Yeni icra düzenlemesi ile mahkeme yükü azalacak

Yeni icra düzenlemesi ile mahkeme yükü azalacak
Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının ardından genel kurulun ilk gündem maddelerinden olacak yasa teklifi ile 2 bin liranın altındaki borçları kapsayan yaklaşık 10 milyon icra dosyası tasfiye edilecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının ardından genel kurulun ilk gündem maddelerinden olacak yasa teklifi ile 2 bin liranın altındaki borçları kapsayan yaklaşık 10 milyon icra dosyası tasfiye edilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine Toplantısı sonrası yaptığı Millete Sesleniş konuşmasında dile getirdiği dar gelirli vatandaşların icra ve haciz sorunlarının çözüme kavuşturulmasına dönük düzenleme kısa süre içinde hayata geçirilecek. Adalet, Hazine ve Maliye, Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlıklarının teknik çalışmasının ardından kabineye sunulan taslağa yönelik hazırlıklar, Adalet Bakanlığınca yürütülüyor. Düzenlemenin 1 Ekim'deki açılışın hemen ardından Meclis gündemine getirilmesi planlanıyor.

15 AĞUSTOS ÖNCESİNİ KAPSAYACAK

Çalışmaya göre, 15 Ağustos 2022 tarihinden önce icra takibi başlatılmış 2 bin lira ve altındaki alacaklar gider gösterilerek vergiden düşürülebilecek ve böylece tasfiyeleri sağlanacak. Düzenlemenin kapsamında, gerçek kişilerin varlık yönetim şirketleri ve işletme hesabına göre defter tutan şirket veya kurumlara olan borçları bulunacak. Yasa değişikliğinin TBMM'de kabulü ve Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından icra takibindeki 2 bin TL'ye kadar olan bireysel borçları devlet üstlenecek. Böylece icra takibine konu yaklaşık 10 milyon dosya temizlenecek ve yaklaşık 5,5 milyon vatandaş icra takibinden kurtulacak. Düzenleme kapsamında vatandaşların 30 milyar liraya yakın icra borç yükünden kurtulması öngörülüyor.

MAHKEME YÜKÜ ALACAK

Yeni icra düzenlemesi ile 10 milyon dosya temizlenmesiyle mahkeme yükü de azalacak. Türkiye’nin çok büyük bölümünde mahkemelerde icra ve iflas dosyaları ilk sırada ye alıyor.

Türkiye genelinde icra ve iflas dairelerinde 2021 yılı itibariyle ilamsız takipte 20 milyon 487 bin 528, ilamlı takipte 2 milyon 73 bin 680 adet dosya bulunuyor. Konya’daki icra ve iflas dairelerinde ise 450 bin ilamsız, 45 bin 314 adet de ilamlı icra iflas takip dosyası bulunuyor.

2021 yılında; Türkiye genelinde 7 milyon 5 bin 523 adet ilamsız takip, 1 milyon 17 bin 799 ilamlı takip, Konya’da ise 122 bin 822 ilamsız takip, 19 bin 969 adet de ilamlı takip dosyası açıldı. (Havva Gül Yavuz)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.