YÜZYILIN 40 TİYATRO OYUNU

YÜZYILIN 40 TİYATRO OYUNU
Notos'tan büyük tiyatro soruşturması

İki ayda bir yayınlanan edebiyat dergisinin Şubat/Mart 2020 tarihli 80. sayısında 14. Büyük soruşturma olan ‘Yüzyılın 40 Oyunu’ yer alıyor. Tiyatro türünde otorite kabul edilen 237 yazar, yönetmen, oyuncu, dramaturg, çevirmen, editörün katıldığı soruşturmada seçilen ilk 10 oyun şu şekilde sıralanıyor: Keşanlı Ali Destanı, Mikado’nun Çöpleri, Lüküs Hayat, Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Asiye Nasıl Kurtulur, Zengin Mutfağı, Oyunlarla Yaşayanlar, Ayak bacak Fabrikası, Mahmut ile Yezida, Yedi Kocalı Hürmüz.

Notos’un son sayısının içeriğinde ayrıca Fransız edebiyatının en önemli romancısı Hugo mu Stendhal mı?, 2000’ler sonrası Türk tiyatrosundaki yazarlık eğilimleri, Öyküler neden vazgeçilmezdir ve neden pek az okunur?, Çocuk edebiyatı niçin gereklidir? Gibi konular, bizden ve Batıdan öyküler yer alıyor.

Dergide ayrıca birçok söyleşi yer alıyor. Serkan Boyacıoğlu, Nurhan Suerdem, Arzu Uçar ile yapılan söyleşilerin odağında öykü türü var. Seçkin Selvi ile tiyatro üzerine yapılan söyleşinin başlığı ‘ Tiyatro siyasetten kopuk düşünülemez.’ Peter Berger ile yapılan söyleşinin konusu ise avangard sanat hakkında. Sanat tarihi, felsefe ve edebiyat üzerine üniversitede dersler veren Berger’in Avangard Kuramı adlı kitabı da konu hakkında önemli bilgiler içeriyor.

Her sayıda bir yazar veya şairin etkilendiği ve tavsiye ettiği kitap listesinin bu sayıdaki  konuğu Deniz Gezgin. Gezgin’in listesi Rilke’den Brigge’nin Notları, Lispector’dan Yaşam Suyu, Alphonso Lingis’ten Ortak Bir Şeyleri Olmayanların Ortaklığı, Lucretius’tan Evren’in Yapısı adlı eserlerden oluşuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.