Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar
BM İnsani Yardım Koordinatörü McGoldrick:- "Yemen'de son bir yılda yaklaşık 2 milyon 500 bin kişi evsiz kaldı, yarısı sivil 6 bin kişi öldü, 30 binden fazlası da yaralandı"

SANA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinatörü Jamie McGoldrick, son bir yılda Yemen'de 6 bin kişinin öldüğünü, 30 binden fazlasının yaralandığını söyledi.

Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin başlattığı operasyonun birinci yılı dolayısıyla açıklamada bulunan McGoldrick, son bir yılda ülkede yaşanan olayları "korkunç" olarak tanımladı.

Ülkede 20 milyondan fazla yardıma muhtaç insanın olduğunu ifade eden McGoldrick, "Yemen'de son bir yılda yaklaşık 2 milyon 500 bin kişi evsiz kaldı, yarısı sivil 6 bin kişi öldü, 30 binden fazlası da yaralandı." diye konuştu.

İthal ürünlere getirilen sınırlamaların yaşanan insani krizin başlıca sebebi olduğunu belirten McGoldrick, Yemen'in son bir yıla kadar temel gıda maddelerinin yüzde 90'ını dışarıdan ithal eden bir ülke olacağının altını çizdi.

McGoldrick, güvenlik konusunda yaşanan sıkıntıların, gıda ve ilaç yardımlarının ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasının önündeki temel engel olduğunu vurgulayarak, Yemen'de savaşan tarafların uluslararası insani kanunların dayattığı yükümlülükleri yerine getirmediğini savundu.

Uluslararası yardım kuruluşları, Yemen'deki çalışmalarını finanse edebilmek için bir milyar 800 milyon dolara ihtiyaçları olduğunu duyurmuş ancak bu meblağın sadece yüzde 12'lik kısmı toplanabilmişti.

Husilerin Yemen'deki ilerleyişini durdurmak amacıyla Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, geçen yıl 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" adı verilen hava harekatı başlatmıştı. Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyonun 21 Nisan'da sona erdiği açıklanmış, ardından Yemen halkı için artık "Umuda Dönüş" operasyonunun başladığı duyurulmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.