Altyapı reformu

Altyapı reformu
Konyaspor yönetimi, göreve geldiği günden bu yana birçok alanda ciddi yol almıştı. Yeşil-beyazlı kulübün önde gelen çalışmalarından birisi de altyapı oldu.

Röportaj: Hasan Yıldırım

Konyaspor yönetimi, göreve geldiği günden bu yana birçok alanda ciddi yol almıştı. Yeşil-beyazlı kulübün önde gelen çalışmalarından birisi de altyapı oldu. Tesislerde iyileştirmeler, ulaşım için tahsis edilen araçlar ve düzenlenen Mevlana Kupası, bunun en soyut örneklerinden birisi olmuştu. Biz de Pusula Yayın Grubu olarak, konunun merkezine inmeye karar verdik

 

8 Haziran’da yapılan Olağanüstü Genel Kurul’da Konyaspor yönetimini ele alan Hilmi Kulluk ve ekibi, kısa zamanda birçok alanda yenilikler ve düzeltmeler yaparak herkesin takdirini toplamıştı. Kulluk ve arkadaşlarının devrim niteliğindeki yapılandırmasının bir ayağı da, Türkiye’nin en büyük sorunlarından olan altyapıydı. Süper Lig’deki Konyaspor ve 2. Lig’deki Anadolu Selçukspor’un altyapı buluşmasıyla ortaya çıkan Konyaspor Futbol Gelişim Akademisi, pilot takım Anadolu Selçukspor ile kurulan kontak,  uluslararası düzeye eriştirilmesi planlanan Mevlana Kupası ile Kur’an kursları ve okullarda yapılacak seçmelerin tüm perde arkalarını, Atiker Konyaspor’un altyapıdan sorumlu başkan yardımcısı Zahir Renklibay’a sorduk.

KONYA SPOR KAMUOYU SİZİ TANIYOR. FAKAT GENÇ OKURLARIMIZ İÇİN ÖNCELİKLE KENDİNİZİ TANITABİLİR MİSİNİZ?

İsmim Muhammet Zahir Renklibay. 1957 Konya doğumluyum. Konya Selçuk Eğitim Enstitüsünü bitirdikten sonra Anadolu Üniversitesi biyoloji bölümünde lisans tamamladım. Evli ve 3 çocuk babasıyım. 3 erkek evladım var.

SPORLA TANIŞMANIZ NASIL OLDU?

Spora 1972 yılında Konyaspor’un futbol okulunda başladım. Ardından Konyaspor’un amatör ve genç takımında forma giydim. Daha sonra Konya Yolspor ve Konya Selçukspor’da futbol hayatımı devam ettirdim. Sporun içinde futbolcu, antrenör ve yönetici olarak bulundum.

UZUN YILLAR SPORUN İÇİNDESİNİZ. VE SON YILLARDA SİZİ YÖNETİM ALANINDA DAHA AKTİF GÖRÜYORUZ.

Evet. Yaklaşık 35 yıldır Konya Selçukspor’un başkanlığını yürütmekteyim. Selçukspor 1927 yılında kurulmuş ve Türkiye’nin en eski amatör takımlarından birisi. Bu kulübümüzü, yıllanmış çınarı yaşatabilmek için elimizden gelen tüm gayreti gösterdik, göstermeye de devam edeceğiz. Bununla birlikte, 8 Haziran’da yapılan kongre neticesinde sayın başkanım Hilmi Kulluk’un Atiker Konyaspor yönetimine de seçildim. Yönetimde görev dağılımı yaptıktan sonra, altyapıdan sorumlu başkan yardımcılığı görevi bana verildi.

HER NE KADAR PROFESYONEL TAKIM DA OLSA, ALTYAPI KATEGORİSİ AMATÖR OLARAK GEÇİYOR. SİZ DE KONYA AMATÖRÜNÜN İÇİNDESİNİZ. GÖREVE GELDİKTEN SONRA YAPTIĞINIZ İLK İCRAATLAR NELERDİ?

