Yunanistan kreditörleri beklemeden reformları oylayacak

Yunanistan kreditörleri beklemeden reformları oylayacak
Yunanistan Maliye Bakanı Çakalatos:- "Emeklilik ve vergiye düzenlemesine ilişkin iki yasa tasarısını gelecek hafta meclise getirmeyi planlıyoruz. Ay sonunda ise yasa tasarısının oylanarak meclisten geçmesini hedefliyoruz"

ATİNA (AA) - Yunanistan Maliye Bakanı Öklid Çakalatos kreditörlerle kurtarma paketine ilişkin uzlaşmayı beklemeden gelecek hafta iki yasa tasarısını meclise getirmeyi planladıklarını açıkladı.

Yunanistan ve kreditörleri arasındaki görüşmelere katılan Çakalatos, Ekonomi Bakanı Yorgo Statakis ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yorgos Katrugalos görüşmelerin bir hafta sonraya ertelenmesinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Çakalatos, kreditörlerle reformlara dair gözden geçirme üzerinde bir uzlaşmanın beklenmeyeceğini belirterek, "Emeklilik ve vergiye düzenlemesine ilişkin iki yasa tasarısını gelecek hafta meclise getirmeyi planlıyoruz. Ay sonunda ise yasa tasarısının oylanarak meclisten geçmesini hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Hükümetin bu planının kreditörler tarafından onaylanıp onaylanmadığı yönündeki soru üzerine ise Çakalatos, bu konuda muhataplarının bilgilendirildiğini söyledi.

Çakalatos, hükümetin ana emeklilik maaşları ve vergiden muafiyet üst sınırına ilişkin kırmızı çizgileri bulunduğuna işaret ederek, emeklilik maaşlarında daha fazla kesintiye yer olmadığını vurguladı.

Kreditörler ile anlaşmanın ay sonuna kadar mümkün olduğuna dikkati çeken Çakalatos, "Gözden geçirme ile ilgili son karara 22 Nisan'daki Eurogroup toplantısında veya sonraki birkaç gün içerisinde varılmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Katrugalos ise emeklilerin sadece yüzde 10'unun maaşlarında kesinti yaşayacakları bilgisini paylaşarak, bin avronun altında maaş alan emeklilerin yüzde 80'inin ise daha fazla maaş alacaklarını ifade etti.

Statakis ise kreditörlerle batık krediler ile ilgili bir anlaşmaya henüz varılmadığını kaydetti.

Borç batağındaki Yunanistan ile kreditör kuruluşlar olan Avrupa Komisyonu (EC), Avrupa Merkez Bankası (ECB), Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) ve Uluslararası Para Fonu IMF arasındaki 86 milyar avroluk kurtarma paketinin kredi dilimlerini serbest bırakacak gerekli reformlara ilişkin gözden geçirme süreci, tarafların aralarındaki anlaşmazlıklar sebebiyle aylardır devam ediyor.

Dün gece geç saatlerde ise, batık krediler, emeklilik sistemi ve vergilendirme gibi ana konularda tam uzlaşıya varılamayan müzakerelere ara verildiği ve gelecek hafta görüşmelerin pazartesi gününe ertelendiği bildirilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.