Yeni torba yasaya çıraklık ve staj dahil edilecek mi?

Yeni torba yasaya çıraklık ve staj dahil edilecek mi?
EYT yasasının çıkmasının ardından yaş şartını karşılayan ancak prim gün sayısına takılan birçok kişi emekli olmadı. Bunların arasında çıraklık ve staj döneminde çalışanlar da yer alıyor.

2023 Mart ayında EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) mecliste kabul edilerek yasalaştı. 4 Madden oluşan kanunda 08.09.1999 tarihinden önce sigorta girişi olanlarda yaş şartı kaldırıldı. Kadınlar 20 yıl, erkekler 25 yıl sigortalılık süresini ve prim gün sayısını dolduranlara emeklilik hakkı verildi.

EYT yasasının çıkmasının ardından yaş şartını karşılayan ancak prim gün sayısına takılan birçok kişi emekli olmadı.

Bu kişiler için dışarıdan sigorta primi ödeme seçeneği bulunuyor ya da geçmişe dönük askerlik borçlanması gibi seçenekler bulunuyor. Ancak 2023 Temmuz sonrası asgari ücrete yapılan zamla birlikte isteğe bağlı sigorta primleri de artış gösterdi. Özellikle EYT kapsamında olan kişiler, primlerini ödeyemedikleri için emekli olamıyorlar.

YENİ TORBA YASADA OLMASI BEKLENEN DEĞİŞİKLİLER NELER?

Yaklaşık 4.5 milyon EYT'li bulunuyor ve bu kişilerin yaklaşık 1 milyon 800 bini emekli oldu, geri kalanı ise emeklilik için bekliyor. Özellikle kadınlar için yıpranma payı ile erken emeklilik hakkının düzenleme kapsamına alınması bekleniyor. Kadınların doğum borçlanma hakları ise henüz verilmedi. Bu düzenlemelerin yeni Torba Yasası'nda yer alması bekleniyor.

STAJ VE ÇIRAKLIK DAHİL EDİLECEK Mİ?

Yeni Torba Yasası'nda stajyer ve çıraklık sigortası ile ilgili bir düzenleme bekleniyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe giriş yapan kişiler, staj ve çıraklık sigortası bulunsa dahi EYT kapsamı dışında kalmıştır. Bu kişilerin EYT kapsamına alınması için bir düzenleme yapılması bekleniyor.

PRİMLERİ ÖDEYEMEDİKLERİ İÇİN EMEKLİ OLAMIYORLAR

Asgari ücrete yapılan zamın ardından 2023 Temmuz sonrası en düşük isteğe bağlı sigorta primi 4,292 TL, en yüksek prim ise 32,195 TL olarak belirlendi. Ancak EYT kapsamında olanlar, bu primleri ödeyemedikleri için emekli olamıyorlar.

Yeni Torba Yasası'nda 3600 ek gösterge düzenlemesi ile taşerona kadro düzenlemesi de bekleniyor. Ayrıca Bağkur primlerinin SGK'lılarla eşitlenmesi de gündemde. Emekli maaşlarına ek zam yapılması da bekleniyor.

Yeni torba yasada kademeli emeklilik için bir düzenleme olması pek beklenmiyor, ancak emeklilere ek zam verilmesi kesin gözüyle bakılıyor. Ek zam oranı için en düşük emekli maaşlarına göre yüzde 40-45 aralığı konuşuluyor. Ayrıca emekliye tek seferlik 5,000 TL Cumhuriyet ikramiyesi ödemesi yapılması öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum