Yeni yıkadığınız çamaşırlar kötü mü kokuyor? İşte nedenleri ve çözümleri!!

Yeni yıkadığınız çamaşırlar kötü mü kokuyor? İşte nedenleri ve çözümleri!!
 S. Yazı İşleri Müdürü
Çamaşırlarınız makineden deterjan gibi güzel kokmaları gerekirken, ağır ve kötü bir kokuyla çıkıyorsa, eğer bunun genellikle tek bir nedeni vardır o da bakteriler.

Makineden yeni çıkardığınız çamaşırlar kokuyor mu?

Çamaşır makinesinde zamanla bakteri veya mantarlar da birikebilir. Bunlar çamaşırlarınızın kötü kokmasına neden olur. Bir başka neden de, bakteriler yıkanmadan önce havluların üzerinde bulunur. Örneğin mutfak veya banyo havluları yıkanmadan önce çamaşır sepetinde çok uzun süre beklemek zorunda kalırlar. Bu da mikropların çoğalmasına ve diğer çamaşırlarınıza da geçmesine neden olur. Bu durumda deterjan artık küf kokusunu gidermeye yardımcı olmaz.

1- KABARTMA TOZU

Hoş olmayan kokunun çaresi kabartma tozudur. Geleneksel deterjana bir çorba kaşığı kabartma tozu ekleyin ve havlularınızı 60 derece veya daha yüksek sıcaklıkta yıkayın. Kabartma tozu kötü kokuları nötralize eder.

Alternatif olarak, çamaşırlara bir bardak alkol ekleyebilirsiniz. Yüksek yüzdeli alkol, kokuya neden olan bakterileri zayıflatır ve yıkama sırasında nötralize edilir. Merak etmeyin, yıkandıktan sonra alkol kokusu kalmayacaktır.

2- SÜREKLİ SOĞUK SUDA YIKAMAYIN

Para tasarrufu sağladığı için soğuk yıkamayı mı tercih ediyorsunuz? Bunu kıyafetlerinizle yapmaktan çekinmeyin. Zaman zamaN 60 derece veya daha yüksek bir sıcaklıkta yıkamalasınız. Böylece bakteriler ölür. Makinede biriken ve aynı zamanda contaların içinde oluşan kir tabakasının yıkanarak temizlenmesi sağlanır. Havlularla yıkama programı bunun için bu en uygunudur. Çünkü havlular fazla ısıya dayanabilir ve temiz yıkama için fazla ısıya ihtiyaç vardır.

3- MAKİNENİN KAPAĞINI KAPATMAYIN

Yıkamadan sonra çamaşır makinesinin kapağını kapatmayın. Hava sirkülasyonu sağlanamazsa, kalan su çamaşır makinesinde küf ve bakteri oluşmasına neden olabilir.

4- EKONOMİ PROGRAMINA ARA VERİN

Ekonomi programında yıkama çevre ve aile bütçesi açısından daha iyi olduğu için sürekli kullanılır. Ancak tasarruf programı, yıkama sonrasında makineyi temiz tutmak için çoğu zaman yeterli olmaz. Zaman zaman daha uzun bir yıkama programı, kiri ve bakterileri düzgün bir şekilde temizler.

4. FİLTREYİ VE DETERJAN BÖLMESİNİ TEMİZLEYİN

Çamaşırların çamaşır makinesinden kötü kokulu çıkması, makinenin filtresinin tıkanması, deterjan bölmesinin küflenmesinden de kaynaklanabilir. Çamaşır makinesi filtresini ve deterjan bölmesini sürekli temizleyin.

5. ÇAMAŞIRLARI YALNIZCA KURU HALDE DOLABA YERLEŞTİRİN

Çamaşırlarınız yıkama sonrasında tamamen kurumuyor mu? O zaman dolapta yeri koymayın. Makineden çıkan çamaşırları dolaba yalnızca tamamen kuru olduklarında koymalısınız. ıslakken koymanız durumunda çamaşırlarınız küflenerek kötü kokular yayabilir.

6-GELENEKSEL YÖNTEMLER

Yalnızca açık renkli veya beyaz havluları yıkıyorsanız, iyice sıkılmış limonun suyunu ekleyin. Saf limon suyu, lekeleri yok eden ve çamaşırların güzel bir şekilde beyaz parlamasını sağlayan hafif bir ağartma etkisine sahiptir. Ayrıca giysiye hoş bir limon kokusu da verir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.