Zengin "yabancı"yı, orta direk "yerli"yi izliyor

Zengin "yabancı"yı, orta direk "yerli"yi izliyor
Gelir düzeyi yüksek kişiler sinemalarda daha çok yabancı filmleri izlerken, orta ve alt grupların listesinde yerli filmler bulunuyor- Profilleri incelendiğinde, sinema izleyicilerinin genel olarak genç, eğitimli, sosyo-ekonomik düzeyleri yüksek gruplar ol

ANKARA (AA) - HÜSEYİN KARATEPE - Gelir düzeyi yüksek kişiler, sinemada daha çok yabancı filmleri izlerken, orta ve alt grupların listesinde yerli filmler bulunuyor.

AA muhabirinin Rekabet Kurumunca hazırlanan Sinema Hizmetleri Sektör Raporu'ndan derlediği verilere göre izleyiciler, gidecekleri filmleri seçerken en çok filmin türünün ve konusunun ilgilerini çekmesine önem veriyor.

Özellikle hafta sonu ya da tatil günlerinde gidilen sinemalarda, filmdeki oyuncu kadrosunun kalitesi de seyircinin tercihini önemli ölçüde etkilen unsurlar arasında yer alıyor.

Salon seçiminde ise bilet fiyatlarından daha çok yakınlık, konfor ve teknik kaliteye önem veren izleyiciler, en çok aksiyon-macera, komedi ve korku filmlerini tercih ediyor.

- Gelir düzeyi film tercihinde etkili

Gelir düzeyi nispeten yüksek sosyoekonomik statüdeki kişiler, daha çok yabancı filmleri izlerken, orta ve alt grupların listesinde ise daha çok yerli filmler bulunuyor.

Öte yandan, izleyicide altyazı okuma alışkanlığının bulunmaması, yerli oyuncuların yabancılara göre daha popüler olması ve dublaj yapılan film sayısının yetersiz olması gibi nedenler de film tercihini etkileyen faktörler arasında yer alıyor.

- İzleyicilerin çoğunluğu gençler

Sinema izleyicilerinin profiline yönelik çalışmalar incelendiğinde, izleyicilerin genel olarak genç, eğitimli ve sosyoekonomik düzeyleri yüksek gruplar olduğu görülüyor.

Ayrıca, Türkiye'deki sinema izleyici sayısı, AVM sayısına paralel olarak son 10 yılda oldukça artış gösterse de sinemaya gitme oranı Avrupa'nın gerisinde bulunuyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.