Göreve geldikten sonra ilk işimiz Konyaspor’un altyapısındaki eksiklikleri tespit etmek oldu. Altyapının tamamı Saraçoğlu Tesisleri’nde antrenmanlarını yapacaktı. Saraçoğlu Tesisleri’ni hazır hale getirdik. Orası için bir de ulaşım sorunu vardı. Bunu da yeni almış olduğumuz büyük otobüsün yanına küçük midibüsler alarak giderdik. Araçları Konyaspor’a yakışır bir şekilde giydirerek altyapı hizmetine sunmuş olduk.

GÖREVE GELMENİZLE BİRLİKTE YÜKSELİŞTE OLAN ALTYAPI DAHA BİR İVME KAZANDI. BUNUNLA İLGİLİ OLARAK NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Futbolda altyapının çok önemli olduğunun bilincindeyiz. Başkanımız Hilmi Kulluk ve yönetim kurulumuz, altyapıya çok büyük önem vermekte. Milyonlarca Euro’nun kol gezdiği futbol hayatında takımların dağlarca borcu ödeme konusunda büyük sıkıntılar çekiyor. Bu nedenle biz, tedbirlerimizi alıyoruz ve altyapıya gerekli desteği veriyoruz.

ALTYAPIYLA İLGİLİ OLARAK PROJELERİNİZ NELERDİR?

İlk hedefimiz, altyapımız için Konya’ya yakışır bir şekilde tesisler kazandırmak. Bununla ilgili olarak bazı girişimlerimiz var. Ama tabii ki bu hemen olacak bir şey değil. Biraz süreç istiyor. Bunu kazandırdığımız takdirde de büyük bir eser yapmış olacağız. Altyapıda başarının sırrı tesisleşmeden geçiyor. Bunu tamamladıktan sonra da Konyaspor’un altyapısında kaliteli antrenörlerin görev alması şeklinde bir kanaatimiz var. Burada ne kadar kaliteli hocalar olursa o derece kaliteli oyuncuların yetişmesi söz konusu. Bu tespit edilmiş bir olay. Şu andaki hocalarımız da çok kaliteli insanlar. Onlarla zaman zaman istişarelerde bulunuyoruz. Kendilerini geliştirme noktasında önerilerde bulunuyoruz. Özellikle yabancı dil bilmeleri konusunda dünyada ekol olmuş kulüplerin antrenörleriyle iletişim kurmaları noktasında kendilerini geliştirmelerini istiyoruz. Kendi antrenörlerimiz ve kendi çocuklarımızla güçlü bir altyapının oluşmasına elimizden geldiği kadar özen göstereceğiz.

KULÜBÜN BİR DE FUTBOL OKULLARI VAR. BU ALANDA SON GELİŞMELER NELERDİR? FUTBOL OKULLARINDAN BEKLENEN VERİM ALINABİLİYOR MU?

Geçen yıllarda spor okulları ve altyapı ayrı bir çalışma gerçekleştirmiş. Biz bunun yanlış olduğunu tespit ettik. Bunun neticesinde ise spor okulları ve altyapıyı birleştirdik. Spor okullarında görev yapan antrenörlerimiz var. Orada kayıtlı olan çocukları altyapıda görev yapan antrenörlerimiz takip ediyor. Orada yetenekli çocukları hemen altyapımıza dahil ediyoruz. Altyapılarda gerekli olan gelişmeleri göstermelerini sağlıyoruz.

KONYASPOR ALTYAPISININ NASIL BİR MİSYONU VAR?

