Yeniçağın dijitali suça yönlendiriyor!

Yeniçağın dijitali  suça yönlendiriyor!
Dijital ortamın ve sosyal medya kanallarının toplum düzenini bozan ve ahlaki değerlere darbe vuran içerikleri de barındırdığına dikkat çeken Doç. Dr. Yağmur Küçükbezirci, “Oyunlar suça, tiktok gibi uygulamalar ise ahlaksızlığa itiyor” dedi.

Dijital ortamın ve sosyal medya kanallarının insanlara sunduğu uygulamalar ve oyunların toplum düzenini bozan ve ahlaki değerlere darbe vuran içerikleri de barındırdığına dikkat çeken Doç. Dr. Yağmur Küçükbezirci, “Oyunlar suça, tiktok gibi uygulamalar ise ahlaksızlığa itiyor” dedi

Yeni iletişim teknolojileri içerisinde olan sosyal medya dünya toplumlarında oldukça aktif kullanılıyor. Sosyal medya uygulamalarındaki ve dijital oyunlardaki tehlikenin altını çizen Konya Teknik Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Görsel, İşitsel Teknikler Ve Medya Yapımcılığı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yağmur Küçükbezirci, “Bilgisayar oyunlarında yeni bir seviyeye geçmek için karşıdaki rakibini öldürmek ya da suça teşkil edici diğer davranışlara yönlendirilip başarıya ulaşılıyor. Kişiler bunu gündelik hayatların da uygulamaya kalktığında hak edilmiş bir başarı değil suç unsurlarıyla edinilmiş haksız bir başarı ortaya çıkıyor” dedi.

1-004.jpg

‘RENKLİ FOTOĞRAFLARIN ARKA PLANINDA SİYAH-BEYAZ BİR HAYAT OLABİLİYOR’

Geleneksel arkadaşlık bağı ile sosyal medya aracılığıyla kurulan arkadaşlığın farklılıklarını anlatan Doç. Dr. Yağmur Küçükbezirci, şu şekilde konuştu: “Sanal arkadaşlık ve geleneksel yollarla kurulan arkadaşlık arasında fark var. Yüz yüze kurulan arkadaşlıklarda bağ daha sıkı ve kalıcılığı uzun süre olabiliyor. Sanal ortamda kişiler birbirini yeterince tanıyamayabiliyor. Bu da zamanla gerçek kişiliği görüp ilişkilerin kısa sürede bitmesine daha çok olanak sağlıyor. Çünkü sosyal medya da kişiler kendilerini tanıtırken hep iyi yönleriyle tanıtıyor. Paylaşılan içeriklere olumsuz yönlerini eklemiyor. Hepimiz insanız tabi ki de yanlışlarımız, kusurlarımız olabilir. Sosyal medya da paylaşılan renkli fotoğrafların arka planında siyah-beyaz bir hayat olabiliyor.”

2-004.jpeg

TİKTOK KAPATILMALI

‘Tiktok’ uygulamasının gençlerin ve yetişkinlerin hayatına herhangi bir olumlu katkısı olmadığını vurgulayan Doç. Dr. Yağmur Küçükbezirci, “Benim şahsi görüşüm; TikTok gibi bir uygulanmanın kullanıma kapatılması gerekiyor. Sebebi de şu şekilde, TikTok gibi bir uygulamanın gençlerin ya da yetişkinlerin hayatına herhangi bir olumlu katkı sunduğunu düşünmüyorum. Gençlerin sosyal medyayı aktif kullandığı söylenir. Ama sadece gençler değil belirli bir yaşın üstü olan orta yaş dediğimiz grup da sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor. Örneğin, Facebook’u en çok yaşlılar kullanıyor. Gençler ise daha çok Twitter, Instagram ve TikTok’u tercih ediyor. Sosyal medyayı en iyi gençlerin kullandığını düşünüyorum. Mesela, gençler Twitter’da gördüğü bir haberi araştırıyor. Gençler, sorgulayıcı ve eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Ama orta yaş ve üstü medyanın sunduğu mesajlara doğrudan hiç sorgulamadan dezenformasyona maruz kalıyor. Yani dezenformasyon, yanlış bilgi, doğruluğu kanıtlanmamış bilgi demek. Tolumda bilginin bilinçsiz bir şekilde yayılması ise mezenformasyon olarak tanımlanıyor. Sosyal medya faydalı ama doğru kullanıldığında fayda sağlıyor” ifadelerini kullandı.

