Yendiğinde insanı mutlu eden 15 yiyecek

Yendiğinde insanı mutlu eden 15 yiyecek
 S. Yazı İşleri Müdürü
Bazı yiyeceklerin ruh halinizi iyileştirebileceğini biliyor muydunuz? İşte insanı “mutlu eden yiyecekler”

Duygusal açıdan dibe vurduğumuz ve kendimizi kötü hissettiğimiz zamanlar vardır. Mutsuzluğumuza son vermek için, insanı mutlu eden 15 "mutlu yiyecekten" oluşan bir liste hazırladık. Peki bazı yiyecekler bizi neden mutlu ediyor? İşte cevabı...

İnsan bedeni mutluluğu nasıl deneyimler?

İyi bir ruh hali için yiyebilirsin! Evet doğru duydunuz. Aslında duygularınızı kontrol eden bazı besinler var. Bu nedenle, kötü ya da iyi bir ruh halinde olduğunuzda belirli yiyecekleri arzulamanız tesadüf değildir. Çünkü duygularınız beyninizde ortaya çıkar ve aynı zamanda yiyeceklerden gelen nörotransmiterler adı verilen bazı haberci maddeler tarafından da kontrol edilir. Diğerlerinin yanı sıra iki nörotransmiter iyi bir ruh halinden sorumludur: Zevk hormonu olan dopamin ve mutluluk hormonu olarak kabul edilen serotonin.

⇾ Serotonin

Serotonin, ruh halinden sorumlu bir nörotransmitterdir. Serotonin seviyenizi artırmak ve mutluluğu hissetmek için yapabileceğiniz birkaç şey var. Buna düzenli egzersiz, dengeli beslenme, yeterli uyku, güneş ışığı ve iş arkadaşlarının yanı sıra arkadaşlarınız veya ailenizle sosyal etkileşimler de dahildir. Vücudunuzun serotonin üretebilmesi için önemli bir yapı malzemesine ihtiyacı vardır o da triptofandır. Yapı malzemesi birçok günlük gıdada bulunur ve diyetinize kolaylıkla entegre edilebilir.

⇾ Dopamin

Dopamin ise ödül ve motivasyonla ilişkili bir nörotransmitterdir. Endorfin salgılayarak, ağrıyı hafifleterek ve gerçek mutluluk sağlayan doğal bir ilaç gibi çalışır. Bu nörotransmiter, bize keyif veren bir şeyler yaptığımızda veya bir hedefe ulaşıp bundan mutlu olduğumuzda salgılanır. Hedeflere ulaşmak, hobilerle uğraşmak, müzik dinlemek veya egzersiz yapmak gibi aktiviteler dopamin seviyenizi artırabilir.

Bu yiyecekleri tüketerek mutlu olun

Aslında mutluluğa ulaşmak için yiyebiliriz. En azından bazı yiyecekler ruh halinizi yükseltir.

Sizi neşeli yiyeceklerle tanıştırıyoruz:

1-Karbonhidrat açısından zengin gıdalar: Konu kilo verme olduğunda karbonhidratlar genellikle kötü bir üne sahiptir. Karbonhidratlar beynimiz için önemli bir enerji kaynağıdır. Karbonhidrat tükettiğinizde vücut serotonin üretmek için triptofanı özellikle iyi bir şekilde kullanabilir. Karbınhidrat açısından en sağlıklı seçenekler patates, meyve, sebze, tam tahıl ve baklagillerdir.

2-Muz: Sarı tropikal meyve aynı zamanda triptofan amino asidini de içerir. Antispazmodik etkisi olan magnezyumun yanı sıra serotonin üretimini destekleyen A, B1, B2, B3, B5 ve B6 vitaminleri açısından da zengindir .

3-Keten tohumu: Süper besin, beyin fonksiyonlarını iyileştirebilen ve ruh halini dengeleyebilen iyi bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Translasyonel Psikiyatri tarafından yapılan bir çalışmanın bulgularına göre, keten tohumu yağı depresif ruh hallerine karşı gerçek bir mucizeye sahiptir.

