Yeni Zelanda’da Zika virüsü

Yeni Zelanda’da Zika virüsü
Zika virüsü taşıdığı tespit edilen kadın hastaneye kaldırıldı

MELBOURNE (AA) – Yeni Zelanda’dan memleketi Tonga’ya ailesiyle tatile giden bir kadın Zika virüsü teşhisiyle hastaneye kaldırıldı.

Yeni Zelanda’nın Canterbury bölgesinde yaşayan 40 yaşındaki 4 çocuk annesi Piliniuote Fifita'nın, Tonga Adası'na yaptığı ziyaret sırasında Zika virüsüne yakalandığı tespit edildi. Sağlık durumunun iyi olduğu açıklanan ve bir gün süreyle tutulduğu hastaneden taburcu olan Fifita, virüsü kaptığı Tonga’daki ailesi için endişe duyduğunu söyledi.

Yerel basına göre virüsün belirtilerini “Bir gözüm kızardı, başımda yaralar oluştu ve alerjiye benzer bir şey oldu” şeklinde anlatan Fifita halsizlik duyduğunu ve her yerinin ağrıdığını belirtti.

Hamile olmadığına şükreden Fifita, şimdilik sağlık durumunun iyi olduğunu sözlerine ekledi.

Öte yandan yine Tonga’dan tatilden dönen Yeni Zelandalı 18 yaşındaki Jen Byrn'ın da Zika virüsü taşıdığı belirlendi. Test sonuçlarının pozitif çıkmasının ardından başka bir rahatsızlığı olmadığı için sevindiğini aktaran genç kız ”Aslında virüsün etkisini çok hissetmedim. Biraz yorgunum ve gözlerim hala yanıyor ama iyiyim, normal hayatıma devam edebiliyorum’’ şeklinde konuştu.

Yeni Zelanda Sağlık Bakanlığı sözcüsü ülkede yıl içinde tespit edilen Zika virüsü vakasını şu an için 10 olarak açıkladı. Bakanlığa göre Zika virüsünün ülkede yayılmasına Tonga ve Samoa gibi ada devletleri neden oluyor. Tonga Sağlık Bakanı Saia Piukala, geçtiğimiz hafta mecliste yaptığı konuşmada, sivrisineklerle yayılan virüsün beş kişiye bulaştığını açıklamıştı.

- Avustralya’dan Zika mücadelesine 500 bin dolarlık destek

Avustralya Uluslararası Kalkınma ve Pasifik Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Zika virüsüyle mücadele için bölgeye 500 bin dolarlık yardım yapılacağı belirtildi. Mücadeleye Zika vakalarının çoğaldığı Tonga’dan başlanacağı belirtilen açıklamada Avustralya’nın Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Tonga Sağlık Bakanlığı ile birlikte çalışacağı vurgulandı.

İlk kez 1947 yılında Uganda’nın Zika ormanlarındaki maymunlarda görülen virüs, 2015'in mayıs ayında Brezilya'da sivrisinekler yoluyla yayıldı. Brezilya sağlık yetkilileri, ülkede virüs bulaştığı düşünülen 3 bin 893 kişi bulunduğunu açıkladı. Brezilya'da, ekim ayından bu yana 3 bin 500'den fazla bebeğe, Zika virüsünün neden olduğu sanılan nöro-gelişimsel bozukluğu ifade eden "mikrosefali" teşhisi konuldu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 23 ülkede görülen Zika virüsüne karşı acil uluslararası tedbir alınması çağrısında bulundu. DSÖ, acil tedbir alınmaması durumunda Kuzey ve Güney Amerika’da 3-4 milyon kişinin virüse yakalanabileceği uyarısını yapmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.