Zehirlenme vakaları patladı! Konya’dan gıda zehirlenmelerine ilişkin dikkat çeken açıklama geldi

Zehirlenme vakaları patladı! Konya’dan gıda zehirlenmelerine ilişkin dikkat çeken açıklama geldi
Konya TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Hulusi Ada, Türkiye genelinde artan gıda zehirlenmelerine dikkat çekerek sadece Kasım ayında 750’den fazla kişinin etkilendiğini belirtti.

Mehmet Hulusi Ada, son günlerde artan zehirlenme vakalarının özellikle hijyen ve denetim eksikliğinden kaynaklandığını belirterek, “Sadece bu ay yüzlerce yurttaşımız gıda kaynaklı hastalıklara maruz kaldı” ifadelerini kullandı.

dsc-0208.jpg

GIDA ZEHİRLENMELERİ SEKTÖRE OLAN GÜVENİN AZALMASINA NEDEN OLUYOR

Gıda kaynaklı hastalıklar bireyde akut ve kronik sağlık sorunlarına sebep olduğu gibi, bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar, yaşlılar veya kronik hastalığı olan kişilerde daha ağır seyredebilir ve ölümle sonuçlanabileceğini belirten Başkan Mehmet Hulusi Ada, "Yine gıda kaynaklı hastalıklar ölüme neden olmadığı durumlarda da sağlık sorunlarının yanı sıra ülke ekonomisine ciddi zarar vermekte, iş gücü ve üretimi düşürmekte, sağlık sistemi üzerinde yük oluşturmaktadır. Yine toplumda gıdalara ve sektöre olan güvenin azalmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla, gıda kaynaklı hastalıklar ve zehirlenmelerin üzerinde ciddiyetle durulması ve acil çözümlerin alınması gereken hayati bir sorun olarak önümüzde durmaktadır. Gıda zehirlenmesi vakalarının son günlerde artması, Türkiye’de gıda güvenliğinin ne denli kırılgan olduğunu bir kez daha acı şekilde gözler önüne sermiştir. Sadece Kasım ayının ilk 3 haftasında 750’den fazla yurttaşımız gıda zehirlenmesi ile karşı karşıya kalmıştır" dedi.

zehirlenme.jpg

“750’DEN FAZLA KİŞİ ZEHİRLENDİ” ARTIŞ ENDİŞE VERİYOR

Basına yansıyan haberlere dikkat çeken Başkan Ada, "Samsun’da bir okul yemekhanesinde hamburger yiyen 5 öğrenci, Karabük’te pasta yiyen 8 öğrenci, Kayseri’de bir okulda sucuk festivali nedeniyle sucuk ekmek yiyen 28 öğrenci, Trabzon’da tavuk pilav yiyen 11 işçi, Rize’de mevlide gidip yemek yiyen 104 kişi, Bursa’da tavuk pilav yiyen 15 işçi, Gümüşhane’de bir imam hatip ortaokulunda akşam yemeğinde fenalaşan ve tetkikten geçen 29 öğrenci, Adıyaman’ın Besni ilçesindeki KYK yurdunda akşam yemeğinde yaşanan zehirlenmede 40 öğrenci, Sakarya Ferizli ilçesinde verilen akşam yemeğinde 56 mülteci, Gaziantep’te İGİG Lojistik Geri Gönderme Merkezi’nde akşam yemeğinde 131 mahkum, Konya’da tavuk dürüm tükettikten sonra 17 işçi olmak üzere son 3 haftada 591 yurttaşımız zehirlenmiştir. Son 3 gün içerisinde ise çeşitli illerde yine 157 kişinin katlandıkları akılda kalıcı tavuk ürününden tükettikten sonra gıda zehirlenmesi yaşadığı belirtilmiştir. Toplam 748 kişi gıda zehirlenmesi yaşadı" diye konuştu.

zehrilenme.jpg

BU HATALAR ÖN PLANA ÇIKIYOR SONU GIDA ZEHİRLENMELERİNİ ORATAYA ÇIKARIYOR

Gıda zehirlenmelerindeki hatalara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Başkan Ada, "Toplu tüketim yerlerinde artan maliyetler karşısında düşük kaliteli ürün kullanımı, hijyen gerekliliklerinin yerine getirilmemesi, soğuk-sıcak zincirin kırılması, maliyetten kaçmak için dezenfektan kullanılmaması yeterli kullanılmaması, yeterli sayıda teknik personel çalıştırılmaması, restoran, büfe, lokanta, fast food noktaları gibi yerlerde ise düşük kaliteli ürün kullanımı, soğuk/sıcak zincire dikkat edilmemesi, çapraz bulaşmaya neden olacak şekilde çalışılması, personel ve alet ekipman hijyeninin yeterince sağlanmaması, gıda üretiminde kullanılan suyun doğrudan tüketime uygun su olmaması, işverenlerin ve bu alanlarda çalışan personellerin gıda güvenliği konusunda eğitimsiz olması gibi hatalar ön plana çıkmaktadır. Yerel yönetimler, işporta tarzı, seyyar gıda satışı yapan ve herhangi bir izni veya ruhsatı olmayan bu tür noktalara kesinlikle izin vermemeli, bunlara göz açtırmamalıdır.
Tarım ve Orman Bakanlığı ise tüm gıda üretim ve tüketim noktalarının gerek açılışından önce gerekse faaliyet süresince risk esasına göre etkili ve yeterli denetim yapmalıdır. Denetçi sayısı artmadığı halde denetim sayısının artıyor olması ise etkinliğinin azaldığını göstermektedir. Hazır gıda sunumunun yapıldığı restoran, lokanta, büfe, fast food noktaları gibi yerler açılmadan önce, işletme sahipleri hem çalışanları gıda güvenliği eğitiminden geçirilmelidir. Bu eğitim, gıda/su personel hijyeni, gıda güvenliği konularında temel bilgileri içeren nitelikli bir eğitim olmalı, sınavlı ve belgeli olacak şekilde planlanmalıdır. Bir işletmecinin ancak bu belgeyi aldıktan sonra iş yerini açabileceği yasal düzenlemeler bir yönetmelik ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından acilen hayata geçirilmelidir. Belirli aralıklarla tekrar-lanacak bu eğitimlerin verilmesi konusunda gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi eğitimleri olan başta Odamız olmak üzere ilgili meslek odaları görev almalıdır. Ayrıca, küçük çaplı gıda işletmeleri ve satış noktaları herhangi bir teknik gözetim altında değildir. Bu boşluğun giderilmesi için bir an önce gerekli düzenlemeler yapılarak küçük gıda işletmelerini teknik gözetim altına almak için sektöre özel bir gıda danışmanlığı sistemi hayata geçirilmelidir. Yine zehirlenmelerin sık yaşandığı ve toplu tüketimin çok yoğun olduğu Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Gençlik Spor Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Üniversiteler gibi kurumlarda kendi iç kontrol ve denetim süreçleri için Gıda Mühendisi bulundurmaları alınacak önlemlerin başında gelmektedir" diye konuştu.

zehrilenme3.jpg

Gıdada yaşanan güvenlik ihlalleri ve hilelerin önüne geçilememesi de önemli bir soruna işaret ettiğini ifade eden Başkan Ada, "Bu uygunsuzluk tespit edilen bazı firmaların ise tekrar tekrar ceza alıyor olmasına rağmen faaliyetine devam ediyor olması ise dikkat edilmesi gereken başka bir konudur. Bu tarz yanlışlıkların sektörde devam ediyor olması önermek istediğimiz Gıda İhtisas Mahkemelerinin ivedilikle oluşturulmasıdır. Ülkemizde gıda güvenliğinden tam anlamıyla bahsediyor olmak için sayılan bu önlemlerin bir an önce hayata geçirilmesi zorunludur. Temel bir insan hakkı olan güvenli gıdaya ulaşabilmek ve halk sağlığını korumak, başta iktidar olmak üzere yetkili tüm kurum ve kuruluşların asli görevidir. Kamuoyu önünde bunu bir kez daha hatırlatıyor ve toplum sağlığını korumak için ülkemizde Gıda Güvenliğinin tam olarak sağlanmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.