Zamanla şehre alıştılar

Zamanla şehre alıştılar
Konya’ya geldikleri ilk yıllarda alışmakta zorluk çeken üniversite öğrencileri Özfidan ve Tekdağ zamanla şehre alıştıklarını söylediler.

Konya Selçuk Üniversitesi öğrencileri arasında yer alan Muhammet Ali Özfidan, Konya’ya ilk geldiğinde “Ben nereye düştüm” düşüncesine kapıldığını söylerken Halis Tekdağ ise “Konya’da ne yaparım” fikrini aklından çıkaramadığını açıkladı. Konya’ya geldikleri ilk yıllarda alışmakta zorluk çeken üniversite öğrencileri Özfidan ve Tekdağ zamanla şehre alıştıklarını söylediler.

whatsapp-image-2022-04-02-at-22-48-17-1.jpeg

KONYA’YA İLK GELDİĞİMDE, “BEN NEREYE DÜŞTÜM” DEDİM

Merhaba, kendinizi tanıtır mısınız?

Merhabalar, ismim Muhammet Ali Özfidan 24 yaşındayım. Selçuk Üniversitesi’nde Okul Öncesi Öğretmenliği okuyorum ve son sınıf öğrencisiyim. Doğma büyüme İstanbulluyum fakat aslen Malatyalıyım.

Konya ile kendi şehriniz arasındaki Ramazan kültürünün benzerlik ve farklılıkları nelerdir?

Konya ile İstanbul arasındaki en büyük fark mahalle kültürü. Bizim semtin mahalle aralarına uzunca masalar kurulur ve mahalle halkı o 100-150 kişilik masalarda genci, yaşlısı fark etmeksizin buluşur, iftarını açar. Bu durum daha samimi bir ortama olanak sağlamakla birlikte insanlar arasındaki ilişkiyi taze tutuyor. Ancak 4 yıllık Konya yaşantımda tabii bu durumun pandemiyle de alakası var henüz böyle bir olay ile karşılaşmadım. Bunu yanı sıra yıllardır mahallemizde insanlar birbirlerini tanıdıkları için Ramazan ayında uzun sofralar kurularak iftarların açılması daha normal.

muhammet-2.jpeg

Konya’ya gelmeden önceki düşünceleriniz nelerdi? Geldikten sonra fikirlerinizde bir değişim oldu mu?

İstanbul’dan Konya’ya ilk geldiğimde ben nereye düştüm dedim açıkçası. O kalabalık, hareketli şehirden Konya gibi sakin bir o kadar da durgun şehre... Aylarca bu duruma alışamadım. Alışabileceğimi de pek düşünmüyordum. Şimdi soracaksınız hâlâ alışamadın mı diye? Üniversitenin ilk zamanları bir hocam bana Konya’nın suyunu bir kere içen bir daha ayrılamaz buradan demişti. Helal olsun haklı çıktı. Öyle bir alıştım ki tüm düzenimi burada kurmaya karar verdim. İlk başlarda ön yargı ile baktığım şehirden şimdi eser yok. Aslında abartıyorum gibi görünecek ama bir nevi burada huzur da buluyorum. Okumamın yanı sıra iş hayatına da atılmam Konya’da kalmayı tercih ettiğim sebeplerin başında geliyor. İstanbul’da bir yerden bir yere gitmek saatleri alırken, Konya’da bu durum dakikalar niteliğinde. Bunun yanı sıra ulaşım anlamındaki ucuzlukta Konya’yı diğer şehirlerden ayıran konuların başında yer alıyor.

muhammet-3.jpeg

Konya’da yaşadığınız süreçte en tuhafınıza giden veya ilginç karşıladığınız kültürel özellikler var mı? Var ise bunlar neler?

İstanbul gibi çok çeşitli kültüre sahip bir şehirden geldiğim için Konya’da çokta ilginç bulduğum bir durum ile karşı karşıya kalmadım işin gerçeği. Konya, birçok medeniyete tabii ki ev sahipliği yaptı. İstanbul’da aynı şekilde. Kültürel anlamda İstanbul ile Konya bambaşka şehirler. Bu noktada İstanbul’un birçok şehirden göç almasının yanı sıra birçok yabancı ismin de yer alması İstanbul’un kültürel anlamda yozlaştığının kanıtı.

muhammet-4.jpeg

“KONYA’DA NE YAPARIM” DİYE DÜŞÜNÜYORDUM

Kendinizi tanıtır mısınız?

