Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar
Cumhurbaşkanı Hadi:- "Husiler ile kalıcı barışın sağlanması için tüm kapılar açık"

SANA (AA) - Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Husiler ile kalıcı barışın sağlanması için tüm kapıların açık olduğunu söyledi.

Yemen resmi haber ajansının haberine göre, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed ile Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bir araya gelen Hadi, "Körfez girişimi, kapsamlı ulusal diyalog toplantısı sonuçları ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına göre, Husiler ve eski cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ile kapsamlı ve kalıcı bir barışa ulaşabilmek için tüm kapılar açık" dedi.

Kalıcı barışın Yemen'i gelecekteki herhangi bir çatışma belasından uzak tutacağını söyleyen Hadi, herkesin ülkede güvenlik ve istikrarın sağlanması için çalışması gerektiğini ifade etti.

Hadi'nin BM Özel Temsilcisi Ahmed ile "Yemen'de sahada yaşanan gelişmeleri ve başta BM'in 2216 sayılı kararı olmak üzere uluslararası alanda alınan meşru kararlar temelinde bir barışın sağlanması için yürütülen çabaları" görüştüğüne işaret edilen haberde, ileriki günlerde düzenlenmesi beklenen Cenevre-3 görüşmelerine ilişkin ise Hadi'nin herhangi bir açıklamasına yer verilmedi.

Öte yandan AA muhabirinin hükümet kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Husiler ve hükümet, görüşmelere gidilmesi için ileri sürdükleri şartlardaki ısrarını sürdürüyor. Bu ısrarın da görüşmelerin bu ay içinde birkaç defa ertelenmesine neden olduğu ifade ediliyor. Yemen hükümeti müzakerelere katılmak için Husilere, Cenevre-2 görüşmelerinde alınan kararları uygulamaları, tutukluları serbest bırakmaları ve Taiz başta olmak üzere kuşatma altındaki kentlerde geçişler açmaları şartını ileri sürerken, Husilerin de hava saldırılarının durması, Arap koalisyonunun hava ve kara kuşatmasını kaldırmasını istediği belirtiliyor.

Söz konusu kaynaklar ayrıca Husilerin, birkaç gün önce de BM temsilcisi ile görüşmek için Umman'a gitmeyi reddettiğini ve 21 Eylül 2014'ten bu yana kontrolünü elinde bulundurdukları Sana'ya gelmesini şart koştuklarını ileri sürdü.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.