Yemen'deki atamalar

Yemen'deki atamalar
Yemen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ahmar ile Başbakan Bin Dağr yemin ederek görevlerine başladı

SANA (AA) - Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi tarafından atanan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Muhsin el-Ahmar ile Başbakan Ahmed Abid bin Dağr'ın yemin ederek görevlerine başladığı bildirildi.

Yemen resmi haber ajansı SABA'da yer alan habere göre, cumhurbaşkanlığı yardımcılığı ve başbakan atamaları için Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yemin töreni düzenlendi.

Törende konuşan Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, Yardımcısı Ahmar ve Başbakan Bin Dağr'ı tebrik ederek, "Yemen halkı, yeni görevlerinde ülkede barışı sağlamaları, hizmetlerinde başarılı olmalarını temenni ediyor." dedi.

Ahmar ve Bin Dağr, ant içtikten sonra yaptıkları konuşmada, Cumhurbaşkani Hadi'ye teşekkür ederek, Yemenlilerin beklentilerini karşılamak uğruna tüm güçleriyle çalışacakları ve tüm samimiyetleriyle ülkelerine hizmet edeceklerini ifade etti.

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, dün akşam aldığı ani bir kararla Başbakan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Halid Bahhah'ı görevden alarak cumhurbaşkanı müsteşarlığına atamıştı. Hadi, Bahhah'tan boşalan cumhurbaşkanı yardımcılığı makamına korgeneral Ali Muhsin el-Ahmar, başbakanlığa ise eski başbakan yardımcısı Ahmed Abid bin Dağr'ı getirmişti.

- Ali Muhsin el-Ahmar kimdir?

Yemen ordusunun çeşitli kademelerinde uzun yıllar görev yapan Tümgeneral Ali Muhsin el-Ahmar, Silahlı Kuvvetler Komutan Yardımcılığı görevinin ardından Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin yardımcısı olarak atanmasıyla askeri alanın yanı sıra siyaset sahnesinde de yerini aldı.

Zamanında devrik cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in "sağ kolu" iken kulvar değiştirerek 2011'de yönetim karşıtı halk ayaklanmasına katılan Ahmar, şimdi de yeni göreviyle birlikte Cumhurbaşkanı Hadi'nin "sağ kolu" oldu.

Geçen şubat ayında uzun yıllar görev yaptığı tuğgenerallik rütbesi, tümgeneralliğe yükseltilen Ahmar, başbakanlık görevinden de azledilen selefi Mühendis Halid Bahhah'ın yerine cumhurbaşkanlığı yardımcılığına atandı.

Ahmar, 60'lardan bu yana orduda etkin şekilde görev almasının yanı sıra yeni göreviyle, devlet hiyerarşisinde ilk basamaklarda yer alan cumhurbaşkanlığı yardımcılığı makamına yükselmiş oldu. 1945 doğumlu Ahmar, seksenlerden bu yana ülke siyasetinde devlet başkanlarının arkasında "ikinci adam" olarak yer aldı.

İlk olarak 1961'de krallık sisteminin ilga edildiği 26 Eylül Devrimi'nden bir yıl önce askeriyeye katılan Ahmar, 1968'de terfi ederek üsteğmenliğe yükseldi. Ahmar, 1971'de ise başladığı Harp Okulu'ndan 1974'te mezun oldu ve yüzbaşı rütbesi almaya hak kazandı.

Ahmar mezuniyetin ardından sırasıyla, gerilla kampında piyade bölük komutanlığı, birinci zırhlı tugay komutanlığı, dördüncü tabur komutanlığı, kuzeybatı askeri bölge ve birinci zırhlı tümen komutanlığını görevlerini ifade etti.

Ülkenin 22 Mayıs 1990'da birleşmesinden dört yıl sonra güney ve kuzey arasında 1994'de yaşanan iç savaşta Aden'de Salih'in yardımcısı Ali Salim el-Beyd'ın başkanlığındaki ayrılıkçı harekete karşı Salih'e yakın askeri liderlerin yer aldığı "Meşruiyet Güçleri" ismiyle kurulan birliğe katıldı.

Ahmar, 21 Mart 2011'de patlak veren devrimde, köklü bir değişim yaşayarak halk ayaklanmasına katılma kararı aldı ve birlikleri, Sana'da hükümet karşıtı eylem yapan Yemenlilere destek verdi.

Devrimin ardından Hadi'nin cumhurbaşkanı olmasıyla, Cumhuriyet Muhafızları Komutanı Salih'in oğlu Ahmed Ali'nin 2013'te görevinden azledilmesine karşılık Ahmar da birinci zırhlı tümen komutanlığı görevinden azledildi. Ahmar, daha sonra Hadi'nin askeri ve güvenlik işlerinden sorumlu danışmanı olarak atandı.

2014'te Husilere karşı yürüttüğü bireysel mücadele ile yeniden ismi duyulmaya başlayan Ahmar'ın birliği çatışmalarda Husilere karşı hezimete uğradı. Husiler, "eski düşmanları"na karşı kazandıkları bu hezimeti büyük bir başarı addederek, o günü "21 Eylül Devrimi" şeklinde isimlendirdi.

Husilerin, Sana'yı ele geçirmesinin ardından aynı yılın Eylül ayı sonlarında Suudi Arabistan'da inzivaya çekilen Ahmar, 26 Mart 2015'te Riyad yönetimi liderliğinde başlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonu ile yeniden askeri alana dönüş yaptı. Geçen Şubat ayının 22'sinde Husilerin eski düşmanları olarak bilinen Ahmar, cumhurbaşkanlığı kararıyla ordunun en üst makamlarından Silahlı Kuvvetler Komutan Yardımcılığı'na getirildi.

- Ahmed Abid bin Dağr kimdir?

Cumhurbaşkanı Hadi, Salih liderliğindeki Genel Halk Kongresi Partisi'ne üye olmasına rağmen partinin politikasına muhalif bir tutum sergileyerek meşruiyeti desteleyen Bin Dağr'ı Suudi Arabistan'a gitmesinin üzerinden 4 ay geçtikten sonra Ağustos 2015'te Başbakan Yardımcısı ve siyasi danışmanı olarak atadı.

Yemen'in yeni Başbakanı Bin Dağr 1952'de Hadramevt vilayetine bağlı Şibam'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini Hadramevt'te tamamlayan Bin Dağr, yüksek öğrenim eğitimi için Aden'e gitti. Bin Dağr, 1983 yılında Aden Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nden yüksek dereceyle mezun oldu.

Eğitim hayatına Mısır'ın başkenti Kahire'deki Arap İnceleme ve Araştırmaları Enstitüsü'nde devam eden Bin Dağr, 2000 yılında tarih bölümünden mastır derecesi, daha sonra da 2004'te şeref mertebesiyle doktorasını tamamladı.

Bin Dağr, 1986 yılında Şibam Yüksek Halk Meclisi üyeliği ardından aynı yıl içinde Yüksek Halk Meclisi Başkanlık Heyeti üyeliğine seçildi.

1990 yılında güney ve kuzey Yemen'in birleşmesinin ardından Bin Dağr, Yemen Sosyalist Partisi'nden parlamento üyesi oldu. Bin Dağr, 1994'te başlayan iç savaşın ardından ülkeden ayrıldı.

Uzun süre sürgünde geçen hayatının ardından 2006'da ülkesine dönen Bin Dağr, eski partisinden ayrılarak Ali Abdullah Salih liderliğindeki Genel Halk Kongresi Partisi'ne katıldı. Bin Dağr partide önce kitlesel örgütlenme dairesi başkanı daha sonra da Kültür ve Medya Bölümü Genel Sekreter Yardımcısı görevlerinde bulundu.

Halid Bahhah hükümetinde, İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı sonra Başbakan Yardımcısı ve Haberleşme Bakanı olarak atanan Bin Dağr, hükümet ile Husiler arasında BM gözetiminde 18 Nisan'da Kuveyt'te başlaması beklenen siyasi görüşmelerden sadece birkaç gün önce (dün) başbakanlık görevine getirildi.

Bin Dağr'ın pazar günü Başbakan olarak tayin edilmesiyle eş zamanlı olarak Salih liderliğindeki Genel Halk Kongresi Partisi'nde bulunan ve Suudi Arabistan öncülüğündeki uluslararası koalisyonu destekleyen bazı yöneticiler de partilerinden ayrıldı.

Genel Halk Kongresi Partisi'nin resmi internet sayfasında yer alan habere göre, parti yüksek konseyi, parti iç tüzüğüne muhalefet eden, işgal ve düşman güçleri destekleyen bazı yöneticilerin uzaklaştırılmasına karar verdi.

Genel Halk Kongresi Partisi daha önce de koalisyon güçlerini destekleyen bazı yöneticilerin görevlerinin dondurulması ve yerlerine yenilerinin getirilmesine karar vermiş, ancak partiden uzaklaştırılmaları konusunda nihai bir karar verilmemişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.