Yusuf Ağa Kütüphanesi

Yusuf Ağa Kütüphanesi
Sultan Selîm Câmii’nin batı yönüne bitişik, hâlen nadîde yazma ve eski harfli basma eserlerin bulunduğu ve ilmî araştırmaların yapıldığı çok önemli bir kütüphanedir.

Sultan Selîm Câmii’nin batı yönüne bitişik, hâlen nadîde yazma ve eski harfli basma eserlerin bulunduğu ve ilmî araştırmaların yapıldığı çok önemli bir kütüphanedir. Yusuf Ağa, Darphâne Emîni ve Sultan III. Selîm’in annesi Mihrişah Sultan’ın Kethüdâsı olduğu sırada bu kütüphaneyi yaptırmıştır. Bina Emîni Mehmed Sâdık’tır. Dış ve iç yüzünde bulunan altı kitabeden anlaşıldığına göre bina 17 Ocak 1795 (25 Cemâziyelâhir 1209) yılında inşa edilmiştir. Üç vakfiyesinden biri kütüphanede mevcuttur.

yusuf-aga-kutuphanesi-konya.jpg

Asıl kapısı Selîmiye Câmii’ne açılan kütüphaneye bugün pencereden bozma bir kapıdan girilmektedir. Bina Gödene taşından inşa edilmiş ve üzeri kurşunlu bir kubbe ile örtülmüştür. Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet vermektedir.

yusuf-aga-kutuphanesi-konya3.jpg

Kütüphanede 3.000’i aşkın elyazması ile 8.000’i aşkın matbu eser bulunmaktadır. Elyazması eserlerin tamamı dijital ortama aktarılmış olup araştırmacıların hizmetine sunulmuştur. Kütüphane hafta içi günlerde hizmet vermektedir.

yusuf-aga-kutuphanesi-konya-001.jpg

yusuf-aga-kutuphanesi-konya5.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.