Zeytinyağı fiyatları yükseldikçe sahtecilik artıyor

Zeytinyağı fiyatları yükseldikçe sahtecilik artıyor
KİZADER Başkanı Nazım Şekeroğlu:- "Piyasada zeytinyağı adıyla satılan yağların neredeyse yarıya yakını sahte yağlardan oluşuyor"- "Gerçek bir zeytinyağı yeni biçilmiş çim kokusunu veya bir elma kokusunu ya da bir çilek kokusunu andırır"

Kilis Zeytin Araştırma ve Geliştirme Derneği (KİZADER) Başkanı Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, piyasada çeşitli yağlarla karıştırılarak renklendirici ve aromalarla üretilen sahte zeytinyağlarının olduğunu belirterek tüketicileri uyardı.

Şekeroğlu, zeytin üreticisi ülkelerden İspanya, Portekiz, İtalya ile Türkiye'nin Ege ve Trakya gibi yerlerden rekoltelerde önceki senelere göre düşüklük yaşandığını belirtti.

Son iki senedir özellikle dünya zeytin plantasyonlarında iklimsel kaynaklı verim düşüklüğü görüldüğünü anlatan Şekeroğlu, bu problemin Kilis'te de yaşandığını anlattı.

Dünya piyasalarında zeytinyağının olmamasının fiyatları ciddi şekilde yükselttiğini aktaran Şekeroğlu, "Avrupa'da geçtiğimiz senelerde kilogramı 3 avrodan satılan zeytinyağı günümüzde 10 avroyu kadar çıktı. Bu da şu demek; geçtiğimiz senelerde Türkiye'de 50 liradan satılan zeytinyağı bugün 300 lira sınırına dayanmış vaziyette." diye konuştu.

Zeytinyağıyla ilgili faaliyetlerinin zeytinyağı tüketimini dünyada yükseldiğini vurgulayan Şekeroğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Sağlık kapsamında en faydalı yağlardan bir tanesi zeytinyağı. Piyasada gerçek zeytinyağını ne kadar bulabiliyoruz? Maalesef son iki senedir fiyatlardaki hareketlilik tüketicinin gerçek yağa ulaşmasını biraz zorlaştırmaya başladı. Piyasada zeytinyağı adıyla satılan yağların bir kısmı yarıya yakını sahte yağlardan oluşmakta. Çünkü özellikle zeytinyağı kıvamlı bir yağ olduğundan pamuk yağı ve diğer yağlarla karıştırılıp bir de renklendirici ve aromalarla maalesef yapma zeytinyağları oluşturuluyor."

GERÇEK ZEYTİNYAĞI KOKU VE AROMASINDAN ANLAŞILIYOR

Piyasa tutarlarında daha düşük tutarlara satılan zeytinyağlarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Şekeroğlu, şu bilgileri verdi:

"Gerçek bir zeytinyağı yeni biçilmiş çim kokusunu veya bir elma kokusunu ya da bir çilek kokusunu gibi kokar. Meyvemsi bir aroması vardır. Yani bunu belirlemenin yolu da zeytinyağını bardakta sallayarak ısıtıyoruz rengi ortaya çıkıyor. Isıttıktan sonra aldığımız koku yeni biçilmiş çim, elma, çilek veya meyvemsi bir aromaysa bu gerçekten öz bir zeytinyağıdır. Gerçek zeytinyağı hem tutarından hem renginden hem ağızda oluşturduğu bu kıvamlı lezzetinden ve hafif yakıcılığından kendini gösterir ve o yakıcılık gelir ve geçer. Bu nedenle doğal ve gerçek zeytinyağı bu şekilde anlaşılır."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.