Yeni anayasada o madde kabul edildi

Yeni anayasada o madde kabul edildi
Cumhurbaşkanına, Meclis'i feshetme yetkisi veren 12. madde kabul edildi.

TBMM Anayasa Komisyonunda, anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri, bugün de devam ediyor.

Görüşmeler, teklifin "TBMM ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin yenilenmesi" başlıklı 12. maddesi üzerinden başladı.

AK Parti Ankara Milletvekili Jülide Sarıeroğlu, milletin lehine olmayan hiçbir düzenlemenin içinde yer almadıklarını ve almayacaklarını söyledi.

Anayasa değişikliği teklifinin, millet için hazırlandığını dile getiren Sarıeroğlu, milletin ferasetine, öngörüsüne, vereceği kararlara güvendiklerini, saygı duyduklarını belirtti.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, anayasaların toplumsal uzlaşma metinleri bir siyasi partinin mutfağında hazırlanmayacak kadar önemli olduğunu vurguladı.

Bayraktutan, önergeler verilmeden önce iktidar milletvekillerinin yoğun şekilde salona geldiğini, ihsası rey oluştuğunu ifade ederek, önerge geleceğini böyle anladıklarını bildirdi.

CHP'li Bayraktutan, başkanlık sisteminin bu ülkeyi nereye götüreceğini hep beraber göreceklerini dile getirdi.

-"Nefret etmemeliyiz"

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, milletvekillerine, "Kendimize gelelim." diye seslenerek, şöyle devam etti:

"Ülkenin yakıcı sorunları çözüm beklerken, başkanlık mı parlamenter sistem mi olsun diye halka soralım telaşı içindesiniz. Bu gidiş bizi karpuz gibi ikiye ayıracak, hatta ayırmış durumda. AKP'yi sevmeyebiliriz, yönetim biçimini beğenmeyebiliriz ama nefret etmemeliyiz. MHP'nin ülkücü tutumu hoşumuza gitmeyebilir ama nefret etmemeliyiz. CHP'nin tutumunu beğenmeniz şart değil ama bizden nefret etmemelisiniz. Türkiye ikiye bölündü, bir kısmı Erdoğan'ı seviyor bir kısmı nefret ediyor. Bunu yapmamalıyız. MHP'liler genel başkanlarını seviyorlar, sevin itirazım yok. Allah rızası için ülkenizi daha çok sevin. Cumhurbaşkanını, genel başkanınızı değil birinci sıraya ülkenizi koyun."

Teklif için neden acele edildiğini soran Atıcı, AK Parti'nin, Cumhurbaşkanı'nın toparlamasına ihtiyaç duyduğunu ileri sürdü.

-"Haksız itham"

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Atıcı'nın, tekliften yedek milletvekilliği düzenlemesinin fire olacağı endişesiyle çıkarıldığı eleştirisine yanıt verdi. Turan, bunun izandan uzak, haksız itham olduğunu ifade etti.

İstişareye açık olduklarını aktaran Turan, bazı arkadaşlarının yedek vekilliğin ülkenin istikrarına katkı sağlayacağı fikrinde olduğunu, bazı arkadaşlarının ise tecrübelerine göre, milletvekilliği sırasında ölüm, istifanın çok fazla olmadığı için buna ihtiyaç duymadığını anlattı.

Turan, yedek vekillik olsun ya da olmasın, bunun istikrar vurgularına halel getirmeyeceğine karar verdiklerini kaydederek, farklı anlam yüklenmemesini istedi.

Hükümet olarak başkanlığı hep savunduklarına işaret eden Turan, bir iddia olarak da bunu ortaya koyduklarını söyledi. Turan, 15 Temmuz'da, güçlü lider ve güçlü iktidarın, darbeciyi yok edebildiğini, güçlü siyasi iradenin halkla beraber çok şey yapabileceğini gösterdiğini anlattı.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, teklifin dikiş tutmayacağını, her yerinden dökülen, kimseye yakışmayan bir teklif olduğunu savundu.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, "7 Haziran seçimleri gibi bir sonuç çıkarsa 2019'da nasıl koalisyon olmayacak? Mutlaka koalisyon olacak. Seçmenlere yalan söylemeyin." dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da gazeteci Ahmet Şık'ın gözaltına alınmasını gündeme getiren Paylan'a, "Kararın siyasi operasyon olduğu, AK Parti tarafından yapıldığı söylemini reddediyorum. Bir an önce serbest bırakılır. Şık'ın bu çeteyle ilgili kitap yazdığı, toplumu uyardığı doğrudur. Gazetecilik görevini yapan herkese karşı, demokratik duruşu olan herkesin saygısı vardır. Bizim de var." karşılığını verdi.

CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, teklifin yasalaşması halinde "kralın" bir çok şeyle ilgili kararname çıkarabileceğini ileri sürerek, "(Sayın Trump'ı görevden alabiliyor muyuz?) diye sorabilir. 'Kralım bunu yapamıyoruz, anayasa değişikliğine koymayı unutmuşuz' karşılığını alabilir. 'Benden büyük gibi konuşuyor, en büyük benim, gününü gösterelim.' diyebilir." görüşünü savundu.

MHP Mersin Milletvekili Oktay Öztürk, Üstündağ'ın, müflis tüccarın, eski defterlerini karıştırması gibi konuştuğunu, konuşacağı bir şey olmayınca oraya buraya sataştığını belirterek, "Haddinizi bilin, anayasa üzerinde konuşun." dedi.

Teklifin 12. maddesi üzerinde verilen kifayeti müzakere önergesinin kabulünün ardından madde üzerinde önerge verildi.

Yaklaşık 2 saat süren görüşmelerin ardından madde önergeyle değiştirilerek kabul edildi.

Maddeye göre, TBMM, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verilebilecek. TBMM genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılacak.

Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılacak.

Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilecek.

Seçimlerinin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclisin ve Cumhurbaşkanının yetki ve görevleri, yeni Meclisin ve Cumhurbaşkanının göreve başlamasına kadar devam edecek.

Bu şekilde seçilen Meclis ve Cumhurbaşkanının görev süreleri de 5 yıl olacak.

Teklifin görüşmeleri sürüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.