4-Soğan: Dünyada yetiştirilen en eski bitki, diğer şeylerin yanı sıra solunum yolu enfeksiyonlarında da kullanılıyor. Soğan suyunun kaygı ve kötü ruh hallerine karşı yardımcı olduğu söylenmektedir. Mucize bitki soğan, dopamin ve norepinefrin üretimini uyarabilen ve ruh halinizin iyileşmesine katkıda bulunan bir antioksidan olan quercetin içerir.

5-Nohut: Baklagillerin triptofan içeriği de etkileyicidir: Nohutta 100 gramda 160 miligram bulunur. Ayrıca demir, B vitaminleri bakımından da zengindirler ve bol miktarda protein içerirler.

6-Avokado: Güle güle moral bozukluğu! Avokado aynı zamanda önemli bir yapı malzemesi olan triptofanı da sağlar. Yeşil meyve aynı zamanda folik asit, K vitamini, D, B6 ve E vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve kalsiyum gibi sağlıklı besinlerle de doludur .

7-Kinoa: Gluten intoleransı olan kişiler için kinoa yıllardır vazgeçilmez olmuştur. Kinoa aynı zamanda protein ve mineral açısından da zengindir. Yüksek triptofan içeriği nedeniyle kinoa gerçekten sağlıklı bir ruh hali arttırıcıdır .

8-Acı biber: Acı biber yemeğinize mükemmel tat vermekten daha fazlasını yapabilir. Biber, mutluluk hormonu endorfin salgılayan kapsaisin içerir. Ayrıca iştahı, dolaşımı ve kan dolaşımını da artırır. Antibakteriyel etkiye sahiptirler ve hazımsızlığa ve şişkinliğe de iyi gelir.

9-Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler gerçek besin bombalarıdır: Serotonin ve dopamin üretimini artırabilen B vitaminleri ve folik asit açısından zengindirler.

10-Yağlı balıklar: Somon ve uskumru gibi yağlı balıklar vücudumuzun kendi başına üretemediği omega-3 yağ asitlerini içerir. Beyin fonksiyonlarını iyileştirirler ve aynı zamanda iyi bir ruh hali sağladıklarını da söylerler.

11-Et, Kümes Hayvanları ve Yumurta: Et, kümes hayvanları ve yumurtalar, dopamin, serotonin ve norepinefrin gibi nörotransmiterlerin üretimine katkıda bulunan protein açısından zengindir . Bu amino asitlerin hepsi ruh halinizi düzeltir.

12-Kuruyemiş ve tohumlar: Kuruyemişler gerçekten iyi hissettiren bir atıştırmalıktır . Magnezyum içeriği ve yüksek triptofan içeriği nedeniyle ruh halini iyileştirir. Ayrıca tohumlarda ve kabuklu yemişlerde Selenyum da bol miktarda bulunur. Selenyum eksikliği kötü bir ruh haline de yol açabilir.

13-Yoğurt, lahana turşusu ve kefir: Kefir, yoğurt veya lahana turşusu gibi besinlerin içerdiği prebiyotikler ve probiyotikler sağlıklı bağırsak florasını destekler . Bağırsak bakterileri, ruh hali üzerinde önemli bir rol oynayan serotonin ve dopamin gibi nörotransmiterler için önemli yapı taşlarıdır.

14-Kahve: Bu, tüm kahve severler için iyi bir haber: Kafein, adenozin, norepinefrin, dopamin ve serotonin gibi nörotransmitterlerin aktivitesini etkiler. Örneğin kafein, sizi yoran ve vücuttaki nöronal aktivite üzerinde fren görevi gören nörotransmiter adenosini bloke eder. Adenozinin etkisi kafein tarafından iptal edilirse dopamin salınımı artar. Bu geçici olarak ruh halinizi iyileştirebilir.

15-Çikolata: Stresli bir günün ardından veya sadece atıştırmalık olarak kullanılan çikolata, uzun zamandır mutluluk kaynağı olarak kabul ediliyor. Ancak şeker yalnızca az miktarda triptofen içerir. Daha ziyade çikolatayı genellikle bir ödülle ya da çocukluk ikramıyla ilişkilendiririz. Mutlu anılar onları yediğimizde kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar.

