Hafız Fatih Aydın: Yüzüne eğitim hafızlığın gizli anahtarıdır

Hafız Fatih Aydın: Yüzüne eğitim hafızlığın gizli anahtarıdır
Her gün bir hafızımıza yer vereceğimiz sayfamızda Hafız Fatih Aydın ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

En iyi hafızlığın yüzüne eğitimde başladığını ifade eden Hafız Fatih Aydın, “Yüzüne eğitim çok sağlam verilmeli. Talebeye Kur’an çokça tekrar ettirilmeli. Çocuk Kur’an’ı çok net okumalı. Bunu yaptığı taktirde ezberleme sürecinde çok daha az zorlanır” dedi.

Allah’ın 99 isminin arasında da yer alan ‘hafız’ kelimesi İslam alemi için büyük bir önem arz eder. Ezberlemek, zihinde tutmak, muhafaza etmek, saklamak, korumak anlamındaki "h-f-z" kökünden türeyen hâfız, ezberleyen, zihninde tutan, saklayan, koruyan demektir. Peygamber Efendimiz (SAV)’in çeşitli hadislerinde kendilerinden güzel sözlerle bahsettiği hafızlar Ramazan ayı programları çerçevesinde gazetemize konuşarak hafızlığı anlatmaya devam ediyorlar. Her gün bir hafızımıza yer vereceğimiz sayfamızda Hafız Fatih Aydın ile yaptığımız söyleşi şu şekilde:

Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Adım Fatih Aydın. 1985 yılında Konya’da doğdum. 2007’de Konya Hadim’de göreve başladım. Şuan ise Nevşehir’de Kur’an kursu hocası olarak görevime devam ediyorum.

Kaç yaşında hafızlığa başladınız?

12 yaşında hafızlığa başladım. 14 yaşında da bitirdim.

Hafızlık eğitimini nereden aldınız?

Araplar Dörtyol Kur’an Kursu’nda eğitimimi tamamladım.

Kur’an ezberlerken nasıl bir yöntem uyguladınız?

Ecdadın bize bıraktığı usul üzeri ezber yaptım. Bu usulü anlatmak gerekirse her cüzün son sayfasından başlanır, 30 cüz boyunca son sayfalar verilir. Sonra tekrar başa dönülür bir yeni sayfa birde daha önce ezberlediğin sayfa olmak üzere böyle böyle 20 sayfa bitirilir.

Sizden farklı yöntem kullanarak hafızlık yapan arkadaşlarınız var mıydı?

Türkiye’de bu sistemden başka hafızlık yöntemi kullanan yok. Türkiye’de hafızlık yapanlar özünde aynı sistem üzerine hafızlık yaparlar. Ben hiç görmedim Türkiye’de olup da bu sistemden başka bir sistem kullanan.

Neden hafız olmak istemeliyiz?

Kur’an-ı Kerim’i ezberlemeye hem Allah’ın hem de Peygamber Efendimiz’in büyük teşvikleri vardır. Ezberleyenlere büyük mükafatlar vardır. Bu mükafatlara erişebilmek için Kur’an-ı ezberlemeyi istemeliyiz.

Hafızlıkta başarının formülü nedir?

Sabır. Hafızlık ciddi anlamda sabır isteyen bir süreç. İstikrarlı bir şekilde çalışmak gerekiyor. İstikrarı sağlayan ve sabreden herkesin hafızlığı kolaylıkla elde edeceğine inanıyorum.

Hafızlığın insan davranışlarındaki etkileri nelerdir?

20 yıldır hocalık yapıyorum. Hafız olanlarla olmayanları çokça mukayese etme imkanımız oldu. Hafız olanlarda bir olgunluk. Akranlarına göre 5-6 yaş olgunlaştıklarını gördüm. Daha ağır, vakur davranışlar sergiliyorlar.

Hafızlık sürecini etkileyen faktörler nelerdir?