‘KARŞI KARŞIYA OTURUP SANAL ORTAMDAN KONUŞUYORUZ’

Kişiler arasında yüz yüze iletişimin azaldığını dile getiren Doç. Dr. Yağmur Küçükbezirci, “En çok gözlemlediğim durumlardan biri bireyler arkadaşlarıyla gruplar halinde kafede oturuyor. Bu esnada yüz yüze olsalar bile birbirleriyle değil cep telefonlarından sosyal medyayla ilgileniyorlar. Karşılıklı sohbet çok azalmış durumda. Sosyal medyadaki iletişim gerçek hayattaki iletişimin yerine geçmiş. Bu toplumların birer geçiş sürecidir. Bunlar toplumların eninde sonunda yaşayacağı toplumsal değişimlerdir. Cep telefonlarının Türkiye’de ilk çıktığı 1998-1999 yıllarında amaç iletişim kurmanın yanında teknolojik bir cihazı kullanma hevesi ve heyecanı vardı. Şu an günümüzde bu heyecanın yerini sosyal medya aldı. İlerleyen dönemlerde belki daha farklı araçlar ve mecralar olacak” ifadelerine yer verdi.

3-004.jpg

GENÇLER HER DÖNEM ELEŞTİRİLMİŞ

Toplumsal değişimlerin her dönemde yaşanacağını belirten Doç. Dr. Yağmur Küçükbezirci, “Toplumsal değişimler kaçınılmaz durumlardır. Bu değişimler de olmak zorunda. Milattan Önce (M.Ö.) yaklaşık 2 bin 500 yıl önce Sümer yazıtlarında şu söz yazıyormuş: “Ne olacak bu toplumun hali, ne olacak bu gençliğin hali?”. Yani bundan 4 bin 500 yıl öncede toplumda gençlere yönelik bir kaygı varmış. Kısacası, her dönemde gençler olumsuz anlamda eleştirilmiş” diye konuştu.

EBEVEYNLERE SOSYAL MEDYA KULLANIMI İLE İLGİLİ ÖNERİLER

Ebeveynlerin çocuklarının sosyal medyada vakit geçirmesinden şikâyetçi olduğunun altını çizen Doç. Dr. Yağmur Küçükbezirci, “Ailelerin en çok şikâyet ettiği konu çocukların sosyal medyada fazla vakit geçirmesi. Bu konuda ailelere bazı sorularım oluyor. Mesela, ‘en son ne zaman ailecek kaliteli bir zaman geçirdiniz?’ diye. Aileler aynı çatı altında birlikte oturmayı kaliteli zaman geçirmek olarak anlıyor. Ailecek kaliteli vakit geçirmek bu değil bir araya gelip grup halinde strateji oyunlarını oynamak ya da piknik gibi birlikte sorumluluk alarak yapılan bir aktivite olması gerekiyor. İmkânlar dâhilinde birlikte geçirilen zamanda çocuğa yapabileceği bir iş vermek onun sosyal medyayla olan ilişkisini azaltıp denge kurulmasına yardımcı olacaktır. Çocukları tamamen ekrandan uzaklaştırmakta doğru değil. Çünkü dışarıda yaşanılan bir dijital çağ var. Çocuk ister istemez o topluma ayak uydurup, toplumdaki kişilerle iletişim kurmak zorunda. Bu bağlamda çocukların ve gençlerin denge unsuru dikkate alınarak yetiştirilmesi konusunda ebeveynlerine büyük görevler düşüyor. Zaman sınırlarına ve içerik analizlerine dikkat edilerek, çocuk sosyal medyaya entegre hale getirilebilir. Belediyeler aracılığıyla ya da özel olarak düzenlenen sportif faaliyetler günümüz çocukları için önemli ve ihtiyaç haline geldi. Akranlarıyla bir araya gelerek öğrenilen bir spor branşı çocuğu ekrandan uzaklaştırarak yeni kazanımlar edinmesini sağlıyor” şeklinde konuştu.

4-003.jpg

ÜCRETSİZ SUNULAN HİZMETİN ÜRÜNÜ KULLANICISIDIR

Sosyal medya kullanıcılarına tavsiyelerde bulunan Doç. Dr. Yağmur Küçükbezirci, “Sosyal medya kullanıcılarına tavsiyem; bir konu hakkında yeterli araştırma yapılıp bilgi sahibi olunmadan paylaşım yapılmaması. İnternet ortamında satılan ürünlerin fiyatlandırılmasına dikkat edilmeli. Son olarak bir hizmet size ücretsiz sunuluyorsa oradaki ürün kullanıcının kendisidir. Bu konularda kullanıcılar temkinli olmalıdır. Bilinçli olarak üretilen içerikler bilinçli olarak tüketilmeli. Artık günümüzde silah savaşlarının yerini ‘kültür savaşları’ almış durumda” diyerek sözlerini tamamladı. Pakize Şengül

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.