Yeni Anayasa Çalışmaları

Yeni Anayasa Çalışmaları
AK Parti Genel Sekreteri Milletvekili Gül:- "Biz önerimizi Meclisimize sunarız. Tüm partiler, milletvekillerinin desteğini alacağına inandığımız bir yeni anayasa önerimiz var. Bunları çalışacağız, milletimize sunacağız. Karar verecek olan milletimizdir"-

ANKARA (AA) - AYNUR EKİZ- Anayasa Mutabakat Komisyonunun AK Partili üyesi Abdulhamit Gül, tüm partilerin desteğini alacağına inandıkları bir anayasa önerilerinin olduğunu ve bu önerilerini TBMM'ye sunacaklarını belirterek, "Diğer partilerin Meclis Başkanı'nın çağrısına verecekleri cevaba bağlı olacak şekilde, eğer masaya tekrar dönmezlerse, biz kendi önerilerimizi parti olarak kamuoyuna, Meclisimize sunacağız" dedi.

AK Parti Genel Sekreteri ve Gaziantep Milletvekili Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anayasa Mutabakat Komisyonunda CHP'nin tavrına ilişkin, "CHP'nin amacı bir anayasa yapımı değil. Bunun için kurulan bir komisyonu yörüngesinden çıkarmak. Bu anlamda anayasayı fiilen yaptırmamak, bu süreci sabote etmek" ifadesini kullandı.

Komisyondaki 3 partinin de parlamenter sistem üzerinden modellerini getirdiğini belirten Gül, her 3 partinin de kafasında farklı bir parlamenter sistem olduğunu bildirdi.

Gül, AK Parti'nin her meselenin konuşulacağı, hükümet istikrarsızlıklarını, siyasi istikrarsızlığı, ekonomik istikrarsızlığı ortadan kaldıracak bir sistem önerisinde bulunduğuna değinerek, şöyle devam etti:

"Sistem önerisini CHP, rejim değişikliği gibi kamuoyuna farklı bir şekilde lanse etmeye çalıştı. Oysa biz bir rejim değişikliği değil, cumhuriyetin kazanımlarını korumak, daha iyi noktaya getirmek parti olarak bizim misyonumuz. Bu konuda da bilinçli bir şekilde, kötü niyetle süreci sabote etmeye çalıştı. Bizim önerimiz, daha demokratik olduğunu düşündüğümüz bir hükümet modeli konusunda öneri. Parlamenter sistem ne kadar demokratik bir sistemse başkanlık sistemi de o kadar demokratik bir sistem. Dolayısıyla bu demokratik sistemin tartışılmasından, konuşulmasından korkan rahatsız olan bir anlayışı gördük CHP'de. Bu anamuhalefet partisine yakışmayacak bir yaklaşımdı."

Yeni anayasa yapılacağını gördüğü için CHP'nin Anayasa Mutabakat Komisyonu masasından kalktığını vurgulayan Gül, "CHP korktu. Eğer samimi olsalardı, bu konuda tekrar Meclis Başkanımız da çağrıda bulundu, ön şartsız koşulsuz bu masada yeni anayasa yapımına katkıda bulunurlardı" dedi.

Gül, milletin istediği şekilde anayasa yapımı konusunda AK Parti'nin iradesini sürdürdüğünü ifade etti.

Gül, "Bu kararı verecek olan Meclis'teki 550 milletvekilimizdir ve milletimizin kendisidir. Biz asla millete dikte edecek bir yaklaşım içerisine girmedik, girmeyiz. Biz önerimizi Meclisimize sunarız. Tüm partiler, milletvekillerinin desteğini alacağına inandığımız bir yeni anayasa önerimiz var. Bunları çalışacağız, milletimize sunacağız. Karar verecek olan milletimizdir. Milletimize rağmen, hiçbir şekilde dayatmada ısrarda bulunmayız" diye konuştu.

- "Asla yeni anayasa irademizden vazgeçmiş değiliz"

Gül, milletin yeni anayasa konusunda bir beklentisinin olduğuna işaret ederek, şu görüşlere yer verdi:

"Hiçbir partinin milletin vermiş olduğu bu görevden kaçması düşünülemez. Biz çalışmamızı yapacağız. Asla yeni anayasa irademizden vazgeçmiş değiliz. Türkiye'nin birliği, dirliği ve devletin bekası açısından bu çalışmalar çok önemli."

Gül, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın yeni anayasa çalışmalarına ilişkin partilere yaptığı çağrıya verecekleri cevaba bağlı olarak, masaya tekrar dönmedikleri durumda kendi önerilerini parti olarak kamuoyuna ve Meclise sunacaklarını açıkladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.