Yemen müzakerelerinin yeniden başlaması

Yemen müzakerelerinin yeniden başlaması
Yemen Başbakanı Bin Dağr:"Hükümet, istişarelerin başarıya ulaşması, kapsamlı ve daimi barış sağlanması için Kuveyt'e gitme konusunda kararlı"

SANA (AA) - Yemen hükümeti, Kuveyt'te 18 Nisan'da Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih'in partisi ile aralarında yürütülmesi beklenen müzakerelerin başarıya ulaşması için kararlı olduklarını belirtti.

Yemen resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre, Yemen Başbakanı Ahmed bin Dağr, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki geçici ikametgahında, İngiltere'nin Sana Büyükelçisi Edmund Fitton-Brown'u kabul etti.

Görüşmede Bin Dağr "Hükümetin, istişarelerin başarıya ulaşması, kapsamlı ve daimi barış sağlanması için Kuveyt'e gitmekte kararlı" olduğunu belirtti.

Bin Dağr, "Hükümetin, mevcut durumdan çıkmak için tek bir haritası vardır. O da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2216 sayılı kararıdır. Bu karar tek bir tarafın çabasıyla gerçekleşmeyecektir, bunun için her iki taraf da yükümlülüklerini yerine getirmelidir. Ayrıca darbecilerin kentlerden çekilmesi ve silahlarını teslim etmesi gerekiyor." dedi.

Yemen'in bu savaş ve yıkımdan kurtulması için diyaloğa geçmek istediklerini, halkın bu zor duruma daha fazla devam edemeyeceğini kaydeden Bin Dağr, silahlı grupların kentlerden çekilmesinin, ülkede ve bölgenin tamamında güvenlik ve strateji açısından bir gereklilik olduğunu vurguladı.

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed, daha önce yaptığı açıklamada, müzakerelerin, geri çekilme, silahların teslimi, güvenlik düzenlemeleri, siyasi çözüm ile mahkum ve tutukluların serbest bırakılması için bir komite kurulmasıyla birlikte 5 konu üzerinde yürütüleceğini bildirmişti.

Yemenli taraflar arasındaki müzakerelerin birinci ve ikinci turu BM gözetiminde İsviçre'de gerçekleşmiş ancak görüşmede ilerleme sağlanamamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.