Zoom uygulaması tehlikeli mi? Bakan harekete geçti

Zoom uygulaması tehlikeli mi? Bakan harekete geçti
Koronavirüs tedbirleri kapsamında Milli eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan uzaktan eğitim uygulamasında kullanılan Zoom programı nedeniyle öğretmenlerden para kesildi. Milli Eğitim Bakanı Selçuk, konu ile ilgili harekete geçti.

Çin’in Wuhan kentinden başlayarak tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgının ardında birçok önlem alındı. Türkiye’de alınan önlemler kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullar 30 Nisan’a kadar tatil edildi. Derslerin online verileceği bilgisinin ardından öğrenciler ve öğretmenler çoğunlukla Zoom uygulamasını kullandı.

ZOOM NEDİR?

Zoom programı Çin kökenli Amerikan iş insanı 50 yaşındaki Eric Yuan tarafından kuruldu. Yuan, şirketi kurmadan önce Amerikan teknoloji devi Cisco Systems'in mühendislik biriminin başkan yardımcılığı görevindeydi. Zoom'da düzenlenen toplantılara 2015 yılında katılan kişi sayısı 40 milyondu. Şirket 2019 yılında halka arz edildi ve piyasa değeri 16 milyar dolara yükseldi. Zoom uygulamasını indirdikten sonra ana ekran üzerinde yer alan ifadeler kısmında; online ders yapmak için tıkla, yeni bir online derse katılma, ders planlama gibi farklı İngilizce seçenekler yer alıyor. Öğretmenler online ders yapmak için ‘New Meeting’, yeni bir online derse katılmak isteyen öğrenciler ‘Join’, ders planlama kısmı ise ‘Meetings’ olarak yer alıyor. Yeni bir ders başlatmak için “New Meeting” ikonuna tıklanıyor. Burada verilen meeting ID numarası öğrencilere veriliyor. Öğretmenler, Start Meeting tuşuna basıp derse başladıktan sonra öğrenciler ile ID'yi paylaşıp derse başlayabiliyorlar. Öğrencileri verilen ID ile Zoom uygulaması üzerinden herhangi bir üyelik işlemi yapmadan derse katılım sağlayabiliyor.  

ZOOM’UN TEHLİKESİ NEDİR?

Milli Eğitim Bakanlığı uzaktan eğitim dersleri için EBA TV’nin kullanılmasını söyledi. Ancak birçok okul müdürünün istediği üzerine öğrenciler ve öğretmenler Zoom uygulamasını tercih etti. Normal şartlar 100 kişilik katılıma kadar ücretsiz olan uygulama giriş sırasında ise kullanıcıdan kişisel bilgilerini istiyor. Bunun sonucunda kişisel bilgilerini vererek 'Zoom'a giren bazı öğretmenlerin hesaplarından 58.5 dolar kesildi. Bu süreç aynı zamanda, Türk öğrencilerin canlı yayındaki görsellerinin de, art niyetli kişi ya da kişilerin eline geçme riskini ortaya çıkardı.

BAKAN SELÇUK 81 İLİN MÜDÜRÜYLE ‘ACİL’ TOPLANTI ÇAĞRISI

Yaşanan bu olayın ardından Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 81 ilin Milli Eğitim Müdürlerine acil toplantı çağrısında bulundu. Bakanlığın, Zoom programının sahibi şirketle bir anlaşması olmadığı gibi bir talimatı da bulunmadığının altı çizilirken, EBA dışındaki programlara öğretmenleri zorlayan eğitim yöneticilerinin takibe alınacağı öğrenildi. Sorumlular hakkında MEB’in soruşturma açması ve Bakan Selçuk’un toplantısı sonrası öğrenci ve öğretmen güvenliği için uygulama üzerinden canlı ders anlatımına yasak getirilmesi talimatı verilmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum