Bilinmeyen yönleri ile KATALONYA

Bilinmeyen yönleri ile KATALONYA
Bu gün yapılan seçimlerin İspanya' nın geleceğini etkilemesi bekleniyor. İlk hamle KATALONYA' dan mı gelecek. İşte KATALONYA hakkında bilinmesi gerekenler

Son yıllarda bağımsızlık yanlısı girişimleri ile ismini duyuran Katalonya  İspanya’ nın doğusunda yer alıyor. İspanya’nın en zengin bölgelerinden biri. Seçmen sayısı beş milyondan fazla. Özellikle mali kriz sonrası, Katalan ayrılık yanlıları halk desteğini artırdılar.  Katalonya halkı, vergilerinin İspanya’nın geri kalanı için kullanılmasından rahatsız.

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Artur Mas’ın öncülüğünde Kasım 2014’te düzenlenen halk oylaması İspanyol hükümeti ve Anayasa Mahkemesi’nin engellemesine takıldı. Yasa dışı kabul edilen referandumda halkın çoğunluğu “Avrupa Birliği içinde bağımsız bir Katalonya devletine, evet” dedi. Bu sonucu yasal bir zemine oturtmak için 27 Eylül’deki seçimini adeta bir plebisit olarak gösteren Katalonya’ daki milliyetçi partiler, kurdukları ittifak ile Katalan parlamentosunda çoğunluğu elde etmeyi ve  bağımsızlık yanlısı girişimlerin kurumsallaşarak devam etmeyi hedefliyorlar
Katalan partilerinin, özerk parlamentoda çoğunluğu sağlayacağı neredeyse kesin. Bir kamuoyu araştırmasına göre Katalonya’da bağımsızlığı savunan siyasi partilerin alacağı toplam oy oranı yüzde 44 seviyesinde. Katalonya Özerk Bölgesin’ nde iktidardaki  “Evet için Birlik” adlı ittifak seçim yarışını önde tamamlaması bekleniyor.

135 sandalyeli Katalan parlamentosunun 85’i Barselona’daki, 18’i Tarragona’daki, 17’si Girona’daki ve 15’i de Lleida bölgesindeki seçmen tarafından belirleniyor.

İspanya’da iktidardaki sağcı Halk Partisi Katalonya’ da artan bağımsızlık yanlısı girişimlerini frenlemek istiyor. Partinin Katalonya bölgesindeki siyasi uzantısı Katalonya Halk Partisi.

Geniş bir ideolojik yelpazeye sahip Liberal Parti, Katalonya’nın İspanya’nın bir parçası olduğunu savunuyor ancak özerklik konusunda reform yapılmasını ve yolsuzlukla da mücadele istiyor.

Yeşiller ve Birleşik Sol Alternatif partilerinin ittifakı PODEMOS olarak adlandırılmış. Bu İttifak kemer sıkma politikasına karşı çıkıyor.

Yönelim ve Birlik (CiU) adlı siyasi ittifak, Katalonya Demokratik Birlik  Partisi ve Katalonya Demokratik Yönelimi arasında 1978’ de kurulmuştu. Bu ittifak Haziran ayında bağımsızlık konusunda görüş ayrılığı nedeniyle sona erdi.

Rakamlarla Karşılaştırma:

İSPANYA

Nüfus: 46.464.000 (2014) 17 Özerk Topluluk

2014'te 2. çeyrek işsizlik rakamları: % 22,37

Kişi başına düşen GSMH: 22.278 € (2013)

Yüzölçümü:504,645 km2


KATALONYA

Nüfus: 7.518.903(2014)

2015'te 2. çeyrek işsizlik rakamları: 19,1

Kişi başına düşen GSMH: 27,298 € (2013)

Yüzölçümü:32,108 km2

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.