Konya’da faaliyet gösteren amatör takımlarımızda kaliteli ve yetenekli oyuncularımız var. Onlarla ilgili, özellikle 2005 doğumlu çocukların genel taramalarını gerçekleştirdik. Kendi şehrimizdeki yetenekli çocukları tespit ettik. Bu çocukları da Konyaspor’umuza kazandırdık. Göreve geldiğimde bir hedefim vardı. Konyaspor’un altyapısı, mutlaka Konyalı çocuklardan oluşmalıydı. Bunun için zaman gerekiyor.  Altyapıdaki çocuklarımızı en iyi şekilde hazırlayıp bir an önce Konyaspor’a futbolcu yetişmesini sağlamak tek amacımdı. Bundan sonra da böyle olacak. Artık sürekli Konya’mızdaki çocuklara hizmet etmek amacıyla elimizden gelen tüm gayreti göstermek istiyoruz.

AMATÖR TAKIMLAR DEMİŞKEN, KONYASPOR ALTYAPISININ AMATÖR TAKIMLARA YAKLAŞIMI NASIL OLACAK?

Amatör takımlarımızla, özellikle yöneticileriyle ilerleyen günlerde bir toplantı düzenlemeyi düşünüyoruz. Buradaki çocukları Konyaspor’a kazandırabilmek için koordineli bir çalışma yapmak istiyoruz. Çünkü Konyaspor’un altyapısı, Konya’da faaliyet gösteren amatör takımlarımızın da altyapısıdır. Buradaki yetenekli çocukları Konyaspor’a entegre etmek için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz.

GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE İL MÜFTÜLÜĞÜ VE İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İLE BİR GÖRÜŞME YAPILDI. KUR’AN KURSLARINDA VE OKULLARDA SEÇMELER YAPILACAK. BURADA SON DURUM NEDİR?

Evet, yazın il müftümüzle görüşme yaptık. Kur’an kurslarında eğitim gören çocuklarımız arasında seçmeler yaptık. O seçmelerde tespit ettiğimiz bazı çocuklarımız var. Bu çocukları altyapımıza kazandırdık. Daha sonra il milli eğitim müdürlüğü ile de görüştük. Okullar açıldıktan sonra, bazı okullarda seçmeler yapacağız. O seçmelerde yine antrenörlerimiz tarafından tespit edilen çocuklar da Konyaspor altyapısına kazandıracağız. İlerde güçlü bir Konyaspor oluşturmak için gerekli gayreti de göstermiş olacağız.

HENÜZ YENİ BİTEN BİR ALTYAPI TURNUVAMIZ VAR. MEVLANA KUPASI. BUNUNLA İLGİLİ OLARAK NELER SÖYLERSİNİZ?

Mevlana Kupası’nın ikincisini düzenledik. Bu turnuva da başarılı bir şekilde sona erdi. Turnuvaya katılmak isteyen çok kulüpler oldu. Ama ekonomik sıkıntılardan dolayı bazı kulüplerimiz gelemedi. Biz bunu, önümüzdeki yıl uluslararası düzeye çıkarmak istiyoruz. Yurt dışından bazı takımları davet ederek daha geniş kapsamlı bir turnuva yapmayı amaçlıyoruz. Bu turnuvalarda çok yetenekli çocukların Türk futbolunda görev yapabileceği kanaati bizlerde oluştu. Çocuklar kendilerini bu tür turnuvalarda gösterme fırsatı buluyor. Genç milli takım antrenörleri de bu tarz turnuvaları takip ederek ellerindeki oyuncu listesini genişletiyorlar.

KONYASPOR ALTYAPISI, GEÇTİĞİMİZ SEZON BAZI GRUPLARDA ŞAMPİYON OLDU. BU SEZON DA BÖYLE BİR HEDEF VARDIR ELBET.

