşen akrabasının izini sürüyor
Mersin'de yaşayan Mesut Dündar, dedesinin ve babasınında vasiyeti üzerine, 1. Dünya Savaşı'nda gittiği Yemen-Hicaz Cehpesi'nden bir daha dönmeyen ancak İngilizlere esir düştüğü tahmin edilen babasının amcasının akibetini araştırıyor - Dündar: - "Babamın a

MERSİN (AA) - MUSTAFA GÜNGÖR - Mersin'de oturan Mesut Dündar, 1. Dünya Savaşı'nda gittiği Yemen-Hicaz Cephesi'nde İngilizlere esir düştüğü tahmin edilen babasının amcasıyla ilgili bir iz bulmaya çalışıyor.

Babasının "Mehmet" isimli amcasının İngiltere'de yıllarca esir kampında tutulduğunu düşünen Dündar, dedesinin ve babasının vasiyetlerini yerine getirmek için yakınının izini sürüyor.

Cephede İngilizlere esir düşen ve 30 yıl esir kampında kaldıktan sonra Türkiye'ye dönen bir askerin anlattıklarından yola çıkan Dündar, amcasının evlendiğini düşünerek yakınlarına veya mezarına ulaşmaya çalışıyor.

- "Kimsesi yoksa bile oradaki mezarının bulunmasını istiyoruz"

Dündar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1895 yılında Niğde'nin Kılan köyünde dünyaya gelen babasının amcası Mehmet'in Yemen-Hicaz Cephesi'ne savaşmaya gittiğini ancak bir daha kendisinden haber alınamadığını söyledi. Yaptıkları araştırmalara rağmen hiçbir ize ulaşamadıklarını anlatan Dündar, şöyle konuştu:

"Babamın amcası 1. Dünya Savaşı sırasında Yemen'e gitmiş ve geri dönmemiş. Bunun üzerine dedem kardeşinin akıbetini araştırmış, herhangi bir bilgiye ulaşamayınca şehit olduğunu düşünmüş. 1948'li yıllarda Karaman'dan Çukurova'ya giden bir yolcu, Mehmet Paşa Kervansarayı'nda konaklamış. Orada çalışan bizim köylü Hüseyin Erbaş'a bazı hikayeler anlatmış. O asker, Yemen Cephesi'nde savaştıklarını, esir düşerek 30 yıla yakın İngiltere'de esir kampında tutulduklarından bahsetmiş hatta bizim köylü Mehmet isimli bir arkadaşının olduğunu söylemiş. Mehmet'i de anlatırken, üvey kardeşi Hasan'ın silahla oynarken yanlışlıkla annesi Hatice'nin gözünü kör ettiğini anlatmış. Bu, bizim ailemizin hikayesi. Bu adamın anlattığı kişinin babamın amcası olduğunu düşünüyoruz çünkü bu kadar detaylı bir bilgiyi ancak amcam bilir. Bu, amcamın Yemen'de İngilizlere esir düşüp, İngiltere'ye esir olarak götürüldüğünü doğruluyor."

Hikayeyi anlatan kişinin serbest bırakıldıklarında Mehmet'e Türkiye'ye dönmeyi teklif ettiğini aktardığını bildiren Dündar, şunları değerlendirmede bulundu:

"Mehmet de 'Burada evlendim, çocuklarım oldu, gitsem bu çocuklar köye gider mi? Köyde bizi tanıyan var mı? Ben bunları bırakıp gidemem' diye gelmek istemediğini söylemiş. Köylümüz bu bilgileri dedeme anlatmış. Biz de bu hikayeden yola çıkarak babamın amcasının akıbetini araştırıyoruz. İkinci veya üçüncü nesle ulaşmak istiyoruz. Kimsesi yoksa bile oradaki mezarının bulunmasını istiyoruz. Ya da orada öldüğünün kesin bir kanıtını arıyoruz."

Dündar, hikayeyi aktaran kişiye de o yıllarda yakınlarının ulaşmaya çalıştığını ancak başarılı olmadığını belirterek, dedesinin kardeşine ulaşamayınca en azından mezarının bulunması için kendilerine vasiyette bulunduğunu dile getirdi.

Elde ettiği bilgiler doğrultusunda araştırmalar yaptığını vurgulayan Dündar, İngiltere'de esir kampı olup olmadığını öğrendiğini ifade etti. İngilizler'in, 1. Dünya Savaşı başlayınca İngiltere'de yaşayan Osmanlı vatandaşlarını esir alarak Man Adası'na götürdüğü bilgisine ulaştığını söyleyen Dündar, "Yemen cephesinde esir alınan bazı Osmanlı askerlerinin de bu adaya getirildiğini öğrendim." dedi.

- Genelkurmay Başkanlığına başvurdu

Dündar, amcasına ulaşmak için çeşitli yollar denediklerini, babasının da ölmeden önce İngiltere Büyükelçiliğine mektup yazdığını anlatarak, "Bir umuttur diye yazıp mektubu gönderdi. Bununla ilgili herhangi bir dönüş olmadı. Daha sonra ben yine araştırma yaparken Genelkurmay Başkanlığının bilgi edinme formlarını gördüm. Oradaki formu internetten doldurup gönderdim. Cevap olarak talebimizin Milli Savunma Bakanlığına iletildiğiyle ilgili mail geldi. Oradan gelecek cevabı bekliyoruz." sözlerine yer verdi.


Yemen Cephesi'nde esir düşen akrabasının izini sürüyor

Yemen Cephesi'nde esir düşen akrabasının izini sürüyor

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.