Zeybekci, İso Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'nda Konuştu

Zeybekci, İso Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'nda Konuştu
Ekonomi Bakanı Zeybekci: (2)

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, et fiyatları konusunda Ekonomi Bakanlığı'nın daha fazla inisiyatif alacağını belirterek, "Önümüzdeki dönemde Türkiye'de artık dünya fiyatlarıyla aynı seviyede et fiyatları olacak" dedi.

Zeybekci, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'nda, Türkiye ekonomisine ilişkin kriz spekülasyonlarından rahatsızlık duyduğunu, Türkiye'nin cari açığını son 2 yılda yüzde 40 iyileştirdiğini ve cari açığı yüzde 5'ler seviyesine çektiğini söyledi.

Türk bankacılığının dünyaya göre güçlü bir pozisyonda konumlandığını belirten Zeybekci, ülkenin temel ekonomik göstergelerini şu şekilde sıraladı:

"Türkiye'nin kamu borçları AB üyesi 28 ülkenin 25'inden daha iyi. Kamu borçlarının milli gelire oranında yüzde 30'lar seviyesine indik. Bütçe açığına baktığımız zaman dünyanın en iyi bütçe açığı rakamına sahip ülkelerden biri haline geldik.  İhracattaki yavaşlamaya rağmen 2014 yılında Türkiye ihracatın ithalatı karşılama oranında tarihi bir zirveye doğru gidiyor. 

Tüm bunları üst üste koyduğumuzda Türkiye'nin ekonomik anlamda olumsuz bir beklenti içerisine girmesini gerektirecek hiçbir yapısal bozukluğu yoktur."

 

- "Türkiye'nin tefeciye düşme riski yok"

 

Türkiye'nin toplam borcunun 400 milyar dolar seviyesinde olduğunu anımsatan Zeybekci, kısa vadeli borçların (1 yıllık) 126 milyar dolar olduğunu kaydetti. Türkiye'deki döviz tevdiat hesapları toplamının 190 milyar doların üzerinde olduğunu kaydeden Zeybekci, İSO meclis üyelerine şöyle seslendi:

"Bugün Merkez Bankası'nın rezervleri 120 milyar dolar civarındadır,  bunun içinde  kullanılabilir rezervleri 60 milyar doların üzerinde, artı 20 milyar doların üzerindeki bir altın rezerviyle ben size bir esnaf, sanayici veyahut da bir sanayici olarak soruyorum, sizin şirketinizin böyle bir bilançosu olsaydı, şirketinizin 1 yıl içinde acil nakdi paraya ihtiyacı olur muydu? Tefeciye düşme riski olur muydu? Panik durumu olur muydu? Türkiye'nin hali budur arkadaşlar, Türkiye son derece güçlü yapısal ekonomik değerlere sahiptir.Tabi ki dünyada bir sıkıntı var, ama Türkiye bunun fazlasını yaşayacak durumda değildir."   

Kurun finansal bir sonuç olduğunu dile getiren Zeybekci, seçim sonunda koalisyon kurulamaması ve artan terör sebebiyle TL'nin dolar karşısında diğer para birimlerinden daha fazla değer kaybettiğini söyledi.

"Kur konusunda şu anda yaşadığımız tam anlamıyla spekülatif bir yaklaşımın sonucudur" diyen Zeybekci, "7 Haziran seçimlerinde hükümet kurulamaması ve terör olaylarının etkisiyle ekstra maliyet yaşadık" ifadelerini kullandı.  

 

- "Üretime dayalı stratejiler geliştirilecek"

 

Türkiye'nin şu anda dünyanın en büyük hurda ithalatçısı ülke konumunda bulunduğunu aktaran Zeybekci, "Demir alanındaki sanayimizi hurda üzerine kurmuşuz. Türkiye üretimini cevherden yaparak metalürji üretimini yeniden yapılandırmalıdır" diye konuştu.

THY'nin uçuşlarıyla Afrika ülkeleriyle ticaret hacminin doğrudan artış sağladığını aktaran Zeybekci, önümüzdeki dönemde doğrudan ürün taşıma ve "frigo"lu ürün taşımanın geliştirilmesi için teşvik mekanizmaları kurmayı planladıklarını söyledi.

 

- "Gümrük Birliği anlaşmasını genişletiyoruz" 

 

İSO sektör temsilcilerinin yönelttiği soruları yanıtlayan Zeybekci, hayvansal ürünler, orman ve kağıt ürünleri, demir-çelik ürünleri, el aletleri ve birçok kalemde yerli ürünleri teşvik eden düzenlemeler yaptıklarını anlattı.

Türkiye ve AB arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması'nın sadece sanayi ürünlerini içerdiğini hatırlatan Zeybekci,"14 Mayıs 2015'te yaptığımız ortak deklarasyonla önümüzdeki 2 yılda Türkiye olarak AB ile gıda ve tarım ürünlerinde, hizmetlerde, kamu alımlarında üçünü de içerecek şekilde Gümrük Birliği Anlaşması'nı genişletiyoruz" dedi.

 

- "Et fiyatlarında düzenleme gündemde"

 

Türkiye'nin fiyat mekanizmaları konusunda yol ayrımına geldiğini belirten Zeybekci, et fiyatları konusunda Ekonomi Bakanlığı'nın daha fazla inisiyatif alacağını söyledi. Zeybekci şunları kaydetti:

"Bugüne kadar Türkiye tarım ürünlerinde koruma duvarlarını örerek hayvancılığı ve diğer tüm tarım ürünlerinin aradaki farkını içerideki tüketicilere ödetirdi. Yani dünya piyasalarında et 3 dolarken Türkiye'de 10 dolar olması, tüketicinin fiyatı öderken üreticiyi desteklemesiydi. Önümüzdeki dönemde Türkiye'de artık dünya fiyatlarıyla aynı seviyede et fiyatları olacak, ama hayvan üreticisine, et üreticisine doğrudan bütçeden aradaki farkı destekleyeceğiz. Dünya böyle yapıyor, biz de böyle yapacağız.

En son, Ekonomi Bakanlığı olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na 2 defa izin verdik. İlki 15 bin ton, ikincisi 30 bin ton… Birincisinin doğrudan lisans ve imkanını onlara verdik, ikincisinin yetkisini Bakanlık olarak elimize aldık. Özel sektöre de ithalat yapma imkanını sağlayacak istenilen düzenlemeyi yapmayı biz de istiyoruz."

(Son)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.