Yemekle ruh halinizi nasıl iyileştireceğinize dair bazı ipuçları

Sağlığınıza katkıda bulunan yalnızca yeterli egzersiz ve dinlendirici bir uyku değildir . Dengeli bir beslenme aynı zamanda beyin sağlığınızı da destekleyebilir ve ruh hali değişimlerini önleyebilir. İşte ruh halinizi iyileştirmek için yiyecekleri nasıl kullanacağınıza dair ipuçlarımız.

Kahvaltınızı besleyici hale getirin

Doğru türde yağ yiyin. Doymamış yağ asitleri gibi. Zeytinyağı, kolza tohumu yağı, fındık ve avokado gibi pek çok bitkisel bazlı gıda ve yağda bol miktarda bulunurlar.

Patates veya tam tahıllı ürünler gibi karbonhidrat açısından zengin gıdalara güvenin

Magnezyum ve B6 vitamin seviyenize dikkat edin

D vitamini ve omega-3'ü eksikliğine karşı önlem alın

Bağırsak floranıza dikkat edin. Kefir ve yoğurt gibi probiyotik besinler bağırsaklarınızı destekler.

Mutsuz eden yiyecekler

Bazı yiyecekler ruh halimiz üzerinde olumlu bir etki yerine olumsuz bir etkiye sahip olabilir çünkü bunlar neredeyse hiç iyi besin içermez.

Alkol: Birçok insan için alkol başlangıçta uyarıcı bir etkiye sahiptir. İçki içerken salgılanan dopamin rahatlatır ve kaygıyı giderir. Ama ertesi gün artık o kadar da güzel görünmez. Çünkü korkular ve endişeler sıklıkla şiddetli bir baş ağrısıyla geri gelir.

Tatlılar: Aslında tatlıya düşkün olan herkes şekerin sağlıklı olmadığını bilir. Yüksek şeker ruh halinizi yalnızca kısa bir süreliğine iyileştirir. Uzun vadede şeker vücudumuza ve zihnimize zarar verir.

Cips ve kraker gibi atıştırmalıklar: Akşamları kanepede bir paket cips yemeyi severiz. Ancak hiçbir sağlıklı besin tüketmiyoruz. Tatlılarda olduğu gibi bu da bağırsaklarınızı daha fazla zorlar. Bu da bizi mutsuz etmeye yeter.

Bol şekerli müsli: Bol şekerli müsli yerine meyveli yulaf ezmesi hazırlamalısınız. Bu da ruh halinizi yükseltir ve içerdiği lif sayesinde daha uzun süre tok kalmanızı sağlar .

Dondurma: Şeker ruhu rahatlatır. Ancak en sevdiğiniz dondurma bile ruh halinizi yalnızca kısa bir süreliğine iyileştirir.

Taurinli enerji içecekleri: Enerji içecekleri her zamankinden daha popüler. Ancak bu içecekler yüksek tansiyona veya ciddi kalp sorunlarına yol açabilir. Ayrıca genellikle çok fazla şeker içerirler.

Birçok insan için kahvenin ruh hali üzerinde olumlu değil, olumsuz bir etkisi olabilir. Çok fazla kahve hassas kişilerde baş ağrısına, terlemeye ve kaygıya neden olabilir.

Gazlı içecekler: Kola gibi gazlı içeceklere boşuna şekerli içecek denilmiyor. Bir araştırmada, çok fazla şeker tüketenlerin akıl hastalığına yakalanma riskinin arttığı sonucuna vardı. Buna göre, tatlılar, meşrubatlar veya ilave şeker yoluyla günde 67 gramdan fazla şeker tüketen kişilerin, günde 40 gramdan az tüketen kişilere göre akıl hastalığı riskinin daha yüksek olduğu söyleniyor.

Sosisler: Bazı et ve sosislerde bulunan antibiyotikler ruh halimizi ve sağlığımızı etkileyebilir . Dünya Kanser Araştırma Fonu'nun (WCRF) küresel ağı, haftada en fazla 500 gram organik kırmızı et önermektedir.

Kızartma gibi kızarmış yiyecekler: Yağ oranı yüksek yiyecekler bağırsak iltihabına neden olabilir. Sağlığımızı etkileyen serotoninin büyük oranda bağırsaklarda üretilmesi nedeniyle kronik inflamasyonu olan kişiler sıklıkla psikolojik sorunlar yaşarlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.