YKS ADİL Mİ, SEÇİCİ Mİ, ANLAŞILIR MI?

YKS ADİL Mİ, SEÇİCİ Mİ, ANLAŞILIR MI?
Sistem Eğitim Kurumları Başkanı Naci Atalay, “Yeni sistem daha sade daha anlaşılır bir sistem. Peki daha seçici mi, daha adil mi, hakça mı benim için bunlar, anlaşılır olmasından daha önemli” dedi

Lisans Yerleştirme Sınavı(LYS) ve Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’nın(YGS) kaldırılmasıyla birlikte bu yıl itibariyle uygulanacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) bilinmeyenlerini ve yeni sınav sistemiyle birlikte öğrencileri nasıl bir süreç beklediğini Sistem Eğitim Kurumları Başkanı Naci Atalay anlattı. Başkan Atalay yeni sisteminin diğer sınav sistemlerine oranla; daha sade, daha anlaşılır bir sistem olduğunu söyledi.

ÇOCUKLARIMIZA YAZIK OLUR!

Türkiye’de sınav sistemlerindeki değişiklikler çok sıkça yapıldığını hatırlatan Başkan Atalay, “YGS-LYS adını verdiğimiz bundan önceki sistem üzerinde çok çalışılmış son derece seçici adil bir sınav sistemiydi. Öğrencileri çok farklı puan sistemleriyle değerlendiren, mühendislik puanları farklı, tıp puanları farklı, örneğin Matematik ya da Biyoloji netlerinin mühendis olacak öğrenciler için getirileriyle, tıp okuyacak öğrenciler için getirilerinin farklı olduğu ince detayları olan harika bir sistemdi. Bu sistemden neden vazgeçildi derseniz, çok açık söyleyeyim bana göre cevabı yok. YÖK Başkanının açıklamalarına göre yeni sistem daha sade daha anlaşılır bir sistem. Peki daha seçici mi, daha adil mi, hakça mı benim için bunlar, anlaşılır olmasından daha önemli. Daha önceki sistemde tıp ve mühendislik okuyacak öğrencilere toplamda 130 fen sorusu sorulurken yeni sistemde sadece 40 soru soruluyor. Yani fizik, kimya ve biyolojiden toplam 40 soru. Ben yıllardır fizik anlatıyorum. Sadece fizik dersinde 40 konu başlığı var. Siz bu dersten 14 soru sorarak öğrenciyi seçeceğim diyorsanız bence çok sağlıklı bir seçim yapamazsınız. Tek endişem çok çalışan öğrenciyi, az çalışan öğrenciden ayıramazsanız çocuklarımıza yazık olur. Evet yeni sistemde soru sayıları azaltıldı. Bazı dersler artık sınavlarda sorulmayacak. Örneğin sadece sayısal alandan tercih yapmak isteyen bir öğrenciye artık tarih, coğrafya, felsefe, din kültürü dersleri sorulmayacak. Bu öğrenciye hoş gelebilir. Peki Türk Milli Eğitimi açısından doğru mu? Yine sadece eşit ağırlık alanından sınava girecek öğrencilere fizik, kimya, biyoloji sorulmayacak. Bunlar yeni sistemin yenileri” dedi.

naci-atalay-(2).jpg

İKİ BÖLÜM İÇİN DE RİSK OLUŞTURABİLECEK BİR DURUM

Yeni sınav sisteminin bu yıl uygulanacağını belirten Başkan Atalay, sözlerine şöyle devam etti: “Daha önceki sistemde YGS adını verdiğimiz ilk sınav yani baraj sınavı mart ayında yapılıyordu. LYS sınavları haziran ayı içerisinde tamamlanıyordu. Yeni sistemin en güzel yanı ilk sınavın da haziran ayı içerisinde yapılacak olması. Eski sistemde Mart ayında yapılan sınavda yani YGS’de 160 soru soruluyordu. Tüm öğrencilerin katıldığı bu sınavda 40 Türkçe, 40 Matematik, 40 Sosyal Bilimler, 40 Fen Bilimleri sorusu sorulurken yeni sistemde ilk sınav haziranda yapılıyor adı Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve soru sayısı sadece 80 adet. 40 Matematik ve 40 Türkçe sınavı. Bu sınavda Türkçe yüzde 50, Matematik yüzde 50 oranında etkili. Bu sınavın da tüm puanlamaya etkisi yüzde 40 olacak. TYT sınavı ile YKS sınavı artık aynı gün Haziran ayının bir cumartesi günü yapılıyor. Sabah TYT sınavı yapıldıktan sonra iki saat ara veriliyor. Öğle sonu oturumunda da YKS adını verdiğimiz yerleştirme sınavına giriliyor. Öğle sonu yapılan bu sınavın üniversiteye girişte puan etkisi yüzde 60. İki sınav tek günde bitiriliyor. Çocuklarımızın okulda yazılılardan aldığı notlar üniversiteye girişte yine değerlendiriliyor. Orta öğretim puanının katkısında değişme yok. YKS adını verdiğimiz ikinci sınavda 160 soru soruluyor. Öğrencilerimiz 160 soruluk 4 testin en az ikisin yapmak zorunda. Bu testte 40 Matematik, 40 Edebiyat-Coğrafya, 40 Fen Bilimleri ve 40 tane de Sosyal Bilimler sorusu sorulacak. Örneğin sayısal öğrencileri Matematik-Fen sorularını cevaplarken, eşit ağırlık öğrencileri de Edebiyat-Coğrafya ve Matematik sorularını cevaplayacak. Daha önceki sistemde sınavlar farklı günlerde yapıldığından hem tıp, mühendislik hem de hukuk gibi okulları tercih etmek isteyen öğrenciler farklı günlerde sınava giriyorlardı. Şimdi ise yeni sistemde bu farklı okulları yazmak isteyen öğrenci tüm öğrencilere tanınan aynı sürede hem sayısal hem de eşit ağırlıktan sorulan tüm soruları çözmek zorunda kalacak ki bu süre açısından her iki bölüm için de risk oluşturabilecek bir durum” diye konuştu.

ÖĞRENCİLER DERSLERİNİ DÜZENLİ, PLANLI ÇALIŞSINLAR

Başkan Atalay, yeni sınav sistemi geç açıklandığını kaydederek, yazın açıklanması gerektiğini söyledi. Başkan Atalay, “Sayısal öğrencilerimizin yazın çalıştığı ya da geçen yıllarda çalıştığı Tarih, Coğrafya, Felsefe, Din Kültürü dersleri ve yine eşit ağırlık öğrencilerinin çalıştığı Fizik, Kimya, Biyoloji derslerinden soruların sorulmayacak olması bir haksızlık yarattı denebilir. Yayıncıların önceden hazırladığı yayınlar boşa gitti. Örneğin önceden hazırlanan deneme sınavları, optik formlar, sınav sonuç karneleri gibi dokümanlar çöpe atılacak. Tüm bunlarla birlikte öğrencilere önerilerimiz; Yeni sistemde sorular basitleşti ya da sınav zorlaştı gibi yorumlara gerek duymadan derslerini düzenli, planlı çalışsınlar. Alanlarına göre hangi dersleri çalışacaklarını doğru anlayıp ona göre soruları çözsünler. Farklı kurumların hazırlayacakları yeni deneme sınavlarına katılsınlar. Sonuçta sınavlar her zaman bir seçim, bir sıralama için yapıldığından iki buçuk milyon öğrencinin katıldığı bir sınavda amaç en önlerde yer almak olmalı. Ben tüm öğrencilere başarılar diliyorum. Yeni sistemin, ülkemize öğrencilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

(Haber:Uğur Sarı)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.