Yemen'deki Olaylar

Yemen'deki Olaylar
Eski Cumhurbaşkanı Salih:- "Kesinlikle hiçbir anlaşmazlık veya herhangi bir kriz söz konusu değil. Düşman (Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon) medyada öyleymiş gibi göstermeye çalışıyor.

Yemen'de eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, partisi Genel Halk Kongresi (GHK) ile müttefikleri Husiler arasında herhangi bir anlaşmazlığın bulunmadığını söyledi.

GHK'ya yakın "Yemen Bugün" kanalına açıklamalarda bulunan Salih, "Kesinlikle hiçbir anlaşmazlık veya herhangi bir kriz söz konusu değil. Düşman (Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon) medyada öyleymiş gibi göstermeye çalışıyor." dedi.

Siyasi ortaklık çerçevesinde gözden geçirdikleri bazı görüş ayrılıkları olmakla beraber partisi ile Husiler arasındaki ittifakın devam ettiğini belirten Salih, "GHK'nın ne İran'la, ne Suudi Arabistan'la ne de Körfez ülkeleriyle dış ittifakı bulunuyor." ifadesini kullandı.

Salih, partisinin, askeri ve emniyet gücünü elinde bulunduran Husilerle siyasi müttefik olduğunu vurguladı.

- Meşru hükümet: "GHK'da Yemen'in İran'a bağlı olmasını kabul etmeyen vatanperverler var"

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'ye bağlı meşru hükümetten bugün yapılan açıklamada, "Husiler ile Salih arasında yaşanan anlaşmazlığın sebebi, pastayı (çıkarları) paylaşma derdidir. Yaşananların Yemen halkının menfaatiyle uzaktan yakından bir ilgisi bulunmamaktadır." denildi.

Resmi haber ajansı SABA'nın hükümet yetkililerini kaynak göstererek aktardığı haberde, "GHK'da Yemen'in İran'a bağlı olmasını kabul etmeyen vatanperver isimlerin bulunduğu" kaydedildi.

Husiler ile müttefikleri eski Cumhurbaşkanı Salih arasında bir süredir gerginlik yaşanıyordu.

Karşılıklı sert açıklamalarda bulunan GHK Genel Sekreteri Arif ez-Zevka ve Husilerin Sözcüsü Muhammed Abdusselam başta olmak üzere her iki taraftan önemli isimlerin 29 Ağustos'ta Sana'da katıldığı toplantının ardından yayımlanan açıklamada, gerginliğe son veren bir anlaşma yapıldığı kaydedilmişti.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de Husiler ile Salih yanlıları, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Husiler ve Salih yanlılarıyla savaşan Yemen hükümetine Mart 2015'ten beri destek veriyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.