Zika virüsüne elverişli bölgelerin haritalandırılması

Zika virüsüne elverişli bölgelerin haritalandırılması
Bebeklerde ciddi doğum kusurlarına neden olan virüsün etki alanında 2 milyardan fazla insanın yaşadığı ortaya çıktı

ANKARA (AA) - Bebeklerde ciddi doğum kusurlarına neden olan Zika virüsünün yayılmasına elverişli coğrafyalarda, 2 milyardan fazla insanın yaşadığı belirtildi.

İngiliz eLife dergisinin küresel Zika haritası, çeşitli ülkelerden bilim adamlarının araştırmalarına göre dünyada 2 milyar 173 bin 27 kişinin Zika virüsünün etkin olduğu alanlarda bulunduğunu ortaya çıkardı.

Zika virüsünün dünya çapında çevresel uygunluk haritalandırmasının yapıldığı çalışmada, Güney Amerika'da riskli bölgelerin, kıta boyunca uzanan Amazon nehrinin kolları çevresindeki kentler ve sahil şeridi olduğu belirlendi.

Çalışmada, Amerika kıtasının büyük bir kısmının virüsün yayılması için uygun özellik sunduğu, özellikle büyük risk alanına sahip Brezilya'yı Kolombiya ve Venezuela'nın takip ettiği belirtildi.

Brezilya'nın güneyindeki sahil kentleriyle kuzeyindeki alanların virüs için çevresel olarak uygun şartlar taşıdığı kaydedilirken, sivrisineklerin az görüldüğü ülkenin orta kesiminin Zika virüsü için elverişli olmadığı ifade edildi.

Çalışmaya göre, ABD'de de Zika virüsü için uygun çevresel ortam Teksas ve Florida'da bulunuyor. Çalışmada, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve çevresindeki Sahraaltı Afrika ülkelerinde de Zika virüsünün yayılma riskinin bulunduğu belirlendi.

Hindistan’da virüsün belirtisi görülmemesine rağmen, ülkenin kuzeybatısından Bangladeş ve Myanmar'a kadar uzanan bölgenin Zika virüsü için çevresel olarak daha çok elverişli olduğu aktarıldı. Hindiçin bölgesi, Çin'in güneydoğusu, Endonezya'dan Okyanusya'ya kadar olan bölge ile Avustralya'nın kuzeyinin de Zika virüsü için elverişli ortam sunduğu kaydedildi.

Araştırma, Zika virüsü alanlarını haritalandırmanın sivrisineklerin hayatta kalabilecekleri yerleri belirtmekten daha zor olduğu sonucunu da ortaya çıkardı. Zika'nın geliştiği yerlerin öğrenilmesiyle gelecekte virüsten etkilenebilecek bölgeleri öngörmeye çalışan araştırmacılar, Güney Amerika'nın büyük bir kısmında virüsünün etkili olabileceğini doğruladı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) Zika virüsünün bebeklerde ciddi doğum kusurlarına neden olduğunu açıklamıştı. Dünya Sağlık Örgütü'nün son verilerine göre, Zika virüsü 2007-2016 yılları arasında toplamda 44 ülkede görülürken, 33 ülkede salgın şeklinde belirdi. Zika virüsünden en fazla etkilenen ülke olan Brezilya'da yetkililer, salgının büyüklüğü nedeniyle virüs vakalarını saymayı bıraktı. Salgının ortaya çıktığı 2015 yılından bu yana ülkede 497 bin 593 ila 1 milyon 482 bin 701 Zika vakasının görüldüğü tahmin ediliyor.

Zika virüsünün, hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerde nöro-gelişimsel bozukluğu ifade eden "mikrosefali"ye neden olduğu düşünülüyor. 2001-2014 yılları arasında her yıl ortalama 163 bebekte mikrosefali vakasının görüldüğü Brezilya'da Sağlık Bakanlığı, ekim ayında benzer vakalarda ciddi artış yaşandığını açıkladı. Bakanlığın son verilerine göre, ekim ayından bu yana ülkede 4 bin 783 mikrosefali vakasına rastlandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.