Günümüzde, özellikle son dönemlerde teknoloji bağımlılığı maalesef hafızlık sürecini olumsuz şekilde etkiliyor. Şuan gençlerimizin de teknolojiden başka dünyaları kalmadı. Hafızlık eğitimi için Kur’an okurken bile evde bıraktığı oyunun devamını düşünen gençlerle karşılaşıyoruz. Bizim tavsiyemiz teknoloji bağımlılığından kurtulmaları lazım. Ailelerin de bu noktada yardımcı olmaları gerekiyor. Aileler hafızlık eğitimi alan çocuklarını devamlı teşvik etmeli ve motive etmeli. Çünkü hafızlık uzun ve zorlu bir süreç. Bazen gerçekten takviye gerekir.

Hafızlar arasındaki nesil farkını nasıl görüyorsunuz?

Şuan ki gençlerimizde ciddi manada adaptasyon sorunu var. Derse 20-25 dakikadan fazla adapte olabilen öğrenci sayısı çok az. Yeni nesilde unutma gibi büyük bir problem de var. Ders yapma ve ezberleme konusunda hiçbir problemleri yok. Ama muhafaza etmesi konusunda ciddi bir problem var. Örneğin biz hafızları Kur’an-ı Kerim’i baştan sonra ezber okutarak mezun ediyoruz 6 ay-1 yıl sonra o hafız bir cüz okumakta tereddüt ediyor. Okuyamayacağını söylüyor. Oysaki eskiden bu derece sağlam olmuş bir hafız 5 yıl bakmasa gene rahatlıkla bir cüzü okuyabilecek güçte olur. Şimdi bunun ömrünün 6 aya kadar düştüğünü görüyoruz.

Daha iyi hafızlık için öneri veya teklifleriniz nelerdir?

Yüzüne eğitim çok sağlam verilmeli. Talebeye Kur’an çokça tekrar ettirilmeli. Çocuk Kur’an’ı çok net okumalı. Bunu yaptığı taktirde ezberleme sürecinde çok daha az zorlanır. En iyi hafızlık yüzüne eğitimde başlar. Hafızlarımıza ezberledikleri gibi muhafaza etme noktasında da gayretlerini tavsiye ediyorum. Mümkünse Arapça ilimleri ile ilgilenmeleri onların faydalarına olur.

whatsapp-image-2022-04-15-at-16-37-54.jpeg

Ramazan ayı sizin için ne ifade ediyor?

Ramazan ayı malumunuz Kur’an’ın indiği ay. Peygamber Efendimiz’in vahi ile ilk tanıştığı ay. İçinde Kadir Gecesi gibi çok hayırlı ve bereketli olan bir gecenin saklandığı ay. Müminlerin nefis olarak terbiye edildiği, Kur’an ile daha çok buluşulması gerektiği mübarek bir ay. Ramazan hem maddi hem de manevi olarak inanan kimselere bereket ve huzur getiren bir ay. Bence çok büyük bir hediye. Bu aya hürmet, dikkat ve gayret etmek lazım. Özellikle Kur’an’ı çok çok okumak lazım.

Konya’nın Ramazan gelenekleri ile ilgili fikirleriniz…

Ben şuan Nevşehir’deyim. Konya’da Ramazan ayını yaşamayı özlüyorum. Ramazan ayında özellikle hafızlar evlerde hatimler okur. Hafızlar davet edilir, Konya’nın o güzel mutfağından yemekler yapılırdı. Hatta diş kirası dediğimiz uygulama dahi yapılırdı. Eve gelen hafıza bir miktar para verirdi. Konya’nın Ramazan geleneğinde her zaman hafızlar en ön planda gelir. Konyalının Kur’an ile olan irtibatını ortadan kaldırırsanız Konya’da Ramazan geleneği diye bir şey kalmaz. Ramazan ayı denilince akla Konyalının Kur’an ile olan irtibatı gelir. Herkes geçmişlerine hatimler okutturur bu dönemde. Bunlar çok önemli şeyler. Maalesef bu gelenekler pek çok ilimizde yok. ( Mehmet Günnar )

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum