Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar
Husilerin Siyasi Konsey Başkanı Sammad:"Kimden gelirse gelsin saldırıların durdurulmasını sağlayacak hiçbir bir anlaşma veya girişime sırt çevirmeyeceğiz"

SANA (AA) - Yemen'deki Husilerin Siyasi Konsey Başkanı Salih es-Sammad, Suudi Arabistan ile aralarında saldırıların durmasını sağlayabilecek "prensip anlaşmaları" olduğunu ifade etti.

Husilere ait "El-Mesire" isimli televizyon kanalının haberine göre, Sammad, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, sınır bölgelerindeki kısmi ateşkes ilan edilmesinin, saldırıların durdurulmasına ve Yemen halkının sıkıntılarının sonlandırılmasına zemin hazırlayacak görüşmeler çerçevesinde atılan bir adım olduğunu belirtti.

Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi'den sonra hareketin ikinci adamı olan Sammad, "Kimden gelirse gelsin saldırıların durdurulmasını sağlayacak hiçbir bir anlaşma veya girişime sırt çevirmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Yemen-Suudi Arabistan sınır bölgelerinde gerçekleştirilen görüşmeye işaret eden Sammad, görüşmeyi "Suudlu esirin sağlık durumu dolayısıyla teslim edilmesi için yapılan insani bir girişim" olarak nitelendirdi.

Bu gibi girişim ve anlaşmaların kullanılmasında bir sakınca görmediklerini ifade eden Sammad, Suudi Arabistan öncülüğündeki Koalisyon güçlerinin samimi olması halinde bu "prensip anlaşmalarının" savaşı durdurabilecek tedrici adımlara götüreceğini açıkladı.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Koalisyon Güçleri Komutanlığının, Yemenli bazı aşiret liderlerinin sınır bölgesinde kısmi ateşkesin ilan edilmesi yönündeki talebini olumlu karşıladığı bildirilmişti.

Yemen medyasında, Husi heyetinin, beraberindeki Suudi Arabistanlı asker Cabir el-Kabi ile Suudi Arabistan topraklarına girdiği ve orada bir askeri heyetle görüştüğü haberi yer almıştı.

Husilere yakın kaynaklar ise Aleb Sınır Kapısı yakınlarında Husiler ile Suudi Arabistan arasında gerçekleşen gizli görüşmelerde, Suudi Arabistanlı bir askerin ülkesine teslim edilmesi, cesetlerin takası ve karşılıklı olarak sınırın iki yakasındaki saldırıların durdurulması konusunda anlaşmaya varıldığını açıklamıştı.

Husilerin Yemen'deki ilerleyişini durdurmak amacıyla Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" adı verilen hava harekatı başlatmıştı. Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyonun 21 Nisan'da sona erdiği açıklanmış, ardından Yemen halkı için artık "Umuda Dönüş" operasyonunun başladığı duyurulmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.