Merhaba ben Halis Tekdağ. İzmir doğumluyum. Selçuk Üniversitesi’nde Banka-Sigortacılık Bölümü 2.sınıf öğrencisiyim. Öğrenimimi tamamlamak adına geldiğim Konya’da bir yandan da çalışıyorum.

Üniversiteye hazırlık yapan öğrencilere Konya’yı önerir misiniz?

Üniversiteye hazırlık yapan öğrencilere Konya’yı kesinlikle tavsiye ederim. Hem eğitim hem de olanaklar açısından kesinlikle çok güzel bir şehir. Dışardan bakıldığı zaman Konya’da ne yaparım diye düşünüyordum ancak şehre gelmem ve belli bir süre burada vakit geçirdikten sonra düşüncelerim değişti. Konya, insanların anlattığı gibi bir şehir kesinlikle değil. Sosyal anlamda kötü bir şekilde anlatılsa da şehirde yapabileceğiniz birçok olanak mevcut. Sadece önyargılarınızdan kurtulmanız ve şehri kendi gözlerinizle görmeniz lazım. Selçuk Üniversitesi’nde okuyacaksanız elininiz altında her şey mevcut olacak. Türkiye’nin en büyük öğrenci mahallelerinden biri olan Bosna Hersek Mahallesi’nde gerek sosyalleşecek gerekse de kaliteli vakit geçirebileceksiniz. Türkiye’nin ortasında yer alan şehirlerden biri olduğu için de diğer şehirlere kısa sürede ulaşabileceksiniz. Dolayısıyla az önce de belirttiğim gibi Konya şehri anlatıldığı gibi bir şehir değil. Yaşanabilecek bir şehir.

halis-2.jpeg

Konya denince aklınıza ilk neler geliyor?

Konya denilince aklımıza genel olarak ilk etapta Mevlana gelir. Sonrasında kültürel miraslar, Selçuklu başkenti ve meşhur olan etliekmek gelir. Mevlana’ya gitme şansını ve etliekmek yeme fırsatını buldum. Mevlana’ya herkesin gitmesini tavsiye ederken Konya’ya ait olan meşhur etliekmek yemeğini herkese tavsiye ederim. Şehirde birçok kültürel miraslar bulunduğu için hemen hemen hepsini ziyaret etme şansını elde edemedim. Sille’ye gittim. Önemli bir medeniyete ev sahipliği yapmış bir yer. Konya’ya gelecek öğrencilere de ziyaret edilmesi konusunda tavsiye ederim. Önümde 2 yılım var ve gidilebilecek her yere gitmek istiyorum.

halis-3.jpeg

Konya ve geldiğiniz şehir arasındaki farklar neler?

Geldiğim şehir ile Konya arasında pek bir fark yok aslında. Sadece toplum açısından farklar var. Bunun haricinde ikisi de öğrenci şehri denilebilir. Sadece denizi yok ve en büyük eksikliğimiz de bu bence. İzmir’de Konya’ya biraz daha önyargı ile bakan insanlar var. İzmir bazı konularda daha rahat konumdayken, Konya’da bu durum biraz daha değişkenlik gösterebiliyor. Bu da kültürel yaşanmışlıkla alakalı diyebiliriz.

halis-4.jpeg

Konya’da okumak size kolaylık sağlıyor mu?

Konya’da okumak bana kolaylık sağlıyor. Tam anlamıyla bir öğrenci şehri denilebilir. Genellikle öğrenci topluluğu olan bir şehir ve her işimizi kolayca halledebiliyoruz. Konya’da iki yıldır hiçbir eksiklik çekmedim. Bundan sonraki süreçte de çekeceğimi düşünmüyorum. Çünkü her şeye elinizin altında. Bosna Hersek Mahallesi’nde eksik olan her şeyimizi bulabiliyoruz. Bu anlamda da kalkıp merkeze kadar gitmemize gerek kalmıyor. Konya’da okumaktan ve yaşamaktan dolayı memnunum. ( Pakize Yiğiter )

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.