YTB Başkanı Bülbül'ün Kanada temasları

YTB Başkanı Bülbül'ün Kanada temasları
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Bülbül:- "İki ülkenin paylaşabileceği ortak çok tecrübesi var. Türkiye ile Kanada’nın yeni hükümetinin daha fazla işbirliği söz konusu"- "İstiyoruz ki buralardaki insanlarımız, bulundukları toplumda çok daha

TORONTO (AA) – Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı (YTB) Doç. Dr. Kudret Bülbül, Türkiye ile Kanada’nın paylaşabileceği birçok ortak tecrübeye sahip olduğunu belirterek, "İstiyoruz ki buralardaki insanlarımız, bulundukları toplumda çok daha etkin olsunlar. YTB olarak bunun için destek olmaya hazırız" dedi.

Temaslarda bulunmak üzere Kanada’ya gelen Kudret Bülbül, Kanada Gençlik ve Eğitim Vakfı (KAGEV) yönetimi ile sabah kahvaltısında buluşarak, burada Vakıf Başkanı Ayşenur Dereci’den çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Yurtdışındaki Türk diasporasında ana hedeflerinin gençler olduğunu söyleyen Bülbül, KAGEV’in birçok faaliyetine destek verebileceklerini kaydetti. Gençlik projelerinden Türk toplumu kadar, Kanadalı gençlerin de yararlanabileceğini ifade eden Bülbül, başkanlığının bu alandaki projelerine 182 ülkeden binlerce gencin katılmakta olduğunu hatırlattı.

- Mevlana Mescidi’ni ziyaret

Toronto’daki Türk toplumunun önde gelen vakıflarından Mevlana Vakfı ile Yunus Emre Vakfı’nın yeni satın aldıkları mescid binasını gezen Bülbül, burada Vakıf Başkanı Mehmet Güçbilmez ve yöneticilerle buluştu.

Vakfın Türk çocuklarına yönelik Türk tarihi, Türkçe ve dini eğitim kursları olduğunu öğrenen Bülbül, "YTB, bu konuda düzenlenen yaz kamplarına destek vermektedir. Birlikte bu ve başka projeleri yürütebiliriz" diye konuştu. Kudret Bülbül, "Nisan ayında bir ekibimiz Kanada’ya gelecek. Dernek ve vakıflarımızın, YTB ile hangi usullerde çalışacaklarını teknik olarak yöneticilerine anlatacak. Bunun işbirliğimizde yeni bir ivme kazandırmasını bekliyoruz’’ dedi.

- Pape Cami’de cuma namazı

Cuma namazını kılmak üzere beraberindekilerle Pape Cami’ye geçen Bülbül, namazdan sonra cemaatle sohbet etti, Kanada Türk İslam Vakfı yöneticilerinin sorunlarını ve taleplerine dinledi. Kendisine refakat eden Türkiye’nin Toronto Başkonsolosu Erdeniz Şen ile başkonsolosluğa geçen Bülbül, burada Toronto’da yaşayan Somali toplumu temsilcileri ile buluştu. Bu toplantının ardından Türk STK’larının temsilcileri ile bir araya gelen YTB Başkanı ve beraberindeki heyet, sorunları dinledi.

- "Türkiye ile Kanada birbirine çok benziyor"

AA muhabirine temaslarını değerlendiren YTB Başkanı Kudret Bülbül, Türkiye ile Kanada'nın birbirine çok benzediğini belirterek geçmişte Osmanlı’nın uzun yıllar farklı milletleri ve kültürleri bir arada yaşattığını hatırlattı.

Bülbül, "Bugün yeryüzüne baktığımızda da farklı kültür ve milletlerin en özgürce birlikte yaşadığı ülkelerden birisinin Kanada olduğunu görüyoruz’’ diye konuştu.

Kanada’nın İslam karşıtlığı ve İslamofobinin en az yaşandığı ülkelerden biri olduğuna işaret eden Bülbül, şöyle devam etti:

"Türkiye ve Kanada’nın karşı karşıya kaldığı sorunlar da aslında çok benzeşiyor. Kanada çok göç alıyor. Türkiye de sadece Suriye’den değil başka ülkelerden de göç alıyor. Bu anlamda iki ülkenin paylaşabileceği ortak çok tecrübesi var. Türkiye ile Kanada’nın yeni hükümetinin daha fazla işbirliği söz konusu. İstiyoruz ki buralardaki insanlarımız, bulundukları toplumda çok daha etkin olsunlar. YTB olarak bunun için destek olmaya hazırız."

- "Aziz Sancar en güzel örnek"

Göçmenlerin, bulundukları toplumlarda başarılı olup yükselmelerinin, yaşadıkları ülkenin yararına olduğunu anlatan Bülbül, "Aziz Sancar buna en güzel örnektir. Aziz Sancar örneği, göçmenlere fırsat verildiğinde, onlara korku vermek yerine önleri açıldığında neler yapabileceklerinin göstergesidir" dedi.

Bu amaca hizmet etmek üzere Liderlik Akademisi adı ile bir program başlattıklarını kaydeden Kudret Bülbül, "İlkini ABD’de düzenlediğimiz bu programı, Kanada’da da düzenleyebiliriz" diye konuştu.

Genç Hukukçular Buluşması için başvuruların alınmaya başlandığını söyleyen Bülbül, başvuruların bu ay içinde tamamlanacağını, Kanada’dan da genç hukukçuları, uluslararası tecrübelerini artırmak üzere bu programa katılmaya davet ettiğini dile getirdi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, yurtdışındaki Türk ve akraba toplulukların dernek ve vakıflarının, başkanlığın internet sitesindeki program ve duyuruları iyi takip etmesini istedi. Bülbül, duyuruya çıkılan projelerin Türklerin başarısına katkı vereceğine ve hayatını kolaylaştırmaya dönük olduğuna işaret etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.