Zamlar sirkülasyonu bozuyor

Zamlar sirkülasyonu bozuyor
Kahveciler, Çay Ocakları, Büfeciler ve Kantinciler Oda Başkanı Mehmet Adil çaya zam yapmak istemediklerini uygun fiyatlarla sirkülasyonun devam etmesi gerektiğini belirtti.


Kahveciler, Çay Ocakları, Büfeciler ve Kantinciler Oda Başkanı Mehmet Adil çaya zam yapmak istemediklerini uygun fiyatlarla sirkülasyonun devam etmesi gerektiğini belirtti.


Hizmet sektörünün pandemi döneminde sıkıntılı süreçler yaşadığını belirterek, normalleşme sonrası da ekonomik krizle karşı karıya kaldıklarını söyledi. Mehmet Adil, uzun süredir çay fiyatlarının dengede olduğunu ancak geçtiğimiz günlerde çaya gelen yüzde 40 oranındaki zam ile maliyetlerini kurtaramaz hale geldiklerini ifade etti. Oda olarak 2 Şubat 2022 tarihinde yeni çay fiyat listesini belirlediklerini, artan maliyetler sebebiyle de yeni bir güncellemenin kaçılmaz olduğunu söyleyen Adil, “Eskiden bir fiyat belirler bir sene boyunca bu fiyatlar üzerinden satış yapardık. Şimdilerde ise zamlara yetişemez olduk. Bizler zam yapmak istemiyoruz. Çünkü sirkülasyonumuzu bozuyor. Özellikle şekere ve çaya gelen zamlardan sonra esnaflarımızın kazanç sağlaması imkansız hale geldi. Çünkü sektörümüz büyük travmalardan çıkmış hatta çıkamamış büyük borç yükü altında ezilmiştir. Enerji, elektrik, su, kira, doğalgaz ve tüp zamlarından sonra fiyatlarımız yetersiz hale geldi. Geçtiğimiz günlerde yapılan çay zammı ile alacağımız 1 kilogram çay 40 lira civarındayken şimdi 55-60 TL’ye çıkmış durumda” dedi.

zamlar-3.jpeg
İSKONTO BEKLİYORUZ
Zam öncesinde maliyeti 2 liradan az olan çayın belirlenen fiyattan daha fazla olduğunu söyleyen Mehmet Adil, destek amaçlı devletin işletmelere sübvansiyon uygulaması gerektiğini belirtti. NACE koduna göre kahvehane, çay ocağı ve kafe gibi işletmelere iskonto yapılmasını beklediklerini ifade eden Adil, “İnsanlar misafirlerine çay ve kahve ikram edemez duruma geldi. Kahvehanelerimiz veya çay ocaklarımız masalarını dolduramıyor. Çaykur’un açıkladığı zam oranı da diğerlerinin tuzu biberi oldu” şeklinde konuştu.


AHLAK YAPISI DA DEĞİŞMEYE BAŞLADI
Art arda gelen zamların fırsatçılığa dönüştüğünü ve stok yapmaya çalışanlar olduğunu açıklayan Mehmet Adil, piyasada çok büyük dengesizliklerin olduğunu ve her markette farklı fiyat etiketleriyle karşılaştıklarını ifade etti. Fiyatları daha aşağıda tutan marketlerin tane ile satışa başladığını ancak çay ocağı işleten birinin ise tek paket alışveriş sisteminden yararlanamayacağını söyleyen Adil, “Bir işletme tane ile çay alışverişi yapamaz. En önemlisi toplumla birlikte ahlak yapısı da değişmeye başladı. Çünkü daha zammın açıklamasından çok kısa süre geçmemesine rağmen marketler raflarındaki çayları kaldırmaya veya fiyat yükseltmeye başladı. Burada da fırsatçılık oluştu” ifadelerine yer verdi.


ŞENER: SİRKÜLASYONUNUN DEVAMLILIĞINI İSTİYORUZ
Her ay düzenli ödeme maliyetlerinden kaynaklı giderlerinin fazla olduğunu açıklayan Ser Kafeterya sahibi Serdar Şener, zam istemediklerin, herkesin ulaşabileceği çay fiyatlarıyla sirkülasyonun devam etmesi gerektiğini belirten Serdar Şener, “Artış yerine azalma olsun ki sirkülasyon sürekli olarak devam etsin. Çayın fiyat artışı çözüm değil. Çünkü, bu durumda müşteri kaybetmek zorunda kalacağız. Hatta bugün gittiğim bir toptancıdan şeker alamadan geri döndüm. Çünkü toptancılar şekerin olmadığını söyledi. Şu anda elimizde bir miktar bizi idare edebilecek şeker ve çay var. Yeni bir düzenlemeye kadar müşterilerimize gelen zammı yansıtmamaya çalışacağız” dedi. ( Pakize Yiğiter)

zamlar-2.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.