Yeşilay'dan Akademik Dergi

Yeşilay'dan Akademik Dergi
Küresel bir problem olan bağımlılığa yerel çözümler sunmak, uluslararası ve disiplinlerarası özgün, bilimsel çalışmalara mecra olma amacıyla yola çıkan Addicta'nın ilk sayısını yayımladı

 Yeşilay'ın, maddenin kötüye kullanımı ve davranışsal bağımlılık konularını tüm yönleriyle ele alan araştırmalara yer verilen akademik dergisi Addicta'nın ilk sayısı çıktı.

Türkiye Yeşilay Cemiyetinden yapılan açıklamaya göre, küresel bir problem olan bağımlılığa yerel çözümler sunmak, uluslararası ve disiplinlerarası özgün, bilimsel çalışmalara mecra olmak, bağımlılıkla ilgili nitelikli tartışmalar üretmek ve Türkiye'de bağımlılıkla ilgili politikaların şekillenmesine katkı sağlamak amacıyla yola çıkan hakemli dergi Addicta yayımlandı. 

Dergide yer alacak çalışmaların bağımlılık tartışmalarına yeni ve özgün katkılar sağlaması hedefleniyor. Bağımlılık sorununun emniyetten hukuka, tıptan psikolojiye, sosyolojiden halk sağlığına, ekonomiden politikaya pek çok yönüyle ele alınacağı dergide, uzman görüşleri, vaka bildirimleri, derlemeler ve kritik gözden geçirmelere yer verilerek farklı alanlar arasında köprü kurulacak.

Yeni araştırmalar sayesinde bağımlılıkları azaltma amacı etrafında fikir ve güncel bilgi alışverişi için bilimsel bir platform oluşmuş olacak.

Uluslararası endekslere girmek için tek bir isim kullanan Addicta, tütün, alkol, uyuşturucu, bilgisayar, internet, televizyon, cep telefonu ve oyun-yarış, kumar, alışveriş, pornografi-seks, iş, yeme-içme gibi bireyin bedensel, ruhsal ve sosyal hayatını etkileyen farklı bağımlılık ile problemli kullanım türlerini inceleyen çalışmalara yer verecek.

Bu sayede bağımlılıkla mücadelede bilimsel temelli çalışmaların kaynağı genişlemiş ve sonuçlar dünya literatürüne kazandırılmış olacak.

- İlk sayıda neler var

Addicta'nın ilk sayısında bağımlılık alanındaki önemli çalışmalarıyla tanınan Kültegin Ögel ve Itır Tarı Cömert'in "Madde Kullanan Ergenlerin Bağlanma Stilleri" başlıklı makaleleri yer aldı.

Türkiye'de giderek daha görünür olan "bonzai" olgusunu sosyolojik boyutuyla ele alan Melih Çoban'ın "Türkiye'de Sentetik Uyuşturucunun Doğuşu: 2010'lu Yıllarda Bonzai Fenomeni" başlıklı çalışması yer alıyor. Diğer bir sosyolojik çalışma ise Ömer Miraç Yaman'a ait. Apaçi Gençlik çalışmasıyla gençlik ve alt kültürler konusunda önemli bir katkı yapan Yaman, "Uyuşturucu Madde Bağımlısı Gençlerin Aile İçi İlişkilere Yönelik Görüşleri: Esenler-Bağcılar Örneği" başlıklı çalışmasında nitel görüşmelerde elde ettiği verileri madde bağımlısı gençler ve aileleri ekseninde tartışıyor.

Diğdem M. Siyez ise "Lise Öğrencilerinde Problemli İnternet Kullanımının Yordayıcıları Olarak Heyecan Arama ve Cinsiye" başlıklı çalışmasıyla eğitim bilimleri alanından katkı yapıyor. Dergide ayrıca bağımlılıkla ilgili etkinliklerin ve kitapların ele alındığı bir değerlendirmeler bölümü de yer alıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.