Tabii ki. Konyaspor hep hedeflidir. Hiçbir zaman bu hedefte bir sapma olmayacak. İnşallah önümüzdeki yıl pilot takımımız olan Anadolu Selçukspor’a da daha fazla oyuncu kazandırmayı istiyoruz. En az 4-5 futbolcunun yeni sezonda burada olmasını amaçlıyoruz. Onların maçlarının tamamını takip ediyorum. Hocalarla sürekli istişare halindeyiz. Konyaspor olarak Konya’yı en iyi şekilde temsil etmek için onlar da ellerinden gelen tüm gayretleri gösteriyorlar. Her kategoride Konyaspor’un hedefi üst sıralardır. Mümkün olduğu kadar da şampiyonluğu kovalamaktır. Bu sene de olacak. Burada esas önemli olan konu, yetenekli sporcuların bir an önce kazandırılması.

GELECEK YIL U21 KATEGORİSİ KAPATILIYOR. BU DURUM KONYASPOR’U NASIL ETKİLEYECEK? BU DURUMLA İLGİLİ NASIL PLANLARINIZ VAR?

Biz ağırlığımızı U14-U15 gruplarımıza verdik. Burada çok yetenekli oyuncularımız var. Mevlana Kupası’nda bulunan milli takım antrenörleri de aynı şekilde bizlere bunu söylediler. Şu anda Fenerbahçe ve Bursaspor ile karşılaşmamıza rağmen en yetenekli oyuncuların Konyaspor’da olduğu kanaati onlarda oluştu. Baya milli takıma gidecek çocuklarımız var. U21’in bize o kadar sıkıntı oluşturacağını sanmıyorum. Öncelikle çocukların kendilerini pilot takımda geliştirmelerini, ardından da Konyaspor A takıma geçiş yapacaklarını düşünüyoruz.

PİLOT TAKIM DEMİŞKEN. BU SEZON ANADOLU SELÇUKSPOR’A EN AZ OYUNCU GÖNDERİLDİĞİ SEZON. ONLAR DA AVRUPA’DAN GURBETÇİ OYUNCU ALIYORLAR. FAKAT ALINAN BAZI OYUNCULAR ALTYAPIDAKİ OYUNCULARDAN İYİ GÖRÜNMÜYOR. BUNUNLA İLGİLİ OLARAK NELER SÖYLERSİNİZ?

Buradaki en büyük sıkıntı antrenörlerle ilgili. Her gelen antrenör bir an önce başarıyı sağlamak istiyor. Bunun için de yaşı geçmiş oyuncular almaya çalışıyorlar. Bu da yönetim olarak bizim Anadolu Selçukspor vizyonumuza ters düşüyor. Bu kadar yaşlı kişilerin burada işi yok. Sonuçta burası pilot takım. Konyaspor’un pilot takımı. Genç oyunculara görev verilsin. İlk gelen hoca bazı transferler istedi. Bunların yapılması mümkün değildi. Yeni bir hocayla daha anlaşma sağlandı. Gönderdiğimiz genç futbolcuları o hoca çok beğeniyor. Hiçbir sıkıntı olmayacağını söylüyor. İlk antrenörün U21’den giden çocuklar üzerinde fazla durmaması nedeniyle oyuncu gönderememek gibi bir sıkıntı oldu. Oyuncular burada oynadıkça kendisini geliştirebilir. U21’de ya da U19’da istediğiniz kadar oynatın. Bu çocuklara A takıma nezdinde şans verilmediği sürece kendisini geliştirmesi söz konusu olmaz. Bizim antrenörlerimize ilk şartımız, transfer kaynağının Konyaspor altyapısı olmalı.

BAŞKA EKLEMEK İSTEDİĞİNİZ BİR ŞEY VAR MI?

Konyaspor Başkanımız Hilmi Kulluk olmak üzere yönetim kurulu olarak tüm mesaimizi Konyaspor’a harcıyoruz. Taraftarlarımıza layık bir takım oluşturma çabasındayız. Bu süreç bu şekilde devam edecek. Taraftarlarımızın içi rahat olsun. Konyaspor artık emin ellerde. Kulübün tek kuruşu ziyan edilmeyecek.

BİZE VAKİT AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.

Ben teşekkür ederim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.